Odmiany kapusty przeznaczone do przemysłu
Bartosz Pytkowski z Bejo Żaden zaprezentował odmianę nowego mieszańca Passat F1. Wegetacja tej odmiany wynosi 115 dni. Roślina charakteryzuje się bardzo krótkim głąbie wewnętrznym. Nowa odmiana rekomendowana jest do przetwórstwa. Główki o masie około 5 kg przeznaczone są do letniego i jesiennego kwaszenia:
- Mieszaniec Brigadier F1 o 130-dniowej wegetacji jest najlepszą propozycją do przemysłu. Główki kapusty o masie 6–8 kg przeznaczone są do kwaszenia. Kiszonka charakteryzuje się wysoką jakością, dużą zawartością witaminy C i cukrów. W dodatku odmianę tą po zbiorach można przechowywać około 5 miesięcy – zachwalał Robert Sekrecki reprezentujący produkty firmy Clause.
Inną odmianą do kwaszenia firmy Clause jest średnio wczesny mieszaniec Centurion F1 oraz odmiana Bravo F1 o lekko spłaszczonych główkach odpornych na pękanie.
Reprezentanci firmy Nickerson Zwaan promowali odmianę Adson F1 - o 140-dniowej wegetacji przeznaczoną do zaopatrzenia przemysłu przetwórczego. Jej kuliste główki osiągają masę 4−6 kg. Wysoka zawartość suchej masy, krótki głąb i biała barwa wnętrza główek predysponują je do kwaszenia:
Natomiast Łukasz Rycombel przedstawiciel firmy Mosanto polecał do kwaszenia odmianę – Menzania F1. Czas wegetacji wynosi 125 dni. Odmiana tworzy bardzo duże główki około 7-8 kg, bez tendencji do pękania, o smacznych, słodkich i kruchych liściach:
Nowo propozycją do przemysłu firmy Syngenta jest średnio wczesny mieszaniec Flexton F1. Wegetacja wynosi 85–95 dni:
- Rośliny tej odmiany tworzą silny system korzeniowy oraz wysoko osadzone, wyrównane główki, osiągające masę do 7 kg i odporne na pękanie – zachwalał przedstawiciel firmy Syngenta.