Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ukraina – rekordowe zapasy jabłek

Ceny detaliczne wysokiej jakości jabłek deserowych na Ukrainie zaczęły rosnąć w maju, ale ceny hurtowe pozostały niskie. Handel detaliczny i handel na małą skalę był w stanie podnieść ceny tylko dlatego, że jakość jabłek zaczęła gwałtownie spadać, co oznacza, że ​​procent odpadu również wzrósł. Sadownicy z kolei woleli nie podnosić cen dużych hurtowych partii jabłek, próbując jak najszybciej sprzedać zapasy.

Według analityków EastFruit, wraz ze wzrostem cen detalicznych, spadła również konsumpcja jabłek, ponieważ rynek już przestawił się na truskawki - zarówno importowane z ukraińskich szklarni. Jak zwykle rósł też import innych owoców jagodowych. Z drugiej jednak strony chłodniejsza niż zwykle pogoda w maju, a także wysokie ceny warzyw sprzyjały konsumpcji jabłek. Średnia cena hurtowa jabłka w tym czasie była tak niska, że ​​nadal nie pokrywała kosztów ich uprawy, zbioru i przechowywania.

„Ukraińskie Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw (UPOA) stało się pierwszą organizacją, która zaczęła oceniać rezerwy jabłek w magazynach owoców na Ukrainie. Szacunki te pokazują, że od początku maja w chłodniach producentów i handlowców wciąż znajdowało się co najmniej 80-85 tys. ton jabłek. Jest to bezprecedensowa wielkość rezerw jabłkowych dla Ukrainy, ponieważ rok wcześniej w tym czasie pozbyło toostało nie więcej niż 40 tys. ton, co również było rekordem ”, mówi Katerina Zvereva, dyrektor ds. rozwoju w UPOA.

Analitycy EastFruit zauważają, że konsumpcja jabłek gwałtownie spada w maju i pozostaje minimalna w czerwcu i lipcu, zaczynając ponownie rosnąć dopiero wraz z rozpoczęciem nowych zbiorów w drugiej połowie sierpnia. Dlatego rolsadownicynicy, z reguły, próbują sprzedać całe jabłko przed początkiem maja, zwłaszcza że nie wszyscy posiadają magazyny z kontrolowaną atmosferą, nie wszyscy też przetwarzają jabłko po zbiorze za pomocą inhibitorów etylenu na bazie 1-MCP.

„Biorąc pod uwagę stosunkowo niewielkie ilości konsumpcji jabłek na Ukrainie od maja do sierpnia, zapasy przechowywane w komorach mogą wystarczyć do sierpnia, aby w pełni zaspokoić popyt, jeśli jakość jabłek, jakość komór i ekonomiczna opłacalność na to pozwalały”, zauważa Katerina Zvereva.

Innym powodem wyprzedaży jabłek przed początkiem maja jest ukraińskich rolników chęć uzyskania niezbędnej ilości kapitału obrotowego w celu zapewnienia wiosennych i letnich prac: ochrona przed szkodnikami i chorobami, zapewnienie nawadniania, nawozów i, co najważniejsze, opłacenie terminowego i szybkiego zbioru jabłek .

„Obecnie jabłko o dość dobrej jakości, odmian nieeksportowych, takich jak Idared, Reneta Simirenko i Jonagold, nadal można kupić od rolników za 3-5 UAH/kg (0,11-0,19 USD za kg), pod warunkiem zakupu partii hurtowej. Rok wcześniej ceny były trzy lub więcej razy wyższe - mówi Andrej Jarmak, ekonomista w dziale inwestycji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

„W minionym sezonie, od maja do lipca 2018 roku, wyeksportowano ponad 7 tys. ton jabłek, ale w 2019 roku będzie to trudniejsze, ponieważ rekordowe rezerwy jabłek są teraz nie tylko na Ukrainie, ale także w Polsce, we Włoszech i innych krajach, a twardość ukraińskich jabłek nie jest na ogół tak wysoka, by wysyłać je do zbyt odległych krajów. W ubiegłym roku zapasy jabłek były minimalne w prawie wszystkich krajach europejskich, co pozwoliło nam zwiększyć eksport, nawet jeśli jakość nie była doskonała. Niemniej jednak eksport jabłek w okresie wiosenno-letnim do krajów Bliskiego Wschodu, z zastrzeżeniem poprawy jakości przechowywania jabłek, może w zasadzie być interesującym kierunkiem, ponieważ w tym okresie dostępne jest tylko drogie jabłko z Nowej Zelandii, RPA, Chile, Brazylii i inne kraje półkuli południowej. Dlatego ceny pozostają wysokie, a konsumpcja jest daleka od spadku, tak jak na Ukrainie ”, zauważa Andrej Jarmak.

Jednocześnie analitycy UPOA uważają, że Ukraina nadal będzie w stanie eksportować ponad 10 tys. ton jabłek w pozostałych miesiącach sezonu, ponieważ jego nadwyżka jest nadal bardzo namacalna, a konsumpcja jabłek na Ukrainie w okresie letnim jest tradycyjnie niska.

Mówiąc o imporcie jabłek na Ukrainę, Andrej Jarmak podkreśla również, że wzrost importu jabłek o mniej niż 200 ton w kwietniu 2019 roku w porównaniu z tym samym miesiącem 2018 roku był przez wielu postrzegany na próżno jako sensacja. Bo przecież rezerwy jabłek są wysokie, ceny są niskie, a import rośnie. W rzeczywistości informacje te powinny być postrzegane w kontekście sytuacji na europejskim rynku jabłek. Rzeczywiście, w ubiegłym sezonie Europa miała najniższe zbiory jabłek w ostatniej dekadzie, a Polska poniosła największe straty w zbiorach z powodu wiosennych przymrozków. A to Polska jest w rzeczywistości jedynym dostawcą jabłek na Ukrainę, dlatego w ubiegłym roku prawie nie było dostaw - przecież Polska po prostu nie miała wystarczającej ilości jabłek, a ceny były bardzo wysokie.

W rzeczywistości przywóz jabłek na Ukrainę w kwietniu 2019 roku był osiem razy mniejszy niż w kwietniu 2017 roku, kiedy zbiory jabłek w Europie i Polsce nie ucierpiały z powodu mrozu, tj. był zbliżony do średnich wskaźników długoterminowych. Innymi słowy, obecnie Ukraina importuje od ośmiu do dziesięciu razy mniej jabłek niż zwykle. I to jest znaczące osiągnięcie.

UPOA zauważa, że ​​w przyszłości sezonowość konsumpcji jabłek na rynku ukraińskim spadnie, co zachęci producentów do przyjęcia bardziej systematycznego podejścia do sprzedaży tych produktów na rynku krajowym. W szczególności sprzedaż jabłek w maju-lipcu będzie coraz bardziej atrakcyjna z ekonomicznego punktu widzenia, nie tylko ze względu na możliwość uzyskania wysokiej ceny. Zdaniem UPOA o wiele ważniejszym czynnikiem będzie możliwość bezpośredniego zdobycia przyczółka na półkach sieci supermarketów preferujących dostawców jabłek, którzy mogą zaoferować produkt wysokiej jakości w okresie maj-lipiec, a nie tylko od września do kwietnia.

Co więcej, nie powinniśmy zapominać, że ceny takich odmian jabłek jak Fuji, Red Delicious itp., tj. dla późniejszych odmian pozostają wysokie nawet po rozpoczęciu zbioru jabłek odmiany Gala i Golden. Dlatego możliwe jest, że z czasem niektórzy ukraińscy ogrodnicy zachowają te jabłka nawet do października. Oczywiście będzie to możliwe tylko wtedy, gdy poprawi się poziom technologii uprawy, zbioru, chłodzenia i przechowywania jabłek. Do tej pory tylko pojedyncze przedsiębiorstwa na Ukrainie mogą utrzymać jakość jabłek do października, mając nowoczesne magazyny z KA, które mogą wykorzystywać inhibitory etylenu oparte na 1-MCP i znać specyfikę przechowywania różnych odmian i klonów jabłek w zależności od warunków pogodowych i technologii uprawy.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE