Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 6. tydzień 2016 r.

2016-02-15 10:00

Kolejny lutowy tydzień nie przyniósł poprawy w sytuacji na krajowym rynku warzyw świeżych. Handel wciąż kształtował się przede wszystkim pod wpływem ograniczonego popytu i widocznej już w niektórych segmentach rynku wyprzedaży zapasów. Zwłaszcza tam, gdzie coraz mocniej o sobie dają znać problemy  z jakością przechowywanego towaru (np. kapusta pekińska, ziemniaki)

Kapusta biała – Szósty tydzień roku nie przyniósł zmian w sytuacji na rynku białej kapusty. Po wcześniejszej korekcie, tym razem ceny hurtowe ustabilizowały się, choć chyba nie na długo. Z różnych rejonów kraju płyną informacje, że należy oczekiwać kolejnej korekty na cenach, zwłaszcza słabszego jakościowo towaru. To i tak lepiej niż za naszą wschodnią granicą, gdzie wyprzedaż dużych ilości kapusty z Dagestanu zmusiła do obniżki cen producentów w innych regionach Rosji (nawet o 20 proc. tydzień do tygodnia), ale także wpłynęła na zniżki w krajach sąsiednich. Cena średnia kapusty utrzymała się na poziomie 0,95 zł/kg. Rok temu w dużym hurcie płacono za nią średnio 0,57 zł/kg (wzrost rok do roku 67 proc.).

Kapusta pekińska – Trzeci tydzień z rzędu na hurtowym rynku notowano spadek cen kapusty pekińskiej. Powody zniżki te same, co opisywane w poprzednich raportach. Przede wszystkim blokada granicy rosyjskiej. Warto jednak zaznaczyć, że tamtejszym władzom nie udało się zamknąć własnego rynku w stu procentach, stąd wciąż jest tak, że za najlepszy towar można uzyskać cenę rzędu 2,00 zł/kg „na gotowo”, tyle, że strumień takiego towaru płynący na eksport jest bardzo cienki. Cena średnia „na gotowo” spadła w relacji tydzień do tygodnia z 1,70 zł/kg do 1,58 zł/kg (- 7 proc.), aczkolwiek minimum tygodniowe było na poziomie 1,55 zł/kg. Mimo to „pekinka” wciąż pozostaje droższa w relacji rok do roku. Rok temu cena średnia wynosiła 1,30 zł/kg (+19 proc.).

Cebula – Choć ceny krajowej cebuli nie spadły, to jednak nastroje w tym segmencie rynku warzyw również trudno uznać za dobre. W zasadzie cebula powinna już zacząć drożeć, tym czasem jakakolwiek wyraźniejsza zwyżka jest hamowana faktem, że wciąż relatywnie dużo jest towaru drobnego, na który nie ma specjalnego popytu i którego ceny „psują” średnią. Na cebulę grubszą popyt jest wyższy, ale nie na tyle aby doprowadziło to do przełamania stagnacji. Przydałby się na pewno znaczący wzrost eksportu cebuli, choćby na Ukrainę i w kierunku bałkańskim. Ten ostatni kierunek już był zresztą aktywny kilka tygodni temu, ale potem nieco przysiadł. Jednak popyt w Rumunii i na Bałkanach znów się aktywizuje i to mocno. A to oznacza, że na naszym rynku powinien wkrótce pojawić się silny impuls pro wzrostowy dla cen cebuli. Cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki utrzymała się, w relacji tydzień do tygodnia, na poziomie 1,03 zł/kg. Rok temu wynosiła ona 0,53 zł/kg (rok do roku + 94 proc.).

Marchew – W tym segmencie rynku świeżych warzyw również widoczne było osłabienie koniunktury. Może nie aż tak duże, jak w Rosji czy na Ukrainie, gdzie wyprzedaż towaru słabszej jakości mocno zbiła ceny, ale mechanizm i w Polsce był podobny. W rezultacie cena średnia szczotkowanej marchwi, w relacji tydzień do tygodnia spadła z poziomu 1,20 zł/kg, spadła do 1,15 zł/kg (-4 proc.). Rok temu cena średnia marchwi szczotkowanej pozostawała w trendzie wzrostowym i wynosiła 0,70 zł/kg (rok do roku +64 proc.).

Buraki ćwikłowe – Po spadku cen w tygodniu piątym, szósty tydzień roku przyniósł w tym zakresie stabilizację. Popyt na buraki ćwikłowe na polskim rynku warzyw świeżych wciąż pozostaje ograniczony i warzywa te radzą sobie cenowo znacznie słabiej niż inne korzeniowe. Pomimo to generalnie niska podaż sprawia, że ceny wciąż są znacząco wyższe niż przed rokiem, choć już wyraźnie niższe niż dwa lata temu. Średnia cena mytych buraków tym razem pozostała niezmieniona i utrzymała poziom 0,70 zł/kg. Rok temu wynosiła natomiast 0,43 zł/kg (+63 proc.).

Ziemniaki – Zasadniczej poprawy w sytuacji rynkowej nie doczekali się producenci ziemniaków. Wciąż więc mamy relatywnie dużą (jak na taki sezon) podaż ziemniaków o słabej jakości i cenach rzędu 5,00 zł/worek 15 zł. I mamy też lepszy towar, który trafia również na eksport, tyle że zapotrzebowanie na niego jest wciąż zbyt niskie na jakąkolwiek poprawę poziomu cen. Za takie ziemniaki o przyzwoitej jakości i odpowiednio kalibrowane producent może otrzymać 7,50 – 8,00 zł/worek 15 kg za odmiany żółte i 9,00 zł/worek za czerwone. To dużo więcej niż w analogicznym okresie zeszłego roku, ale i dużo mniej niż powszechnie oczekiwano na jesieni. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) utrzymała poziom0,52 zł/kg. Przed rokiem natomiast za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,23 zł/kg (rok do roku +126 proc.).

Jeśli chodzi o rynek warzyw importowanych, to szósty tydzień roku przyniósł tu wyraźną dominację trendów wzrostowych. Wzrosły ceny hiszpańskich pomidorów, choć generalnie ich poziom wciąż pozostaje relatywnie niski, jak na tę porę sezonu. Ich cena średnia z poziomu 5,00 zł/kg weszła na poziom 5,50 zł/kg (+10 proc.), co jest skutkiem mniejszej podaży pomidora na miejscu w Hiszpanii. Rok temu warzywa te utrzymały średnią cenę na stabilnym poziomie 6,00 zł/kg (- 8 proc. rok do roku). Zwyżkę, w szóstym tygodniu bieżącego roku, zaliczyły także ceny kalafiorów (import z Francji i Hiszpanii). Ich średnia cena w relacji tydzień do tygodnia wzrosła z 4,50 zł/szt. na 4,75 zł/szt. (5,5 proc.). Przed rokiem kalafiory taniały i w szóstym tygodniu ich średnia cena zjechała z 5,25 zł/szt. do 4,75 zł/szt.(ten sam poziom wówczas i obecnie).Wzrost zaczęty w piątym tygodniu 2016 roku utrzymały ceny hiszpańskich ogórków szklarniowych. Mniejsza podaż w Hiszpanii sprawiła, że na naszym rynku ich cena średnia wzrosła z 5,00 zł/kg do 6,40 zł/kg (+28 proc.). Rok temu warzywa te jeszcze miały średnią cenę 5,20 zł/kg (rok do roku +23 proc.) i były w przededniu dużego trendu wzrostowego, który zaowocował średnią ceną 8,00 zł/kg w okolicach 18 lutego 2015 roku. W szóstym tygodniu swój trend wzrostowy utrzymała także importowana z Hiszpanii czerwona papryka. Jak w poprzednich przypadkach, tak i w przypadku papryki wzrost cen to skutek niższej podaży tego warzywa na rodzimym hiszpańskim rynku. W rezultacie na rynku polskim jej średnia cena wzrosła z 9,50 zł/kg do 10,00 (+5 proc.). Rok temu cena ta była na poziomie 6,65 zł/kg (rok do roku +50 proc.).  

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE