Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ukraina – będzie więcej dobrej jakości jabłek

Analizując ukraiński rynek jabłek przemysłowych, należy rozumieć, że jako taka, celowa produkcja jabłek do przetworzenia w zasadzie na tym rynku nie istnieje.

„Na Ukrainie nie ma prawie żadnych sadów wyspecjalizowanych w produkcji jabłek przemysłowych. Większość rolników produkuje jabłka deserowe. Jabłko przemysłowe to po prostu jabłko, którego parametry nie spełniają wymagań świeżego rynku - mówi Katerina Zwierjewa, dyrektor ds. Rozwoju Ukraińskiego Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw (UPOA).

W 2018 roku na Ukrainie zebrano 1,46 mln ton jabłek, z czego 0,51 mln ton przypadło dużym firmom produkcyjnym, a 0,95 mln ton gospodarstwom przydomowym. „Ponadto eksperci oceniają potencjał zbierania jabłek do przetwarzania na prywatnych działkach i uprawach wzdłuż dróg na 400 tys. ton. Są to dane, które z reguły nie zostają uwzględnione w oficjalnych statystykach. Jeśli weźmiemy pod uwagę potencjalny eksport i konsumpcję jabłek w kraju, to teoretycznie podaż jabłek przemysłowych w sezonie 2018/2019 może osiągnąć 1 milion ton”, ocenia Andrij Jarmak, ekonomista w centrum inwestycyjnym Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) .

Jednocześnie warto zauważyć, że eksport koncentratu jabłkowego do USA w 2018 roku wzrósł 10-krotnie w ujęciu ilościowym (z 944 ton do 9,2 tys. ton) i 9 razy w ujęciu pieniężnym (z 890 tys. USD do 8,2 mln USD). Po pierwsze, wzrost ten jest spowodowany zmniejszeniem podaży w Stanach Zjednoczonych chińskiego koncentratu jabłkowego z powodu zaostrzenia stosunków politycznych i gospodarczych między tymi krajami. Dlatego Stany Zjednoczone są zmuszone są do poszukiwania alternatywnych kanałów dostaw surowców.

Spadek handlu koncentratem jabłkowym w ostatnich latach zaobserwowano nie tylko na Ukrainie. Ogólnie rzecz biorąc, światowy handel koncentratem spadł w ciągu ostatnich kilku lat. Tendencja ta wynika przede wszystkim ze zmniejszenia zużycia soków z koncentratu w krajach rozwiniętych, gdzie produkty te nie są już uważane za użyteczne. W związku z tym każdego dnia coraz więcej konsumentów preferuje napoje takie jak świeże soki i koktajle. A zatem teraz inwestowanie w produkcję koncentratu jabłkowego jest po prostu nieopłacalne. Większość sadowników stara się inwestować w produkcję na świeży rynek jabłek, gdzie wartość dodana produkcji jest większa. „Na przykład w tym sezonie średnie ceny jabłek przemysłowych na Ukrainie nie przekroczyły 1 UAH/kg. Dlatego rolnicy często nie chcieli w ogóle zbierać jabłek, które można by sprzedać do przetworzenia z powodu stosunkowo niskich cen zakupu”, wyjaśnia Fiodor Rybałko, dyrektor UPOA.

Przewiduje się również, że w przyszłym sezonie zbiory jabłek przemysłowych na Ukrainie zmniejszą się, a produkcja wysokiej jakości jabłek wzrośnie. „Ta sytuacja jest spowodowana wzrostem plonów w nowych intensywnych sadach, które powstały w latach 2013–2018. Jest wiele takich sadów i dopiero zaczynają one wchodzić w pełne owocowanie. Według naszych szacunków wzrost plonów w takich sadach prawie całkowicie rekompensuje straty spowodowane niekorzystnymi warunkami pogodowymi w zachodnich regionach kraju i wykorzenieniem upraw po przynoszącym straty sezonie”, mówi analityk UPOA Semen Kramarenko.

Sytuacja na ukraińskim i światowym rynku jabłek zostanie omówiona podczas dziewiątej międzynarodowej konferencji „Jabłkowy Biznes Ukrainy-2019”, która odbędzie się w dniach 14-15 sierpnia 2019 roku w mieście Dniepr.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE