Produkcja pozostałych owoców jagodowych zdominowana przez aronię
W skład tzw. pozostałych owoców jagodowych wchodzą: aronia (jej udział jest największy, sięgający według nieoficjalnych danych do 40%), borówka wysoka i inne, mniej powszechne w polskiej produkcji rośliny.
W latach 2000 – 2005 największa koncentracja produkcji miała miejsce w województwach: lubelskim (0,7 tys. ha), łódzkim (0,5 tys. ha), mazowieckim (0,4 tys. ha) i małopolskim (0,3 tys. ha). Krajowe zbiory tych owoców wzrosły 29,3% i osiągnęły poziom 22,7 tys. ton. Zaobserwowano również 14% zwiększenie areału upraw (do 3,1 tys. ha) i plonów (do 7,3 t/ha).
Największy wzrost produkcji jeżyn zanotowano w województwach: łódzkim (trzykrotny), pomorskim (o 78,5%), małopolskim (o 56,6%), lubelskim (o 40,6%) i warmińsko-mazurskim (o 37,8). Powierzchnia upraw zwiększyła się przede wszystkim w województwie podlaskim (razy dwa) i łódzkim (razy trzy).
Pod względem intensyfikacji produkcji prym wiedzie województwo opolskie (21 t/ha) i lubelskie (10,8 t/ha). Najmniejszy wzrost miał miejsce w województwach: podlaskim (2,4 t/ha), warmińsko-mazurskim (2,6 t/ha) i kujawsko-pomorskim (2,8 t/ha).
Żródło: fresh-market.pl