Produkcja roślinna w 2017 r. - warzywa
Łączne zbiory warzyw (gruntowych i spod osłon) wyniosły w 2017 roku 5 704,8 tys. ton, czyli o 94,6 tys. ton więcej od produkcji uzyskanej w roku poprzednim. oznacza to wzrost produkcji o 1,7 procent rok do roku. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych GUS wziął pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych.
Powierzchnia upraw warzyw wyniosła, według szacunków rzeczoznawców GUS, 177,6 tys. ha i była niższa o 0,5 procent od tej z roku 2016. Zbiory warzyw gruntowych wyniosły blisko 4,6 mln ton i były nieznacznie wyższe, bo o 0,8 procent, od tych z roku 2016. Za to w porównaniu ze średnią z lat 2011 – 2015, były one wyższe o 5,2 procent.
Jak czytamy w raporcie GUS: „Chłody oraz nadmierne uwilgotnienie gleby, występujące wiosną w wielu częściach kraju, wpłynęły na opóźnienie terminu rozpoczęcia siewu warzyw gruntowych, spowolniły także ich wschody. W celu przyspieszenia wschodów znaczna część upraw warzyw została przykryta włókniną lub niską folią, jednak na większości plantacji warunki panujące w kwietniu oraz na początku maja wpłynęły hamująco na wzrost roślin. Od końca drugiej dekady maja sprzyjające temperatury powietrza spowodowały znaczne przyspieszenie wegetacji warzyw gruntowych. Dalsze warunki wzrostu były także na ogół korzystne dla większości gatunków. Jedynie niedostateczne nasłonecznienie ograniczyło plonowanie warzyw ciepłolubnych (pomidorów, ogórków i papryki). Ponadto w pierwszej połowie lipca w wielu rejonach nadmierne uwilgotnienie gleby wpłynęło również niekorzystnie na uprawy pomidorów, ogórków oraz warzyw strączkowych.
Warunki agrometeorologiczne sprzyjały natomiast wzrostowi warzyw korzeniowych i kapustnych.
Dostateczna ilość wilgoci w glebie umożliwiła dobre ich plonowanie. W niektórych rejonach nadmiar opadów wpłynął jednak niekorzystnie na jakość późniejszych odmian warzyw, a na części plantacji (szczególnie w północnej i północnozachodniej części kraju) wystąpiły nawet podtopienia upraw. Na wielu plantacjach zanotowano problemy z przeprowadzeniem zbiorów. W sezonie 2017 zanotowano również znaczne obniżenie wartości przechowalniczej warzyw, zwłaszcza cebuli, której dosychanie przebiegało na ogół w bardzo niekorzystnych warunkach. W porównaniu z rokiem poprzednim, średnie plony uzyskane w 2017 r. były jednak dla większości gatunków warzyw gruntowych wyższe lub zbliżone, spadek plonowania odnotowano natomiast w przypadku warzyw ciepłolubnych.”
Powierzchnia upraw warzyw gruntowych
2011-2015 |
2015 |
2016 |
2017 |
||
tys. hektarów |
2011-2015= |
2016= |
|||
168,9 |
175,7 |
178,5 |
177,6 |
105,1 |
99,5 |
Zbiory warzyw gruntowych
2011-2015 |
2015 |
2016 |
2017 |
||
tys. Ton |
2011-2015= |
2016= |
|||
4 358,4 |
3 792,8 |
4 547,3 |
4 583,3 |
105,2 |
100,8 |
Powierzchnia upraw, plony i zbiory warzyw gruntowych
Wyszczególnienie |
2011-2015 |
2015 |
2016 |
2017 |
|||
A - powierzchnia [tys. ha] |
w liczbach bezwzględnych |
2011-2015= |
2016= |
||||
Ogółem |
A |
169,9 |
175,7 |
178,5 |
177,6 |
105,1 |
99,5 |
C |
4 358,4 |
3 792,8 |
4 547,3 |
4 583,3 |
105,2 |
100,8 |
|
Kapusta |
A |
23,5 |
23,5 |
20,1 |
20,5 |
87,2 |
102,3 |
B |
457,0 |
372,0 |
507,0 |
492,0 |
107,7 |
97,0 |
|
C |
1 075,7 |
875,0 |
1 017,7 |
1 010,5 |
93,9 |
99,3 |
|
Kalafiory |
A |
10,1 |
10,3 |
9,0 |
9,1 |
90,4 |
101,5 |
B |
224,0 |
189,0 |
267,0 |
261,0 |
116,5 |
97,8 |
|
C |
226,6 |
194,6 |
240,3 |
238,3 |
105,2 |
99,1 |
|
Cebula |
A |
24,3 |
25,0 |
26,5 |
26,0 |
107,1 |
98,0 |
B |
253,0 |
219,0 |
245,0 |
257,0 |
101,6 |
104,9 |
|
C |
613,9 |
548,4 |
651,3 |
667,4 |
108,7 |
102,5 |
|
Marchew jadalna |
A |
22,0 |
22,1 |
22,3 |
22,1 |
100,6 |
99,1 |
B |
361,0 |
306,0 |
368,0 |
374,0 |
103,6 |
101,6 |
|
C |
793,0 |
677,7 |
822,0 |
827,1 |
104,3 |
100,6 |
|
Buraki ćwikłowe |
A |
10,4 |
10,9 |
9,9 |
10,0 |
96,4 |
101,5 |
B |
320,0 |
272,0 |
344,0 |
335,0 |
104,0 |
97,4 |
|
C |
333,6 |
297,0 |
341,1 |
336,4 |
100,8 |
98,6 |
|
Ogórki |
A |
15,2 |
15,0 |
13,7 |
13,9 |
91,4 |
101,7 |
B |
174,0 |
147,0 |
191,0 |
179,0 |
102,0 |
93,7 |
|
C |
264,0 |
220,6 |
261,2 |
249,1 |
94,3 |
95,4 |
|
Pomidory |
A |
10,5 |
10,6 |
9,1 |
9,3 |
88,6 |
102,6 |
B |
250,0 |
222,0 |
287,0 |
274,0 |
109,6 |
95,5 |
|
C |
262,5 |
236,4 |
260,4 |
254,5 |
97,0 |
97,8 |
|
Pozostałe |
A |
52,9 |
58,1 |
67,9 |
66,5 |
125,8 |
98,0 |
B |
149,0 |
128,0 |
140,0 |
150,0 |
100,7 |
107,1 |
|
C |
789,2 |
743,1 |
953,2 |
1 000,0 |
126,7 |
104,9 |
Pozostałe: pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne.