Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Światowy rynek cytryn

Na rynku cytryn jest obecnie cicho (sytuacja w połowie bieżącego miesiąca). Sezon południowoafrykański już się zakończył i tamtejsi uczestnicy rynku spoglądają na rekordowe wyniki eksportu w tym roku. Sezon hiszpański właśnie zaczął się od cytryn Primafiori, choć oczekuje się, że wielkość produkcji będzie o 20 procent mniejsza niż w ubiegłym roku. Ceny rynkowe wydają się być wszędzie pod presją. W Stanach Zjednoczonych oczekuje się wyższych cen w nadchodzących miesiącach ze względu na ograniczenie eksportu z Hiszpanii i Turcji. Tymczasem na rynku europejskim handlowcy próbują obniżyć ceny cytryny.

Holandia: podaż jest teraz zdominowana przez Hiszpanię
„Podaż cytryn w Holandii jest obecnie zdominowana przez hiszpańskie cytryny Primafiori”. Jest ich wiele, chociaż duże rozmiary nie są jeszcze dostępne. Ceny oscylują między 13 a 13,50 euro, a dodatkowa jakość dochodzi do 15-16 euro ”, mówi importer.

Niemcy: Turcja dominuje na stabilnym rynku cytryn
Podaż z Turcji dominuje na niemieckich rynkach hurtowych. W ofercie są również mniejsze ilości z Hiszpanii, Afryki Południowej, Cypru i Włoch. Podaż jest wystarczająca, aby zaspokoić obecny popyt, podają handlowcy. Ceny pozostały zasadniczo stabilne, chociaż na niektórych rynkach hurtowych zostały obniżone w celu promowania sprzedaży.

Istnieją pewne różnice cenowe między owocami z różnych źródeł. Hiszpania, Turcja i Republika Południowej Afryki są prawie na tym samym poziomie, podczas gdy Włochy zazwyczaj oferują droższe towary premium. Z drugiej strony Cypr znajduje się na dole segmentu cenowego.

Francja: podaż o 15 procent niższa niż w ubiegłym roku
Duża część cytryn sprzedawanych we Francji pochodzi z Hiszpanii. W porównaniu do poprzednich sezonów ich podaż jest niższa. Handlowiec mówi, że wolumen spadł o 15 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem, chociaż twierdzi, że nie powinno to powodować zbyt wielu problemów. Sytuacja na rynku cytryn jest stabilna. Owoce będące w obrocie są dobrej jakości. Cena hiszpańskich cytryn na Rungis oscyluje między 1,50 a 1,60 euro za kilogram.

Hiszpania: Presja cenowa na rynku nie odzwierciedla rzeczywistości w terenie
W Hiszpanii trwa obecnie kampania cytryn Primafiori, a zbiory i eksport rosną, podobnie jak w ubiegłym roku. Wynika to głównie z korzystnych warunków rynkowych dla owoców drugiej klasy. Hiszpania jest najważniejszym producentem cytryn na rynek europejski. W tym roku produkcja owoców ma wynieść 1 110 000 ton, czyli o około 20 procent mniej niż w 2018 roku.

Zakup cytryn w miejscu pochodzenia rośnie obecnie, ponieważ oczekuje się, że produkcja spadnie od lutego 2020 roku. Ceny wzrosną zatem z 0,38 do 0,45 euro/kg. Jednak rynek europejski obniża ceny cytryny. Cena na miejscu w Hisdzpanii nie jest tym, co handlowcy są skłonni zapłacić za produkt. Pomimo presji cenowej przemysł przetwórczy dostosowuje swoje ceny do rzeczywistości w terenie.

Włochy: Wielki niedobór na rynku
Ten rok jest dość niezwykły dla producentów cytryn we Włoszech. Wysokie ceny produkcji są wynikiem niewielkich dostępnych ilości, co wynika z warunków pogodowych odnotowanych w lutym i wiosną. Okoliczności te nie doprowadziły do ​​braku letnich produktów, ale do braku włoskich cytryn. Ceny cytryn sycylijskich osiągnęły oszałamiający poziom - do 1,40 euro/kg dla cytryn ekologicznych i 1,30 euro/kg dla konwencjonalnych. Niedobór może doprowadzić do bardzo krótkiego sezonu we Włoszech. Oprócz warunków pogodowych producenci na Sycylii i w pozostałej części Morza Śródziemnego zajmują się także „Mal Secco”, chorobą grzybową.

Handlowiec z Kampanii informuje, że podaż i popyt nie są ze sobą w równowadze. „W tym roku nastąpiła 50 procentowa redukcja dostępności z powodu wiosennej pogody. Obecne ceny, w zależności od formatu, wynoszą od 2 do 2,50 euro/kg. Prawdopodobnie spadną, gdy tylko temperatura spadnie we wszystkich regionach”.

Turcja: Wysokie temperatury zmniejszają zbiory cytryny
Z powodu wysokich temperatur w kraju w okresie kwitnienia co najmniej połowa zbiorów tureckiej cytryny została utracona. Według niektórych handlowców z USA w niektórych miejscach straty sięgają od 60 do 70 procent całości.

Republika Południowej Afryki: Patrząc wstecz na rekord eksportu
Sezon cytrynowy w Południowej Afryce się skończył. Ostatnie cytryny zostały już wysłane. W tym sezonie wyeksportowano 331 500 ton cytryn, co jest nowym rekordem. Jest to odpowiednik 22,1 miliona pudeł kartonowych (15 kg każdy), w porównaniu do około 19,9 miliona pudełek z poprzedniego sezonu. Najważniejszymi rynkami eksportowymi w tym sezonie były Holandia (41 000 ton), ZEA (38 000 ton), Arabia Saudyjska (30 000 ton), Rosja (27 000 ton) i Wielka Brytania (21 000 ton). W tym roku sezony w Hiszpanii i RPA zachodziły na siebie. Sezon trwał dłużej niż oczekiwano, a produkcja Verny była również większa niż planowano. Ograniczyło to możliwości eksportu z Afryki Południowej do Europy, ale ograniczenie zbiorów cytryny w Argentynie stworzyło inne możliwości na rynku.

Według wielu handlowców sprzedaż w tym roku nie była zła, ale okres trwałości był krótszy niż zwykle z powodu różnych czynników, takich jak pogoda, zabiegi po zbiorach i niektóre przyczyny logistyczne. Cena cytryn wysokiej jakości spełniła wcześniejsze oczekiwania. Występowały jednak problemy z jakością w różnych regionach, takich jak Prowincja Przylądkowa Wschodnia.

Chiny: Duża podaż zapewnia niskie ceny
Nowy sezon cytrynowy w Chinach rozpoczął się we wrześniu. W Syczuanie, największym obszarze produkcyjnym, rozpoczęło się na początku października. Zbiory w tym roku obfitowały w ulewne deszcze. W rezultacie jakość jest nieco niższa, co ma szczególny wpływ na kolor cytryn z powodu problemów z dojrzewaniem spowodowanych przez deszcze. W tej chwili cena jest również niska, ponieważ w krótkim czasie na rynku pojawiła się duża podaż. Oprócz sprzedaży na rynku lokalnym wiele towarów jest eksportowanych do krajów Azji Południowo-Wschodniej.

Stany Zjednoczone: Zapasy są dobre, ale import stoi przed wyzwaniami
Zaczął się zbiór pierwszych cytryn w Kalifornii. Zapasy na rynku są nadal niewielkie. Podaż większych rozmiarów (75, 95 i 115) jest nadal bardzo ograniczona. Według niektórych handlowców warunki rynkowe były lepsze w ubiegłym roku. O tej porze roku Meksyk zwykle kończy sezon eksportowy, ale w tym momencie kraj nadal wysyła cytryny do USA.

Import z Europy najprawdopodobniej spadnie z powodu stawki celnej w wysokości 25 procent na produkty europejskie. Mandarynki z Hiszpanii nie będą już dostępne na rynku amerykańskim, ale cytryny będą nadal przybywać. Niemniej jednak dzięki tym środkom na rynku pojawi się stosunkowo mniej hiszpańskich cytryn. Cytryny hiszpańskie zaczną być ładowane do wysyłki w przyszłym tygodniu. Swoją rolę odgrywa również ograniczenie zbiorów w Turcji. Jednak produkty, które można eksportować na rynek amerykański, zostały już załadowane.

Import staje się coraz bardziej atrakcyjny na wschodnim wybrzeżu. Transport przez ocean jest tańszy niż w przypadku dostaw ciężarówkami z Kalifornii. Dlatego więcej klientów jest zainteresowanych importowanymi limonkami. Wszystkie połączone czynniki prawdopodobnie doprowadzą do wyższych cen w nadchodzących miesiącach, głównie dlatego, że popyt na cytryny jest często nieelastyczny, a konsumenci i tak je kupują.

Meksyk: Eksport odbywa się głównie do USA
W tym roku sezon rozpoczął się w kwietniu i potrwa do końca grudnia, być może nawet do połowy stycznia. Początek sezonu był nieco trudny dla Meksyku ze względu na nadpodaż chilijskich cytryn na rynku amerykańskim. Ameryka Północna jest najważniejszym rynkiem eksportowym dla meksykańskich producentów. Istnieje również popyt w Europie, ale ze względu na dłuższy czas tranzytu eksporterzy preferują północnego sąsiada. Popyt tam jest również wystarczająco wysoki, aby sprzedać większość cytryn.

Argentyna: Krok po kroku z powrotem na rynek amerykański
Produkcja cytryny w Argentynie rośnie każdego roku, chociaż w tym roku wystąpiły pewne problemy z jakością z powodu nadmiernych opadów na obszarach produkcyjnych. Transport morski jest czasem tańszy z Argentyny na wschodnie wybrzeże USA niż drogą lądową z Meksyku. Po 17 latach nieobecności Argentyna próbuje odzyskać pozycję na rynku amerykańskim, gdzie ma wiele protokołów do wzięcia pod uwagę. Ludzie są ostrożni z optymizmem co do ilości, które wysyłają teraz do USA, koncentrując się przede wszystkim na jakości zamiast ilości. Najważniejszymi rynkami dla Argentyny są Stany Zjednoczone, Europa, a także Meksyk.

Australia: rośnie eksport
Listopad i grudzień to tradycyjnie spokojne miesiące dla cytryn australijskich. Największe zapasy są importowane w tym czasie. W całym sezonie 2018 eksport (w tym limonki) wzrósł o 67 procent, a wartość tego eksportu wzrosła o 26 procent. Najważniejszym miejscem eksportu cytryn australijskich jest Indonezja (68 procent). Większość importu do Australii pochodzi z USA. Produkcja australijska również wzrosła o 16 procent, ale wartość spadła o 3 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE