Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Światowa produkcja orzechów intensywnie rośnie

Według International Nut and Dried Fruit Council Foundation (INC), globalna produkcja orzechów w przeciągu ostatnich siedmiu lat wykazuje wysokie wskaźniki wzrostu.

W ciągu ostatnich siedmiu lat, globalna produkcja owoców laskowych wzrosła o ponad jedną trzecią - do 497.9 tys. ton w sezonie 2017/18, migdałów o prawie 12 proc. do 1,2 mln ton, a orzechów włoskich o więcej niż 60 proc. do 871,3 tys. ton. W przypadku pistacji wzrost wyniósł jedną czwartą do 598 tys. ton.

Pod względem wartości, wzrost jest jeszcze bardziej zauważalny. Przez 10 lat wartość produkcji orzechów laskowych na świecie wzrosła 1,3 razy, migdałów 2,7 razy, orzechy włoskich 2,6 razy, a pistacji trzy razy.

Znaczny wzrost całkowitej produkcji orzechów włoskich stanowi konsekwencję światowego trendu we wzrośnie konsumpcji zdrowej żywności, mówią eksperci INC. W najbliższej przyszłości trend ten będzie kontynuowany, przewiduje organizacja, a to oznacza, że produkcja orzechów wciąż będzie rosła i będzie przy tym nadal opłacalna.

 

 

Słowa kluczowe: orzechy, produkcja orzechów
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem