Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja warzyw w 2012 r.

Według najnowszych danych GUS łączne zbiory warzyw (gruntowych i spod osłon) wyniosły w 2012 roku 5 430,5 tys. ton, czyli o 144,5 tys. ton (o 2,6 proc.) mniej niż w roku 2011.

Powierzchnia upraw warzyw gruntowych (z uwzględnieniem upraw przydomowych) wyniosła 175,5 tys. ha i była o 1,9 proc., czyli o 3196 tys. ha mniejsza niż w roku poprzednim. Powierzchnia upraw w 2012 roku zmniejszyła się dla niemal wszystkich uprawianych warzyw. Wyjątkiem były tylko kalafiory i w niewielkim stopniu buraki ćwikłowe.

Zbiory warzyw gruntowych wyniosły w 2012 roku 4553,2 tys. ton, czyli o 250,0 tys. ton (o 5,2 proc.) mniej niż wyniosły zbiory w roku 2011.

Areał upraw kapusty w roku 202 wyniósł 24,7 tys. ha, a łączna jej produkcja 1 140,4 tys. ton, o 7,4 proc. mniej niż w roku 2011. Mniejsze zbiory kapusty były wynikiem zarówno mniejszego areału jej upraw, jak też mniejszych plonów. Najwyższe plony kapusty (powyżej 500 dt/ha) zebrano w województwach: zachodniopomorskim, warmińsko-mazurskim, śląskim i małopolskim.

Zbiory kalafiorów wyniosły w 2012 roku 246,2 tys. ton, czyli o 4,2 proc. więcej niż rok wcześniej. Plonowanie było niższe niż w 2011 roku, zatem wzrost produkcji wynikał tylko z większego areału upraw.

Zbiory cebuli w 2012 roku wyniosły 642,2 tys. ton, o 5,1 proc. mniej niż w roku 2011. Spadł też o 5,8 proc. areał upraw tego warzywa i w 2012 roku wyniósł 25,1 tys. ha. Najwyższe plony cebuli (powyżej 280 dt/ha) osiągnięto w województwach: mazowieckim, dolnośląskim i opolskim.

Zbiory marchwi jadalnej wyniosły w 2012 roku 834,7 tys. ton, o 5,9 proc. mniej niż w roku 2011, co było wynikiem i mniejszej powierzchni upraw i niższego plonowania. Zbiory buraków wyniosły natomiast 345,3 tys. ton, o 6,6 proc. mniej niż rok wcześniej, na co wpływ miały przede wszystkim niższe plony.

Korzystne warunki meteorologiczne sprzyjały, w 2012 roku uprawom warzyw ciepłolubnych, co zaowocowało uzyskaniem plonów tylko na nieco niższym poziomie niż bardzo wysokie plony w roku 2011. Produkcja ogórków wyniosła 285,5 tys. ton, o 4,8 proc. mniej niż rok wcześniej, a produkcja pomidorów 260,9 tys. ton, o 4,3 proc. mniej. Największe plony pomidorów (powyżej 250 dt/ha) uzyskano w województwach: kujawsko – pomorskim, lubelskim i świętokrzyskim.

 

Wyszczególnienie   Średnia
2006-2010
2010 2011 2012
w liczbach bezwzględnych 2006-2010=100 2011=100
A - Powierzchnia upraw [tys. ha]
B - Plony [dt/ha]
C - Zbiory warzyw gruntowych [tys. ton]
Ogółem A 200,7 158,7 178,9 175,5 87,4 98,1
C 4 564,7 4 188,8 4 803,2 4 553,2 99,7 94,8
Kapusta A 29,6 20,5 25,6 24,7 83,7 96,4
B 404 481 480 461 114,1 96
C 1 195,4 985,7 1 231,2 1 140,4 95,4 92,6
Kalafiory A 10,6 9,4 10,4 11,0 103,4 106,1
B 207 227 228 224 108,2 98,2
C 220,1 214,1 236,4 246,2 111,9 104,2
Cebula A 30,9 23,7 26,6 25,1 81,1 94,2
B 210 244 254 256 121,9 100,8
C 649,3 578,0 677,0 642,2 98,9 94,9
Marchew jadalna A 28,3 19,6 23,5 22,8 80,8 97,0
B 302 391 377 366 121,2 97,1
C 853,3 764,6 877,4 834,7 97,8 94,1
Buraki ćwikłowe A 12,7 8,1 10,7 10,8 85,1 101,1
B 263 357 345 319 121,3 92,5
C 335,7 289,9 369,6 345,3 102,9 93,4
Ogórki A 18,3 13,5 16,2 15,9 86,6 97,8
B 147 186 183 178 121,1 97,3
C 269,2 252,6 296,7 282,5 104,9 95,2
Pomidory A 12,1 8,3 11,1 10,9 90,2 98,3
B 211 271 246 240 113,7 97,6
C 254,4 225,3 272,7 260,9 102,6 95,7
Pozostałe (pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne) A 58,2 55,6 54,7 54,2 109,6 97,4
B 135 158 152 148 109,6 97,4
C 787,2 878,4 832,4 801,0 101,8 96,2

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE