Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 9. tydzień 2016 r.

2016-03-07 10:00

Dziewiąty tydzień 2016 roku był kolejnym, który nie przyniósł przełomu w sytuacji cenowej na polskim hurtowym rynku warzyw. Polski rynek warzyw pozostaje w popytowym zastoju, który skorelowany jest z bieżącym wzrostem podaży wielu warzyw. Przy czym warzywa te w przeważającej części masy wypływającej obecnie na rynek sa słabej jakości. Wynika to z faktu, że wielu rolników zdecydowało się na wyprzedaż zapasów widząc, że prawdopodobieństwo znaczącego wzrostu cen jest już nikłe. To zaś poskutkowało skokową zmianą w dostępności towaru na rynku przy niezmienionym słabym popycie wewnętrznym i wyjątkowo nikłym popycie w eksporcie. Problem ten dotyczy wszystkich najważniejszych warzyw z oferty krajowej za wyjątkiem może kapusty pekińskiej.

Kapusta biała – Powyższe uwagi w pełni opisują sytuację na rynku tej kapusty w dziewiątym tygodniu 2016 roku. Wydaje się, że w omawianym okresie to właśnie biała kapusta była tym warzywem, które najmocniej odczuło skutki dekoniunktury, co uwidoczniło się w spadku cen. Cena średnia kapusty spadła z 0,85 zł/kg do 0,80 zł/kg (-6 proc.). Rok temu za kapustę białą płacono średnio 0,73 zł/kg (wzrost rok do roku +10 proc.).

Kapusta pekińska – Kapusta pekińska nie radziła sobie na początku marca dużo lepiej  niż w lutym. Aczkolwiek pewna poprawa sytuacji cenowej nastąpiła, a sytuacja na rynku „pekinki” jest jakościowo odmienna od tej dla innych warzyw krajowych. Różnica wynika z faktu, że w przeciwieństwie do kapusty białej, cebuli czy marchwi rynek rosyjski odczuwa znów dojmujący brak kapusty pekińskiej. Pytanie, czy przełoży się to i tym razem na wzrost polskiego eksportu? Cena średnia „na gotowo” wzrosła, w relacji tydzień do tygodnia, z 1,75 zł/kg do 1,85 zł/kg (+6 proc.), choć to jeszcze za mało, aby przebić barierę ceny z analogicznego okresu roku 2014 (patrz wykres poniżej). „Pekinka” wciąż też pozostaje droższa w relacji rok do roku. Rok temu cena średnia wynosiła 1,45 zł/kg (+28 proc.).

Cebula – Dziewiąty tydzień roku nie przyniósł zmian w hurtowych cenach cebuli. Warzywo to zatem lepiej sobie radzi w porównaniu choćby z kapustą białą czy marchwią, co jednak dla producentów jest pocieszeniem dość marnym, jako że oczekiwania szły w kierunku zwyżki cen cebuli, a nie stabilizacji. Zresztą oczekiwania na wzrost cen tego warzywa wciąż sa aktualne, tyle że mówi się o nich obecnie głównie w kontekście końcówki sezonu. Cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki utrzymała się, w relacji tydzień do tygodnia, na poziomie 1,03 zł/kg. Rok temu wynosiła ona 0,53 zł/kg (rok do roku + 94 proc.).

Marchew – Kolejnym warzywem, które traciło w omawianym okresie, była marchew. Do kraju napływała wciąż marchew importowana, do tego w niższych cenach. Nie mogło to pozostać bez wpływu na ceny marchwi krajowej. Cena średnia szczotkowanej marchwi, w relacji tydzień do tygodnia spadła w rezultacie z 1,10 zł/kg do 1,05 zł/kg (-4 proc.). Rok temu średnia cena marchwi szczotkowanej już rosła była na poziomie 1,00 zł/kg (rok do roku +5 proc.).

Buraki ćwikłowe – Po zniżce z końca lutego, pierwsze dni marca przyniosły stabilizacje cen na krajowym rynku buraków ćwikłowych do tygodniatać bez wpływu na ceny marchwi krajowejtualne, tyle że mówi się o nich obecnie głównie w kontekście końcówki s. Ale przy obecnym ich poziomie trudno to uznać za informację optymistyczną dla producentów. Wciąż też nie ma żadnych istotnych przesłanek do tego, aby oczekiwać w tym segmencie rynku warzyw jakiejś znaczącej poprawy sytuacji w kolejnych tygodniach. Średnia cena mytych buraków utrzymała poziom 0,63 zł/kg Rok temu wynosiła natomiast 0,43 zł/kg (+63 proc.).

Ziemniaki – Sytuacja na krajowym rynku ziemniaków robi się coraz trudniejsza z punktu widzenia wielu, zwłaszcza tych mniejszych, producentów. Przy stałym napływie poważnych ilości ziemniaków z importu, towar krajowy ma coraz mniej miejsca na naszym rynku. Zwłaszcza, że duża część rodzimej oferty przegrywa z importem nie tylko logistycznie, ale i jakościowo. Ceny zdecydowanej większości rodzimych ziemniaków osiągają poziom 5,00 – 6,00 zł/worek 15 kg. W eksporcie jest to najczęściej 7,50 – 8,00 zł/worek 15 kg za odmiany żółte i 9,00 zł/worek za czerwone, ale w przypadku tych pierwszych popyt jest minimalny. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) spadła w omawianym okresie z 0,52 zł/kg do 0,50 zł/kg (-4 procent). Przed rokiem natomiast za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,23 zł/kg (rok do roku +117 proc.).

Na hurtowym rynku warzyw importowanych dziewiąty tydzień 2016 roku przyniósł znacząca zwyżkę cen kalafiorów. Spośród czterech importowanych warzyw prezentowanych w niniejszym omówieniu trzy zaliczyły natomiast cenowe obniżki. Wzrost cen kal;afiorów był do prawdy imponujący i wynikał z gwałtownego obniżenia dostępności tych warzyw na europejskim rynku. W rezultacie ich średnia cena w polskim hurcie (import z Francji i Hiszpanii) wzrosła z 4,65 zł/szt. do 5,75 zł/szt.(+24 proc.). Potwierdziła się zatem nasza prognoza z zeszłotygodniowej analizy. Przed rokiem kalafiory z importu utrzymywały cenę średnią 5,00 zł/szt. (+15 proc. w relacji rok do roku).

Jeśli chodzi o importowane ogórki szklarniowe, to po dużej korekcie z końcówki lutego, w omawianym okresie ich ceny pozostawały w zasadzie stabilne. W dziewiątym tygodniu 2016 roku cena średnia utrzymała bowiem poziom 5,00 zł/kg. Rok wcześniej średnia cena hiszpańskich ogórków na naszym rynku hurtowym utrzymywała się na poziomie  8,00 zł/kg (-37,5 proc. w relacji rok 2016 do roku 2015). Znów taniały natomiast ogórki szklarniowe z krajowych szklarni. Ich średnia cena w omawianym tygodniu spadła z 7,50 zł/kg do 7,10 zł/kg (-5 proc.).

Na początku marca znów spadły hurtowe ceny hiszpańskich pomidorów. Jest to wynik zarówno zmian podażowych w Hiszpanii, jak również faktu, że na europejskim rynku rośnie konkurencja (w tym import z Turcji). Cena średnia hiszpańskich pomidorów okrągłych w polskim hurcie spadła z poziomu 5,33 zł/kg na 5,16 zł/kg (-3 proc.). Rok temu warzywa te, w analogicznym tygodniu roku, utrzymały średnią cenę na poziomie 6,00 zł/kg (- 14 proc. rok do roku).

Korekta, w dziewiątym tygodniu 2016 roku, objęła także ceny papryki importowanej z Hiszpanii. I była to kolejna korekta już korekta cen papryki, a poprzednia miała miejsce tydzień wcześniej. Cena średnia czerwonej papryki spadła z 10,00 zł/kg na 9,50 zł/kg (-5 proc.). Rok temu cena papryki czerwonej rosła, a w analogicznym do omawianego tygodniu miała poziom 7,00 zł/kg (rok do roku +36 proc.).

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE