Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 43. tydzień 2016 r.

2016-11-02 09:00

W czterdziestym trzecim tygodniu 2016 roku rynek świeżych warzyw pozostawał w dalszym ciągu dość stabilny cenowo. Co prawda już czwarty tydzień z rzędu została zachowana dodatnia dynamika zmian wartości indeksu cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie), ale tak jak w tygodniu czterdziestym drugim była ona niewielka i wynikała tylko ze wzrostu  cen warzyw sezonowych. Indeks cen fresh-market w czterdziestym trzecim tygodniu wzrósł  o 2,7 procent, po zwyżce w tygodniu czterdziestym drugim o 0,4 procent.

Kapusta biała – W minionych dwóch tygodniach średnia cena hurtowa białej kapusty minimalnie się umocniła. Był to wynik lekkiej poprawy w popycie na ładną kapustę (poprawy o wymiarze raczej lokalnym niż ogólnokrajowym). Jednak w omawianym okresie wzrost cen nie był kontynuowany, jako że na rynku utrzymuje się wciąż znaczna nadpodaż, a duża część na bieżąco zbieranej kapusty od razu trafia do sprzedaży, co jeszcze różnicę między podażą a popytem pogłębia. Średnia cena kapusty pozostała na poziomie 0,28 zł/kg. Rok wcześniej średnia cena sprzedażowa wynosiła 0,83 zł/kg (spadek o 66,3 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Stabilna była też w czterdziestym trzecim tygodniu sytuacja na rynku kapusty pekińskiej. Pomimo dużych problemów z jakością, ceny ładnej „pekinki: nie wzrosły. Tu też bieżąca podaż jest znacznie wyższa od aktualnego popytu, co nie zamyka możliwości dynamicznych zmian cenowych w późniejszym okresie. Średnia cena tej kapusty „na gotowo” pozostała na poziomie 1,05 zł/kg. Rok temu było to 1,25 zł/kg (spadek o 16,0  proc. rok do roku).

Kalafiory – Natomiast ceny kalafiorów utrzymały trend zwyżkowy z poprzedniego tygodnia. Podaż krajowych kalafiorów w omawianym okresie spadała. Na rynku europejskim też brakowało tych warzyw, a ich ceny pozostawały wysokie. Czynniki te sprzyjały popytowi i zwyżce cen na kalafiory polskie. W rezultacie średnia ich cena wzrosła w omawianym okresie z 2,10 zł/szt. do 2,35 zł/szt. (+11,9 proc.). Rok temu cena średnia wynosiła 3,10 zł/szt. (spadek w relacji rok do roku o 24,2 proc.).

 

Cebula – Na rynku cebuli wciąż stabilnie. Średnia cena nie zmieniła się od pięciu tygodni i jak pisaliśmy w komunikacie z tygodnia czterdziestego drugiego, nie zmieni się jeszcze przez kilka kolejnych. Cena średnia cebuli w omawianym okresie utrzymała poziom 0,34 zł/kg. Rok temu była ona na poziomie 0,80 zł/kg (spadek rok do roku o 57,3 proc.).

Marchew – Sytuacja na hurtowym rynku marchwi pozostaje analogiczna jak na rynku cebuli. Tu cena nie zmieniła się od jeszcze dłuższego czasu, bo od siedmiu tygodni. I jeśli będziemy mieli powtórkę z sezonu 2014/2015 (na co wskazuje przebieg zmian ceny średniej – patrz wykres poniżej), to i na rynku marchwi poczekamy na pierwsze oznaki umocnienia cen marchwi Az do połowy grudnia co najmniej. Średnia cena w omawianym okresie pozostawała na poziomie 0,42 zł/kg. Rok temu było to 1,10 zł/kg (spadek rok do roku o 61,8 proc.).

Buraki ćwikłowe – Nie inaczej wygląda sytuacja na hurtowym rynku buraków. Tu nie było zmian w cenie średniej od czterech tygodni, ale sądząc z wykresu poniżej, stabilizacja cenowa utrzymać się powinna jeszcze dłużej niż w przypadku marchwi czy cebuli. Średnia cena buraków miała w omawianym okresie wynosiła 0,39 zł/kg. Rok temu buraki cena ta wynosiła 0,68 zł/kg (spadek o 42,6 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Szósty tydzień z rzędu na stabilnym poziomie utrzymała się średnia cena ziemniaków. Jednak ten rynek różni się nieco od opisanych powyżej, jako że ta stabilizacja realizowana jest na poziomie co prawda niższym od zeszłorocznego, ale wyższym od tego sprzed lat dwóch. Ponadto na rynku ziemniaków widać obecnie wzrost presji na zniżkę ceny. Ta presja płynie ze strony towaru słabszego jakościowo, którego producenci chcą się szybko pozbyć i który nie ma szans na dłuższe przechowywanie. takie ziemniaki są oferowane nawet po 2,00 – 2,50 zł za worek, co buduje nacisk na towar jakościowo lepszy sprzedawany w cenach na poziomie od 3,50 zł za worek. Średnia cena sprzedażowa takich ziemniaków utrzymała się w omawianym okresie na poziomie 0,30 zł/kg. Rok temu było to 0,47 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 36,2 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Tym razem sytuacja na rynku warzyw szklarniowych miała nieco odmienny przebieg niż w tygodniach wcześniejszych. Wzrost cen utrzymał się tylko w segmencie ogórków. W przypadku pomidorów mieliśmy znaczną redukcje cenową i późniejsze nadrabianie strat, a w przypadku papryki utrzymanie stabilnego poziomu ceny średniej po wcześniejszej zniżce.a worek, co buduje nacisk na towar jakościowo lepszy sprzedawany w cenach ię szybko pozbyć i który nie ma szans na dłuższen krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Ogórki drożały szósty tydzień z rzędu. Zwyżka napędzana była szybkim spadkiem podaży tych warzyw i nie zatrzymały jej ani tańsze ogórki z importu, ani osłabienie popytu na te drogie z krajowej produkcji. Import z Hiszpanii oferowano w cenach 4,00 – 5,00 zł/kg),. Średnia cena ogórków krajowych wzrosła w omawianym okresie z 5,00 zł/kg do 6,00  zł/kg (+20,0 proc.). Rok temu było to 5,25 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 14,3 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) –Na rynku pomidorów trend zwyżkowy został gwałtownie zahamowany na początku czterdziestego trzeciego tygodnia. Powodem był zanik popytu w eksporcie na wschód. Ceny mocno zadołowały, by potem mozolnie odrabiać straty. Ale do końca tygodnia nie zdołały dobić do pułapów sprzed obniżki Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) spadła w omawianym okresie z 3,08 zł/kg do 2,75 zł/kg (-10,7 proc.), ale na początku omawianego tygodnia znalazła się na poziomie zaledwie 2,41 zł/kg. Rok temu mieliśmy sytuację podobną i średnia cena na koniec czterdziestego trzeciego tygodnia wynosiła 2,83 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 14,8 proc.).

Papryka czerwona – To już finisz sezonu krajowej papryki i na rynku szybko zastępuje ją papryka importowana. Stąd też po spadku cen w tygodniu poprzednim, w omawianym okresie nie przyszło odbicie w górę, ale stabilizacja cenowa. Popyt na polską paprykę wydatnie się zmniejszy, toteż nawet dalszy spadek jej podaży nie dźwignął już cen w dużym hurcie. Średnia cena czerwonej papryki w omawianym okresie pozostała więc na poziomie 3,10 zł/kg. Rok temu było to 4,40 zł/kg (spadek rok do roku o 29,5 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE