Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polskie ogórki wróciły na rynek

2016-02-03 13:00

Polskie ogórki szklarniowe wróciły na krajowy rynek. Jak zwykle nowy sezon wystartował w styczniu i jak zwykle na razie podaż krajowego ogórka jest mocno ograniczona. I choć ich ceny od chwili pojawienia się na rynku nawet całkiem sporo zmalały, to wciąż są dużo wyższe niż ogórków sprowadzanych z Hiszpanii.

Na lokalnych giełdach (Bronisze, Kalisz) krajowe ogórki szklarniowe oferowane są po 7,00 – 8,00 zł/kg. Sezon startował z poziomu 11,00 – 13,00 zł/kg, a zatem mamy już spadek o 37,5 procent, sporo ponad jedną trzecią ceny wyjściowej. Ale ogórki długie z Hiszpanii wciąż mają dużo niższe ceny. Obecnie hurtownicy oferują je po 4,50 – 5,50 zł/kg, a wcześniej było to nawet 4,00 zł/kg.

Na razie więc import dominuje. Ale ten stan rzeczy wcale nie musi trwać zbyt długo. Ogórki krajowe mogą bowiem szybko tanieć, zwłaszcza jeśli luty okaże się relatywnie ciepłym miesiącem (co zapowiadają synoptycy). Natomiast ogórki hiszpańskie zaczęły drożeć – w lutym o 11 procent i jeśli powtórzy się sytuacja z zeszłego roku, to ich ceny mogą jeszcze sporo wzrosnąć. Do tego mamy wciąż złotówkę osłabioną względem euro, co również nie sprzyja importowi.

A jak wygląda sytuacja cenowa w Hiszpanii? Na aukcjach hurtowych w Almerii ceny ogórków kształtowały się następująco:

ogórki długie typu Francés podrożały od 27 stycznia z 0,95 – 1,10 euro/kg do 1,26 – 1,35 euro/kg,

ogórki typu Español podrożały od 27 stycznia z 0,75 – 0,95 euro/kg do 0,87 – 1,06 euro/kg,

ogórki typu Almería podrożały od 27 stycznia z 0,57 – 0,68 euro/kg do 0,60 – 0,82 euro/kg.

Zobacz więcej: Ogórki zielone

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE