Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Sytuacja na rynku marchwi

W sezonie 2017/2018 równowaga pomiędzy podażą i popytem, ​​która charakteryzowała rynek marchwi - zarówno we Włoszech, jak iw Europie - ułatwiła akceptowalną stabilność cen tego warzywa podczas całej kampanii. W tym roku jesteśmy świadkami spadku podaży, w przeciwieństwie do lat 2016 - 2017. Mroźna zima (Europa Północna) i niespotykane ciepło latem (Europa Południowa) odegrały tu kluczową rolę. Istnieje możliwość, że sytuacja ta powtórzy się w przyszłym roku.

Sergio Trevisan, Kierownik ds. Marketingu Divisione Fresco w Gruppo Mazzoni analizuje niektóre ważne rynki dla marchwi. "Zarówno Belgia, jak i Holandia kończą zbiórkę, która rozpoczęła się w czerwcu. Niektóre obszary zostały ostatniego lata dotknięte przez upały. Zbiory z pól, które producenci nawadniali, nie straciły na wielkość i jakość. Zarówno holenderskie plony, jak i jakość wydają się lepsze od belgijskich. Obecne ceny marchwi wynoszą tam około 0,25 euro/kg i zwykle są stabilne. W każdym razie wszystko zależy od warunków klimatycznych".

Sytuacja w Polsce jest zdecydowanie poważniejsza. Susza negatywnie wpłynęła zarówno na produkcję, jak i jakość. Zbiorów są już niemal zakończone, a ceny dwa razy wyższe niż rok wcześniej, 0,24 euro/kg. To wynik zmniejszonej dostępności. Nie wszyscy polscy producenci mają możliwość nawadniania upraw marchwi.

Trevisan kontynuuje: "W Hiszpanii sytuacja jest zróżnicowana w zależności od regionu produkcji. Regiony Walencji i Alicante obniżyły produkcję o 20 procent w porównaniu do 2017 r. - z powodu uporczywego deszczu, który determinował niską jakość produktu. Produkcja z centralnej Hiszpanii jest opóźniona o miesiąc ze względu na mroźną pogodę. Zbiór wystartował tam na początku grudnia. Oczekuje się, że standardowa jakość i wolumeny spełnią wymagania europejskich odbiorców. Hiszpańscy producenci ostrożnie podchodzą do prognozy produkcji w marcu i kwietniu 2019 roku. Wszystko zależy od warunków klimatycznych. Liczba obsadzonych hektarów jest taka sama jak w poprzednim sezonie.

"Poza UE sytuacja jest zupełnie inna. W Turcji na przykład produkcja marchwi jest w toku, a jakość jest dobra. Kalendarz zbioru rozpoczyna się od sierpnia, a kończy się w kwietniu w zależności od regionu kraju (od marca do kwietnia w obszarach zbliżonych do granicy syryjskiej). Ponieważ Turcja nie jest wyposażona w najnowocześniejsze chłodnie magazynowe, produkt jest przeznaczony głównie dla rynku wewnętrznego lub jest eksportowana do Bułgarii, Rumunii, Rosji, Syrii i Iraku."

W Izraelu marchew zbiera się 10 miesięcy w roku, od października do lipca, na powierzchni prawie 1800 hektarów. Pomiędzy lipcem a sierpniem zbierane są wczesne odmiany; od września zbierane są średnie odmiany, a od października do grudnia późne odmiany. Kilka tygodni temu rozpoczęła się kampania marchwi w celu zaspokojenia konsumpcji wewnętrznej. Izrael nie jest importerem marchwi z powodu wysokich ceł - z wyjątkiem okresu „Shant szmita” lub jeśli utrzymują się niekorzystne warunki klimatyczne. Wiadomo, że Izrael może polegać na specjalistycznych technikach i pracy. Nowoczesne magazyny-chłodnie i dobra pozycja geograficzna w odniesieniu do logistyki sprawiają, że dla marchwi z Izraela są dostępne rynki USA, Rosji, Azji i częśćciEuropy.

Trevisan kontynuuje: „My w Azienda Agricola Mazzoni jesteśmy bardzo zadowoleni z trendu  w obecnej kampanii handlowej. Od lat Azienda Agricola Mazzoni jest liderem w Europie Południowej w produkcji konwencjonalnej marchwi. Przeznaczamy na nią ponad 250 hektarów rocznie, a w 2019 r. chcemy przeznaczyć 120 hektarów więcej na uprawy marchwi ekologicznej ".

Marchew jest uprawiana na piaszczystych glebach w pobliżu wybrzeży Adriatyku. Mazzoni wykonuje regularną rotację upraw ziemniaków, pomidorów przemysłowych, grochu i tak dalej. Obszar produkcji znajduje się 30 km od centrów pakujących i chłodniczych. Wszystko to jest zarządzane przez jednego agenta, od siewu i zbioru po przetwarzanie i wysyłkę.

Nowoczesne techniki uprawy sprawiają, że nasza marchew jest dostępna w ciągu 11 miesięcy. W kwietniu Mazzoni łączy własną produkcję marchwi z sycylijską. Każda część procesu produkcyjnego jest kontrolowana i certyfikowana.

To pozwala działowi sprzedaży Mazzoni Fresco na podpisywanie umów z najważniejszymi sieciami handlowymi na rynku wewnętrznym, ponieważ uznają wartość łańcucha dostaw kontrolowanego przez tylko jeden podmiot. Sprzedajemy 50 procent naszej produkcji we Włoszech, a pozostałe 50 procent jest eksportowane do Europy Północnej i na Bałkany ".

Menedżer podsumowuje: "Przez dwa lata starannie analizowaliśmy kalendarz siewu i zbioru, również marchwi kolorowej, aby pozytywnie zareagować na nowe trendy konsumpcyjne. Kluczowe znaczenie ma określenie najbardziej odpowiednich obszarów do uprawy, aby zapewnić najlepszą wydajność i jakość. W ten sposób nasi partnerzy biznesowi nigdy nie są zawiedzeni jakością ".

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE