Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 12. tydzień 2016 r.

2016-03-29 13:00

Dwunasty tydzień 2016 roku był okresem przedświątecznym. teoretycznie więc, w związku ze zbliżającą się Wielkanocą, na rynku warzyw świeżych powinien być widoczny wzrost natężania w handlu. Jednak w tym roku miał on bardzo ograniczony charakter. I w zasadzie w ogóle nie objął segmentów handlu cebulą, ziemniakami i warzywami korzeniowymi. W segmencie kapusty też miał wpływ ograniczony. generalnie zatem sytuacja na krajowym hurtowym rynku warzyw nie przedstawiała się korzystnie dla producentów, choć trzeba zaznaczyć, że indeks cen fresh-market (oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) wykazał kolejny niewielki wzrost w relacji tydzień do tygodnia. Wzrost ten wyniósł jednak 2,2 procent. W tygodniu jedenastym nasz indeks wzrósł o 0,3 procent.

Wzrost ten wynikał jednak tylko z ruchu w górę cen kapust: białej i pekińskiej. Przy czym zmiana średniej ceny dla kapusty białej była bardzo mała, a całą zwyżkę zagregowanego indeksu „zrobiła” dynamicznie drożejąca „pekinka”.

Kapusta biała – jej średnia cena w jedenastym tygodniu wzrosła minimalnie – zaledwie z 0,80 do 0,83 zł/kg +4 proc.). Ale wzrost ten nie wynikał z jakiegoś wyraźniejszego wzrostu popytu, a raczej z faktu, że coraz trudniej w Polsce o dobrej jakości, ładną kapustę. Jak widać również na wykresie poniżej, omawiana zwyżka ceny średniej nie była na tyle duża, aby znów wynieść ją powyżej pułapu zeszłorocznego. Rok temu za kapustę białą płacono już średnio 0,86 zł/kg (spadek rok do roku o 3 proc.).

Kapusta pekińska – W tym segmencie rynku warzyw działo się w omawianym okresie naprawdę sporo. Deficyt w podaży dobrej jakościowo kapusty dał wreszcie o sobie wyraźnie znać i wzrost popytu, który nie był nawet jakość szczególnie Duzy, sprawił, że ceny „pekinki” ostro ruszyły w górę, dorównując dynamiką zwyżce zeszłorocznej (patrz wykres poniżej). Cena średnia „na gotowo” wzrosła w omawianym okresie z 1,95 zł/kg na 2,25 zł/kg (+ 15 proc.). Jednak cena średnia nie zdołała wejść powrotem na poziom powyżej tego sprzed roku. Wówczas cena średnia wynosiła 2,50 zł/kg (spadek w relacji  rok do roku o 10 proc.).

Cebula – Ceny cebuli na krajowym rynku przez kolejny tydzień utrzymały ten sam przeciętny poziom. Ale tym razem mamy do czynienie z pewną zmianą jakościową, bowiem cena ta znalazła się poniżej poziomu sprzed dwóch lat, choć wcześniej pozostawała od tamtego wyższa (patrz wykres poniżej). Nie jest to pozytywna informacja z punktu widzenia producentów, którzy wciąż czekają na trend wzrostowy cen cebuli. Na razie jednak sytuacja wciąż jest stabilizowana relatywną dostępnością towaru jakościowo słabego, ale też i tańszego oraz brakiem wysokiego popytu w eksporcie. Nie mniej w perspektywie kolejnych tygodni, a zwłaszcza finiszu tego sezonu zwyżka cen cebuli wydaje się nieunikniona. Cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki utrzymała się, w relacji tydzień do tygodnia, na poziomie 1,03 zł/kg. Rok temu wynosiła ona 0,58 zł/kg (wzrost rok do roku o 78 proc.).

Marchew – Tym razem marchew zdołała utrzymać ceny na stabilnym poziomie, choć presja ze strony importu wcale nie zmalała (przypomnijmy, że w jedenastym tygodniu roku średnia cena tego warzywa spadła). Cena średnia szczotkowanej marchwi pozostała na poziomie 1,00 zł/kg. Rok temu średnia cena marchwi szczotkowanej była na poziomie - 1,15 zł/kg (spadek rok do roku o 13 proc.).

Buraki ćwikłowe – Dwunasty tydzień roku nie przyniósł też znaczących zmian w sytuacji na rynku buraków, aczkolwiek coraz większym problemem jest dostęp do towaru dobrej jakości. To oraz fakt, że po sąsiedzku, na Ukrainie zaczął się ostry wzrost cen buraka ze względu na bardzo już niską dostępność tego warzywa u tamtejszych rolników, daje pewną nadzieję na ożywienie cenowe również i u nas, o ile Ukraińcy sięgnęliby po import z Polski (tak jak w wiosną w sezonie 2010/2011. Póki co średnia cena mytych buraków utrzymała poziom 0,63 zł/kg. Rok temu cena ta już wyraźnie rosła i wynosiła 0,55 zł/kg (Więcej o 14 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Sytuacja na krajowym rynku ziemniaków pozostawała stabilna pod względem cenowym również w dwunastym tygodniu roku. Spadek podaży towaru dobrej jakości nie wpłynął na ruch cen w górę bowiem, jak we wcześniejszym okresie, ceny stabilizowane są przez import.  Przedział cen dla krajowych ziemniaków pozostał więc stabilny i było to  5,00 – 8,00 zł/worek 15 kg na rynku za odmiany żółte i do 9,00 zł/worek za czerwone. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) pozostawała w omawianym okresie na poziomie 0,49 zł/kg. Przed rokiem natomiast za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,23 zł/kg (rok do roku +113 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – tradycyjnie bardziej dynamiczny pod względem ruchu cen był sektor warzyw szklarniowychęc stabilny i było toiaków sa przez impoert.ł na ruch cen w górę bowiem, jak we wczesniejszym wnież i u nas. dostępność tego wa. W dwunastym tygodniu mogliśmy obserwować zmianę trendu w cenach ogórków krajowych i utrzymanie zniżkowej tendencji dla cen krajowych pomidorów. Nieco mniej działo się tu jeśli chodzi o ceny warzyw importowanych.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Na rynku ogórków szklarniowych krajowych dwunasty tydzień roku przyniósł zmianę trendu z wzrostowego – średnia cena 21 marca sięgnęła poziomu 6,35 zł/kg, na spadkowy. Ceny zaczęły znów spadać dzięki poprawie pogody tuż przed świętami. Podaż ogórka krajowego wzrosła na tyle, że spadku cen nie zatrzymał zwiększony przedświąteczny popyt. Ten spadek cen miał jeszcze jeden skutek – importerzy zaczęli wycofywać się ze sprowadzania ogórków z zagranicy, gdyż ceny polskich zeszły do konkurencyjnego poziomu. Średnia cena ogórków krajowych padła zatem w relacji tydzień do tygodnia z 6,30 zł/kg do 6,10 zł/kg (-3 proc.). Rok jednak było dużo taniej niż teraz – cena średnia wynosiła wówczas 4,25 zł/kg (wzrost rok do roku o 43 proc.). Cena średnia ogórków importowanych  utrzymała w omawianym okresie stabilny poziom 5,25 zł/kg. Rok wcześniej średnia cena hiszpańskich ogórków na naszym rynku hurtowym była na poziomie 4,50 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 17 proc.) i był to już finisz sezonu importowego.

Wciąż jeszcze trzeba poczekać na wzrost podaży krajowych pomidorów szklarniowych, tak aby możliwy był handel większy niż paletowy. Ale podaż pomidorów powoli rośnie, co znajduje odbicie w spadkowym trendzie ich cen w małym hurcie. Cena średnia (pomidory czerwone) w małym hurcie właśnie spadła w omawianym okresie z poziomu 10,42 zł/kg do 9,58 zł/kg (-8 proc.), przy czym dynamika tego spadku była niższa niż w tygodniu jedenastym (-17 proc.). Dwunasty tydzień roku przyniósł za to stabilizację cen pomidorów hiszpańskich. Kolejne tygodnie jednak mogą upłynąć pod znakiem zniżki cen importu, jako że hiszpański pomidor tanieje na rynku UE pod wpływem ostrej konkurencji tureckiej. Cena średnia hiszpańskich pomidorów okrągłych w polskim hurcie utrzymała w omawianym okresie poziom 6,50 zł/kg. Rok temu warzywa te, w analogicznym tygodniu roku, miały średnią cenę na poziomie 5,50 zł/kg (zrost rok do roku o 18 proc.).

Dwunasty tydzień roku przyniósł wreszcie zniżkę cen hiszpańskiej papryki. Głównie papryki czerwonej. Ale pomimo tej korekty, importowana papryka wciąż pozostawała relatywnie droga. Cena średnia papryki czerwonej spadła z 14,00 zł/kg na 13,00 zł/kg (-7 proc.). Wciąż jej zatem daleko nawet do relatywnie wysokich cen z początku marca (9,50 zł/kg), nie mówiąc już o  poziomie cen z zeszłego roku. Rok temu cena papryki czerwonej także rosła, ale nie aż tak dynamicznie. W analogicznym do omawianego tygodniu miała poziom 8,50 zł/kg (wzrost rok do roku +53 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE