Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy: potentatem produkcji rukoli

Włochy są największym producentem rukoli w Europie. Według danych Veneto Agricoltura oraz Uniwersytetu w Padwie w 2005 roku 50 proc. z 3000 ha krajowych upraw produktów świeżych, ciętych zajmowała właśnie rukola. Najważniejsze rejony produkcji tego warzywa to Piana del Sele (Salerno), Lombardia i Veneto.

W rejonie Veneto w 2005 roku powierzchnia upraw rukoli wynosiła 120 ha, przy całkowitym obszarze upraw warzyw liściowych ciętych 400 ha. W Lombardii uprawy rukoli zajmowały 60 ha, a Friuli – Wenecji Julijskiej 36 ha. W Kampanii stanowiącej główny obszar rolniczy we Włoszech z 1,8 tys. ha powierzchni upraw szklarniowych około 1,12 tys. ha stanowiły uprawy rukoli. W rejonie Apulii zarejestrowanych zostało 50 hektarów upraw tego warzywa, przy czym około 40 ha to uprawa polowa, a 10 ha uprawa w szklarni.

Obecnie w całych Włoszech istnieje ponad 3600 ha powierzchni upraw rukoli z czego 2300 ha znajduje się w regionie Salerno. Dane te mogą być nawet niedoszacowane, bo na terenie całych Włoch istnieje wiele mniejszych plantacji, na których uprawia się to warzywo. Ponadto ze względu na bardzo krótki cykl rozwojowy roślin, rukolę co roku można zbierać od 4 do 6 razy i powierzchnię upraw powinno się pomnożyć o daną wartość.

W tym roku produkcja rukoli we Włoszech może osiągnąć nawet 10,000-15,000 kg z ha rukoli Eruca (uprawnej) i 10.000 kg z ha Diplotaxis (dzikiej) co daje łącznie niebagatelną wartość 90.000 ton rukoli.

Słowa kluczowe: rukola, produkcja rukoli
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem