Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 14. tydzień 2016 r.

2016-04-12 09:00

Czternasty tydzień 2016 roku był kolejnym, w którym dużo się działo jeśli chodzi o ceny warzyw na polskim rynku hurtowym. Z jednej strony mogliśmy obserwować, typowy dla końcówki sezonu, wzrost cen warzyw „starych”, związany z kurczącą się ich podażą. Z drugiej strony równie typowy spadek cen nowalijek, w tym pomidorów i ogórków. Choć akurat w omawianym okresie ogórki kończyły tydzień zwyżkowo. Powyższe czynniki sprawiły, iż wartość naszego indeksu cen fresh-market (to wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) tym razem odbił w górę. Wzrost jego wartości w relacji tydzień do tygodnia wyniósł  6,4 procent. W tygodniu trzynastym indeks zmalał o 8,0 procent.

Kapusta biała – I tym razem kapusta biała nie znalazła się w grupie warzyw drożejących. Powód był ten sam, co w tygodniach wcześniejszych – słaby popyt w konfrontacji z bieżącą podażą. Podażą zasilaną wyprzedawanym towarem, który wcześniej był trzymany w nadziei lepszych cen. Co prawda kapusta zaczęła wreszcie drożeć na wschodzie, ale trend ten jeszcze był za słaby, aby odbić się na sytuacji w Polsce. Do tego na rynek wpływa już kapusta młoda z importu (Włochy, Macedonia), która w dodatku szybko tanieje. Cena średnia nie zmieniła się w relacji tydzień do tygodnia i pozostała na poziomie  0,83 zł/kg. Tym samym jej poziom jest coraz dalej od pułapu zeszłorocznego. A rok temu za kapustę białą płacono już średnio 0,98 zł/kg (spadek rok do roku o 15 proc.).

Kapusta pekińska – Ceny kapusty pekińskiej utrzymały także w czternastym tygodniu roku trend wzrostowy, ale jego dynamika coraz bardziej odchylała się od tej z zeszłego roku (patrz wykres poniżej. Tym samym poszerzała się różnica między średnią ceną obecną i tą z analogicznego okresu zeszłego roku. Ceny polskiej „pekinki” popychane są w górę przez niską podaż ładnego towaru, ale stabilizowane tym, że na wschodzie ceny tej kapusty pozostają od pewnego czasu na niezmienionym poziomie. Cena średnia „na gotowo” wzrosła w omawianym okresie z 2,30 zł/kg na 2,75 zł/kg (+ 20 proc.). Przed rokiem średnia cena zaś była już na poziomie 3,25 zł/kg (spadek w relacji  rok do roku o 15 proc.).

Cebula – I znów nie doczekaliśmy się wyraźnego impulsu wzrostowego hurtowych cen cebuli. To już kolejny tydzień, w którym strumień importu jest na tyle duży, że może stabilizować ceny na polskim rynku, mimo że podaż towaru rodzimego (zwłaszcza cebuli grubej) jest niska i dalej spada. To ostatnia chwila na zwyżkę. Inaczej bieżąca średnia cena cebuli znajdzie się poniżej pułapu z sezonu 2014/2015 (patrz wykres poniżej). Cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki utrzymała się, w relacji tydzień do tygodnia, na poziomie 1,03 zł/kg. Rok temu już rosła i wynosiła ona 0,63 zł/kg (wzrost rok do roku o 68 proc.).

Marchew – Choć średnia cena szczotkowanej marchwi pozostała na poziomie z trzynastego tygodnia bieżącego roku, to wydaje się, iż w tym segmencie rynku warzyw jest jeszcze potencjał wzrostowy. Wynikać on może z faktu, że bardzo dynamicznie zaczęła drożeć marchew za naszymi wschodnimi granicami, co może przełożyć się na istotny impuls popytowy w naszym eksporcie. Problemem jest jakość krajowego towaru i utrzymująca się presja ze strony importu. Cena średnia szczotkowanej marchwi utrzymała się na poziomie  1,05 zł/kg. Rok temu średnia cena marchwi szczotkowanej dynamicznie rosła i była na poziomie - 1,70 zł/kg (spadek rok do roku o 38 proc.).

Buraki ćwikłowe – W czternastym tygodniu ceny buraków kontynuowały tendencję wzrostową z tygodnia poprzedniego. Jednak trzeba zaznaczyć, że wzrost cen nie miał charakteru jednorodnego geograficznie. Na północy Polski i w centrum wystąpił on w o wiele mniejszym stopniu w porównaniu z południowym wschodem kraju, gdzie działał popyt ukraiński. W dodatku wiele wskazuje na to, że ta wzrostowa tendencja była krótkotrwała i przynajmniej w najbliższych dniach nie znajdzie dalszego ciągu, bo Ukraińcy zaimportowali buraki na zapas. Cena średnia mytych buraków wzrosła z 0,68 zł/kg do 0,73 zł/kg (+7 proc.). Rok temu cena ta już wyraźnie rosła i wynosiła 0,55 zł/kg (więcej o 33 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Również ceny ziemniaków utrzymały, w czternastym tygodniu 2016 roku, zwyżkowy trend cenowy. Wynikał on ze skorelowania dwóch tendencji rynkowych – dalszego szybkiego kurczenia się podaży dobrych jakościowo ziemniaków i pobudzonego popytu – tak na rynku wewnętrznym, jak i przede wszystkim w eksporcie (Rumunie). W konsekwencji ceny przyzwoitego jakościowo towaru wzrosły do 8,00 – 12,00 zł/worek 15 kg na rynku za odmiany żółte i do 14,00 zł/worek za czerwone. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) wzrosła w związku z tym z 0,55 zł/kg do 0,68 zł/kg (+ 24 proc.). Przed rokiem natomiast za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,23 zł/kg (rok do roku +196 proc.).

Warzywa szklarniowe – Generalny trend na rynku warzyw szklarniowych pozostaje niezmienny i typowy dla tej fazy sezonu. Jest to dynamiczny spadek cen napędzany rosnąca produkcją i podażą. Nie mniej, w czternastym tygodniu obserwowaliśmy, w przypadku ogórków szklarniowych, zakłócenie tej dynamicznej zniżkowej tendencji.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Wzrost podaży krajowego ogórka szklarniowego zakłócony został przez zmianę pogody na chłodniejszą. To zaś przełożyło się na ceny tych warzyw, które po bardzo dynamicznej zniżce odbiły w górę. Nie na tyle jednak, aby zmieniło to sytuację względem zeszłego roku (patrz wykres poniżej). Cena średnia wzrosła z 3,30 zł/kg do 3,60 zł/kg (+9 proc.). Rok temu było znacząco drożej, bo 4,0 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 20 proc.).

Pogoda, a dokładniej ochłodzenie nie pozostało bez wpływu na ceny krajowych pomidorów szklarniowych. Jednak warzywa te „obroniły się” przed zwyżką podobną do tej z rynku ogórków. Gorsza pogoda i spowolnienie w przyroście podaży ustabilizowały ceny krajowego pomidora. Cena średnia (pomidory czerwone) w relacji tydzień do tygodnia jednak zmalała – z 7,46 zł/kg do 6,92 zł/kg (-7 proc.) [pomidory wielkości B]. Oczywiście to wciąż jeszcze relatywnie drogo, jako że podaż krajowych pomidorów pozostaje niska. Rok temu średnia cena pomidorów była wyższa i wynosiła 7,08 zł/kg (w relacji rok do roku -2 proc.). Na naszym rynku wciąż jeszcze dominuje import. Cena średnia hiszpańskich pomidorów okrągłych w polskim hurcie spadła w omawianym okresie z poziomu 6,25 zł/kg do 5,50 zł/kg (- 12 proc.) i wydaje się, że pewna w tym „zasługa” taniego (24,00 – 25,00 zł/karton 6 kg) importu z Turcji. Rok temu warzywa te, w analogicznym tygodniu roku, miały średnią cenę na poziomie 5,75 zł/kg (spadek rok do roku o 4 proc.).

Czternasty tydzień przyniósł kontynuację tendencji zniżkowej dla cen hiszpańskiej papryki. Cena średnia papryki czerwonej spadła bowiem z 11,00 zł/kg do 9,75 zł/kg (-11 proc.). Tym samym bieżące ceny tego warzywa znalazły się na poziomie porównywalnym z tymi z poprzedniego roku (wówczas trwał trend wzrostowy, który zakończył się dopiero w ostatniej dekadzie kwietnia). Rok temu średnia cena papryki czerwonej była na poziomie 9,00 zł/kg (wzrost rok do roku o 8 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE