Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Światowy rynek orzechów włoskich

2017-03-27 13:55

Według najnowszych danych USDA (luty 2017) w sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory orzechów włoskich (w łupinie) na świecie wyniosą około 2.123 mln ton wobec październikowych prognoz na poziomie 2.114 mln ton oraz poprzednio sezonowego, ostatecznego wyniku światowych zbiorów na poziomie 1.991 mln ton.

Najwięcej tych orzechów zebranych zostanie w Chinach – w sezonie 2016/2017 szacowane są na około 1.06 mln ton oraz w Stanach Zjednoczonych – ponad 607,0 tys. ton. Na prawie niezmienionym wobec poprzedniego sezonu poziomie utrzymają się zbiory w krajach Unii Europejskiej – 113,0 tys. ton. Ponadto dokładnie 110,0 tys. ton to prognoza dla Ukrainy oraz 100,0 tys. ton dla Chile.

Chiny to nie tylko największy, globalny producent orzechów włoskich, ale i ich konsument - szacunki dotyczące spożycie orzechów przez chińskich konsumentów mówią o wielkości 1.137 mln ton w bieżącym sezonie. Drugim co do wielkości konsumentem na świecie pozostają państwa wspólnotowe z wynikiem w bieżącym sezonie na poziomie 321,0 tys. ton, a trzecim Turcja – 160,0 tys. ton. Obywatele USA spożyją w bieżącym sezonie 150,0 tys. ton tych orzechów.

Globalny wolumen eksportu w sezonie 2016/2017 oszacowano na 703,0 tys. ton, a importu na nieco ponad 680,0 tys. ton. Najwięcej orzechów włoskich wyeksportują USA – 460,0 tys. ton oraz Chile – 90,0 tys. ton, a zaimportują kraje unijne – 220,0 tys. ton a takze Turcja – 105,0 tys. ton. W przypadku eksportu liczącymi się partnerami handlowymi są Ukraina z wynikiem 75,0 tys. ton i Mołdawia – 35,0 tys. ton. Poza wspomnianymi powyżej największymi importerami około 90,0 tys. ton zakupią Chińczycy oraz po około 40,0 tys. ton Japończycy i Koreańczycy.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE