Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Trudny okres dla włoskich winogron

„Pomimo faktu, że winogrona stołowe do tej pory nie radziły sobie dobrze, możemy powiedzieć, że odmiany bez pestek są bardziej popularne niż odmiany z pestkami. Kampania dla winogron bez pestek powinna zakończyć się około 20 listopada. Ceny były na ogół dość wysokie, ale skoro podaż się kończy, mogą wzrosnąć jeszcze bardziej w ciągu najbliższych tygodni”, wyjaśnia Giacomo Suglia, prezes stowarzyszenia producentów i eksporterów Apeo.

„Pierwsze miesiące handlu były raczej rozczarowujące dla producentów z powodu zarówno wysokich temperatur, jak i niskich cen. Ciągły wzrost kosztów stałych też nie pomaga producentom, którzy muszą radzić sobie z wyższymi kosztami pracy, energii, pestycydów i transportu. Te ostatnie wydają się być wyższy we Włoszech niż w innych krajach (około 0,25-0,30 euro/litr więcej). Jedynym sposobem na wyróżnienie się jest jakość, a nasza produkcja krajowa zawsze była synonimem jakości odżywczej i fitosanitarnej. Poziom Brix (zawartość ekstraktu, w tym głównie cukrów – przyp. tłum.) podczas tej kampanii był faktycznie wyższy niż w ubiegłym roku”.

„Spożycie winogron stołowych wzrosło w ciągu ostatnich kilku dni dzięki niższym temperaturom. Musimy skorzystać z tego zjawiska, dopóki klementynki muszą dojrzewać jeszcze w wielu rejonach”.

„Gdybyśmy dokonali oceny, zobaczylibyśmy negatywny trend we wrześniu i październiku, głównych miesiącach sprzedaży. W każdym razie mamy nadzieję, że sytuacja może się poprawić w przypadku tradycyjnych winogron - pomimo ograniczonego popytu, powinny one być dostępne do świąt Bożego Narodzenia.”

Słowa kluczowe: winogrona, owoce, Włochy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE