Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Stan zapasów warzyw w Niemczech

Badanie zapasów warzyw, jakie AMI przeprowadziła 15 lutego pokazało, że wyższe niż rok temu są zapasy kapusty. Przede wszystkim chodzi tu o wysoki stan zapasów kapusty białej, ale tez czerwonej.

Natomiast jeśli chodzi o zapasy marchwi i cebuli, to były one niższe niż w analogicznym okresie zeszłego roku. Co więcej bieżące badanie odnotowało, że zapasy tych warzyw szybko maleją ze względu na problemy jakościowe w przechowywaniu.

Generalnie jednak poziom zapasów warzyw znajdujących się w niemieckich magazynach jest w tym sezonie wysoki, co przekłada się na ceny na rynku – niższe niż rok temu dla niemal wszystkich produktów.

Jak wspomniano wyżej, to obecne zapasy kapusty białej najmocniej przewyższają poziom z poprzedniego roku. Szacuje się, że na rynku niemieckim nie znajdzie kupca ponad 80 tys. ton białej kapusty z rodzimych zapasów. Jeśli chodzi o to warzywo, tradycyjnie Niemcy eksportowały dużą część swojej produkcji. W tym sezonie jednak inne kraje w Europie też miały wysokie zbiory kapusty na unijnym rynku jest dużo. Ponad to z rok na rok poprawiają się: technologia upraw i przechowywania, więc zapotrzebowanie na import generalnie maleje.

Inaczej wygląda sytuacja na niemieckim rynku warzyw korzeniowych. Tu bieżący popyt sprawił, że stan zapasów marchwi, selerów i buraków jest niższy niż rok temu. I to mimo faktu, że producenci w 2017 roku zareagowali na rosnący popyt w tym segmencie i zwiększyli areał uprawy tych warzyw, a i zbiory w 2017 były wyższe niż wcześniej.

Jeszcze inaczej wygląda sytuacja na niemieckim rynku cebuli. Jej zbiory były wysokie w 2017 roku, do tego stopnia, że podaż przekraczała możliwości absorpcyjne niemieckiego rynku. W pierwszej fazie sezonu była tam duża nadpodaż cebuli, przy czym problemem był ograniczony eksport, jako że w całej Europie zbiory tego warzywa były duże.

Teraz jednak sytuacja podażowa wygląda już inaczej. Wynika to z faktu, że w bieżącej fazie sezonu dostępność cebuli szybko maleje ze względu na wysokie straty w przechowywaniu. Już teraz widać, że okres handlu rodzimą cebula będzie w bieżącym sezonie krótszy niż rok wcześniej. Wtedy zapasy cebuli były wysokie, ale miała też ona bardzo dobrą jakość.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE