Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Światowy rynek awokado

W bieżącym roku na całym świecie zbieranych zostanie około 3,2 mln ton owoców awokado. Największym producentem tego gatunku pozostaje Meksyk, z produkcją na poziomie prawie 1,9 mln ton (60 proc. całości produkcji). Inni główni producenci awokado Hass to Peru (13 proc.), Chile (7 proc.), Kalifornia (5 proc.), RPA (4 proc.), Kolumbia (3 proc.), Izrael (3 proc.), Australia (2 proc.) i Hiszpania (1 proc.). Według statystyk powierzchnia upraw awokado wynosi 361.000 hektarów na całym świecie. Produkcja wciąż rośnie, szczególnie w takich krajach jak w Peru, Kolumbia i RPA. Tymczasem susze uniemożliwiają dalszy wzrost produkcji w takich krajach jak Chile, Hiszpania, Kalifornia i Izrael. Brazylia i Kenia wciąż mają dużo miejsca aby znacznie zwiększyć powierzchnie nasadzeń tego gatunku. Pojawiają się również nowe kraje produkujące te owoce, takie jak Gwatemala, Maroko, Filipiny, Chiny i Indie.

Rynek polski rośnie, jednak powoli

Zapotrzebowanie na awokado na polskim rynku wciąż rośnie. W rezultacie importerzy, którzy do tej pory sprawdzali awokado jedynie z Holandii, obecnie importują już owoce te bezpośrednio z krajów produkcyjnych. Generalnie w ostatnich latach polski rynek odnotowuje dwucyfrowe wzrosty. Niestety, jak wynika z ostatnich analiz polscy konsumenci wciąż preferują owoce niedojrzałe, dodatkowo problem stanowi wysoka cena. Aż do 18 tygodnia ceny awokado były bardzo wysokie, dopiero po tym okresie spadły – nawet do 40 proc., zaczęły także trafiać a rynek tańsze owoce z Kenii. Supermarkety wciąż dają dobrą cenę w wysokości około 9 euro za kilogram, jednak ceny mają ponownie wzrosnąć.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem