Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Światowy rynek pomidorów

Globalny rynek pomidorów jest obecnie naznaczony niepewnością. Wielu producentów i handlowców obawia się, jak popyt będzie się rozwijał po Wielkanocy. Wcześniej ceny pomidorów rosły, ale czy tak będzie również po Wielkanocy?

W wielu krajach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej sezon zaczyna się od nowa, a podaż pomidorów rośnie. W tej chwili handlowcy są zmuszeni polegać na handlu detalicznym i przemyśle przetwórczym. Branża gastronomiczna zatrzymała się, a produkty niszowe ucierpiały najbardziej. Stopień, w jakim ceny obecnie rosną lub spadają, silnie zależy od „trendów gromadzenia” populacji, które różnią się w zależności od kraju.

Holandia: „Powolne wzrost podaży był okolicznością szczęśliwą”
Wiadomości dotyczące koronawirusa są nieprzewidywalne, a dotyczy to także obecnej sytuacji na rynku pomidorów, która jest bardzo niespokojna. Krótko po wybuchu epidemii w Holandii w 12. tygodniu nastąpiło wielkie gromadzenie zapasów przy rosnących cenach. Niedługo potem nastąpił spadek związany z nasyceniem, a ceny załamały się. Potem, gdy było zapotrzebowanie na Wielkanoc, ceny znów wzrosły, ale nikt nie wie, co będzie później.

Na szczęście holenderska produkcja zaczęła się powoli. Brak słońca w styczniu i lutym zahamował ją, co oznacza, że ​​podaż jest nadal ograniczona. Obecnie oferowana jest (nadal) dobra sprzedaż, również na tradycyjnie ważnym rynku, takim jak Niemcy. Produkcja w Holandii jest ograniczona, ale podaż z Hiszpanii jest również ograniczona z powodu wszystkich problemów spowodowanych przez koronawirusa, a podaż z Maroka została zatrzymana wcześniej niż zwykle z tego samego powodu.

Oczekuje się, że większe wolumeny pojawią się w ciągu około 5-6 tygodni licząc od 10 kwietnia i pozostaje pytanie: co zrobi rynek? Oczywiste jest, że w szczególności pomidory specjalne najbardziej ucierpią, tak jak miało to miejsce w przypadku innych produktów szklarniowych. Niestety branża gastronomiczna jest zamknięta i nie można dotrzeć do odległych miejsc, takich jak Bliski Wschód i Stany Zjednoczone. Większe segmenty, jak handel detaliczny, mają się lepiej, a handel ten decyduje się na stworzenie dodatkowej przestrzeni na półkach na produkty luzem. W rezultacie jest też mniej miejsca na pomidory specjalne.

Belgia: „Faza gromadzenia zapasów inna w każdym kraju”
Jak na tę porę roku, ceny pomidorów w Belgii w tygodniach 13-14 były „przyzwoite”. Fakt, że było nieco więcej nabywców zorientowanych na rynek krajowy, może być częściowym wyjaśnieniem tego. Tradycyjnie ceny przed Wielkanocą spadały, ponieważ zapasy są już dostępne, a eksport już w większości się dokonał. Faza gromadzenia zapasów, która jest już za nami w Holandii i Belgii, miała miejsce w innych krajach europejskich w innym czasie, co nieraz zwiększało popyt z tych miejsc na pomidora belgijskiego.

Mamy nadzieję, że rynek się ustabilizuje, a to może się wydarzyć, biorąc pod uwagę ograniczone ilości. To, podobnie jak w Holandii, wynika z powolnego wzrostu w wyniku braku słońca w styczniu i lutym. Jednak to, co faktycznie się wydarzy, pozostaje tajemnicą, biorąc pod uwagę, że „nikt tak naprawdę nie ma doświadczenia w tym, co dzieje się na całym świecie”.

Niemcy: Dostępne są duże ilości produkcji krajowej
W Niemczech produkcja krajowa wyraźnie wzrasta pod względem wielkości. Od około 10 kwietnia sektor pomidorów zbiera i sprzedaje duże ilości. Ze względu na brak słońca w styczniu i lutym sezon był nieco opóźniony, ale dobra pogoda w kwietniu szybko to nadrobiła. „Dlatego oczekujemy dobrych wolumenów i wysokiej jakości produktu”, mówi Carsten Knodt, producent z Landgard. Ta niemiecka grupa owoców i warzyw uprawia owoce i warzywa na około 120 hektarach. Zbiór pomidorów rozwija się również w innych regionach ogrodniczych, takich jak Knoblauchsland (region Norymberga), Brandenburgia i Meklemburgia-Pomorze Przednie.

Niemniej jednak holenderskie i belgijskie pomidory uprawiane przy sztucznym świetle nadal odgrywają ważną rolę na rynku niemieckim, szczególnie na rynku detalicznym i hurtowym w Zagłębiu Ruhry, gdzie pomidory z sąsiednich krajów są sprzedawane na dużą skalę. Jeśli chodzi o ceny, wybuch pandemii koronawirusa spowodował ekstremalne wahania rynku. Ceny standardowych warzyw, w tym pomidorów, gwałtownie wzrosły w połowie marca. Teraz, gdy większość niemieckich krajów związkowych zamknęła placówki gastronomiczne, ten produkt musi być sprzedawany gdzie indziej, a ceny spadną. Jednak ten obraz różni się w zależności od landu.

Francja: Rząd wzywa konsumentów do kupowania francuskich pomidorów
W czasach kryzysu francuski rząd promuje konsumpcję francuskich produktów. Istnieje zatem duże zapotrzebowanie na francuskie pomidory. Ceny wzrosły nawet powyżej 3,00 euro/kg w przypadku pomidorów gałązkowych. Z tych powodów wielu holenderskich handlowców sprzedaje również swoje pomidory we Francji. Wciąż istnieje zapotrzebowanie na hiszpańskie pomidory, ale ze względu na warunki pogodowe i problemy w logistyce i sile roboczej ilość jest bardziej ograniczona.

Hiszpania: Wielki popyt i wysokie ceny, ale co powiesz na Wielkanoc?
Sezon w Hiszpanii jest obecnie w pełnym rozkwicie i rozpoczął się wcześniej niż w poprzednich latach. Od początku epidemii koronawirusa sprzedaż pomidorów wzrosła o 20 procent w detalu. W końcu pomidory są bardzo wszechstronne w kuchni. Kiedy ludzie w niektórych krajach zaczęli gromadzić zapasy w pierwszych tygodniach, sprzedaż pomidorów wzrosła nawet o 180 procent. Po tym okresie popyt nieco się ustabilizował. Sprzedaż wciąż była wyższa niż zwykle, ale eksporterzy są ostrożni, ponieważ przed Wielkanocą sprzedaż jest zwykle wyższa. Nie wiadomo co będzie później.

Protokoły dystansowania społecznego, wyższe koszty produkcji i zwiększony popyt spowodowały wzrost cen i spowodowały większy ruch na wolnym rynku, poza ustalonymi kontraltami. Najdroższe są pomidory śliwkowe, pomidory cherry i pomidory koktajlowe, a pomidory luzem i pomidory gałązkowe są tańsze. Trudno jest sprzedawać pomidory drugiej klasy, ponieważ branża gastronomiczna jest zamknięta.

Włochy: Producenci zadowoleni z ceny pomidorów
40 procent produkcji pomidorów we Włoszech odbywa się na Sycylii. Producent biorący udział w zintegrowanym programie zwalczania chorób jest zadowolony ze sprzedaży swoich pomidorów gałązkowych, które osiągały średnią cenę 0,63 euro/kg. Zbiera też pomidory cherry (1,20 euro/kg), Piccalilly (0,90 euro/kg) i śliwkowe (1,25 euro/kg). Ceny były dość wysokie w tym okresie, a zarówno jakość, jak i ilość były dobre, szczególnie dzięki łagodnej zimie. Na rynku hurtowym w Vittoria pomidory śliwkowe były sprzedawane za 2,61 euro/kg, pomidory cherry po 1,50 euro/kg, gładkie pomidory okrągłe sprzedawane były za 0,95 euro/kg, a cena mini pomidorów śliwkowych wynosiła 1,87 euro/kg.

Obecnie zbiory są w pełnym rozkwicie w północnych Włoszech. Wielu producentów uprawia tu hydroponicznie w szklarniach, a ich jakość jeśli chodzi o pomidory gałązkowe, koktajlowe i cherry jest świetna. Sprzedaż do sektora detalicznego przebiega normalnie, chociaż zgłoszono trudności w sprzedaży do hurtowników. W środkowych Włoszech popyt na pomidory gwałtownie rośnie od połowy kwietnia do końca maja. „Zaczniemy zbierać lokalną produkcję w maju”, mówi producent. „Wtedy popyt na pomidory powinien ponownie spaść, ale zauważymy również zmniejszenie podaży. W tym roku sytuacja wygląda inaczej w przypadku kolorowych pomidorów, które są zwykle przeznaczone dla sektora gastronomicznego. Zapotrzebowanie nie spada i ich ceny spadają.”

Republika Południowej Afryki: Silny wzrost cen pomidorów
Ceny pomidorów wzrosły o 58 procent w 15. tygodniu, osiągając średni poziom 0,49 euro/kg (9,68 ZAR) z powodu niskiej podaży na rynku. Te wysokie ceny miały trwać dwa tygodnie. Niektóre regiony Limpopo zaprzestały produkcji, gdy zbliża się jesień, podczas gdy region taki jak Komatipoort (blisko granicy z Mozambikiem) zabiera się od produkcji zimowej. Republika Południowej Afryki ma stałą podaż, z regionami produkcji pomidorów w całym kraju, z przewagą roślin uprawianych na otwartym terenie. Tylko w okolicach East-London (Prowincja Przylądkowa Wschodnia) uprawa jest w tunelach. Różne regiony produkcyjne coraz bardziej się pokrywają, dlatego wahania cen stają się coraz mniejsze.

Stany Zjednoczone: „Ludzie kupują mniej niż kupował McDonald's”
Na rynku amerykańskim jest obecnie wystarczająco dużo pomidorów. Zapasy pochodzą zarówno od krajowych producentów, jak i od sąsiedniego Meksyku. Ta duża podaż pomidorów wiąże się ze zmianą popytu, a raczej z utratą popytu ze strony sektora gastronomicznego i kateringowego. Kilka tygodni temu sprzedaż w supermarketach wzrosła, ale po minięciu „fali gromadzenia” rynek stał się cichszy i nie wszystkie zapasy można sprzedać detalistom. „Ludzie nie kupują ilości, które zwykle kupuje McDonald's”, mówi producent z Teksasu. Oczekuje, że popyt detaliczny na jego pomidory ponownie wzrośnie. Jeśli chodzi o cenę, jego oświadczenie jest krótkie i jasne: „W tej chwili możesz zapłacić, co chcesz”.

Kanada: Producenci obawiają się o popyt
Produkcja szklarniowa znów rośnie w Kanadzie. Szczyt sezonu przypada między końcem maja a lipcem. Pierwsze szacunki dotyczące wielkości w tym sezonie wskazują, że są one porównywalne z ubiegłorocznymi. Ceny będą również podobne. Popyt na rynku budzi również obawy producentów; wzrosła jednak sprzedaż online. Sprzedaż produktów szklarniowych wydaje się nieco wolniejsza. W tej chwili trudno jest przewidzieć. „To dla nas zupełnie nowy grunt” - mówi producent.

Meksyk: Koronawirus nie utrudnia eksportu do USA
Mniej pomidorów Roma przybywa w tym roku z Meksyku ze względu na warunki pogodowe i mniejszą liczbę plantacji, ponieważ istnieje duża niepewność co do nowej umowy o zawieszeniu pomidorów w Stanach Zjednoczonych. Chociaż ceny osiągnęły najniższy poziom od początku 2020 roku, jest to normalne zjawisko w tym sezonie. Pomimo koronawirusa kontrole na wjeździe do Stanów Zjednoczonych są kontynuowane, więc eksport pozostaje możliwy.

Chiny: Pomidory cherry zyskują na popularności
Pomidory są uprawiane w wielu regionach Chin, więc podaż jest bardzo duża. Obecnie wiele pomidorów pochodzi z Syczuanu, Yunnanu, Shandong, Shaanxi i Gansu. W rezultacie na rynku jest wystarczająca podaż. Logistyka pozostaje obecnie wyzwaniem, co spowalnia sprzedaż. Trudności w transporcie są kolejną konsekwencją koronawirusa.

W ostatnich miesiącach cena pozostała dość stabilna, co jest korzystne dla rynku. Ponieważ nowy sezon zaczyna się teraz dla wielu obszarów produkcyjnych, szczyt podaży jest spodziewany w czerwcu. Obecnie uprawia się wiele dużych pomidorów, ale popularność pomidorów cherry szybko rośnie na rynku chińskim. Zapotrzebowanie jest wysokie i wiele zainwestowano w dalszy wzrost produkcji. Na przykład zbudowano wiele nowych szklarni, aby poprawić jakość i podaż, a tym samym zaspokoić popyt na pomidory koktajlowe.

Australia: Cena pomidorów gałązkowych jest niższa z powodu większej podaży
Wartość pomidorów wzrosła o 11 procent w sezonie 2018-2019, a wolumen spadł o 3 procent. 53 procent całkowitej produkcji jest przeznaczone na świeże spożycie, a pozostałe 47 procent trafia do przemysłu przetwórczego. Z 469.199 ton we wspomnianym sezonie 1000 ton zostało wyeksportowanych, a 899 ton zostało przywiezionych. Najważniejszą odmianą pozostają pomidory gruntowe (41 procent), a następnie Large Truss (35 procent), pomidory cherry (21 procent) i Roma (3 procent). Jeden z największych producentów pomidorów szklarniowych poinformował, że obecna produkcja idzie dobrze, pomimo niskich cen od listopada do stycznia. Ceny wzrosły ponownie w lutym i marcu. Cena pomidorów gałązkowego jest ogólnie niższa, ponieważ uprawia się ich więcej. Z powodu suchej pogody na południu kraju ceny czasami gwałtownie wzrosły. Wydaje się, że ceny nie wzrosły w wyniku gromadzenia zapasów w australijskim handlu detalicznym.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE