Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Produkcja mrożonek i soków I-VIII 2019 r.

Dane GUS dla roku 2019 i produkcji mrożonych warzyw i owoców oraz soków warzywnych i owocowych obejmują okres od stycznia do sierpnia. W tym okresie widać (w porównaniu z danymi z czerwca bieżącego roku) osłabienie dynamiki produkcji mrożonek owocowych oraz soków i niewielkie umocnienie dynamiki produkcji mrożonych warzyw.

Od stycznia do sierpnia wyprodukowano 265 tys. ton warzyw mrożonych i było to 76,1 procent produkcji w tym samym okresie roku 2018. W czerwcu wskaźnik ten wynosił 74,4 procent, stąd wniosek o wzroście dynamiki.

W przypadku mrożonych owoców produkcja w okresie styczeń-sierpień 2019 wyniosła 291 tys. ton i było to 94,1 procent produkcji z tego okresu roku 2018. W czerwcu ten wskaźnik wynosił 102,7 procent.

Jeśli chodzi o soki, to w 2019 roku, do sierpnia wyprodukowano ich 5995 tys. hektolitrów i było to 120 procent wolumenu z tego samego okresu zeszłego roku. W czerwcu wskaźnik ten wynosił 138,8 procent.

Jak widać, według stanu na koniec sierpnia bieżącego roku poniżej poziomu zeszłorocznego znajduje się produkcja mrożonych owoców (-5,9 procent), a zwłaszcza mrożonych warzyw (-23,9 procent). Soków natomiast wyprodukowano o jedną piątą więcej rok do roku.

W przypadku soków i warzyw mamy tu kontynuację trendów z roku 2018. W całym zeszłym roku wyprodukowano bowiem 10095 tys. hektolitrów soku i było to 121,8 procent wolumenu z roku 2017 oraz 589 tys. ton mrożonych warzy, co stanowiło 84,6 procent wolumenu produkcji z roku 2017 (-15,4 procent). Jeśli chodzi o owoce mrożone, to ich produkcja w 2018 roku wyniosła 383 tys. ton i było to 113,5 procent wolumenu wyprodukowanego w roku 2017.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE