Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy: rynek orzechów i migdałów

2010-10-14 00:00
W ciągu ostatnich dziesięciu lat włoski sektor orzechów przechodził proces restrukturyzacji, co między innymi wpłynęło nie tylko na jakość zbiorów, ale także na wzrost powierzchni upraw i ich wielkość. Według wstępnych danych szacunkowych w sezonie 2010/2011 zbiory orzechów laskowych we Włoszech wyniosą 87 tys. wobec 95 tys. ton przed rokiem.

Włochy są jednym z najbardziej liczących się producentów orzechów laskowych na świecie – tuż po Stanach Zjednoczonych, które mają 13,5 proc. udział w globalnej produkcji. Włochy wyeksportują 30 tys. ton orzechów laskowych, ale import będzie dwa razy większy - około 60 tys. ton.

Zbiory orzechów włoskich we Włoszech wyniosą ok. 15 tys. ton i będą o 3 tys. ton większe niż przed rokiem. Spodziewana wielkość eksportu orzechów włoskich to około 4,7 tys. ton, a import wyniesie około 30 tys. ton. Do bezpośredniej konsumpcji we Włoszech skierowane zostanie 38,6 tys. ton tych orzechów.

Zbiory migdałów w sezonie 2010/2011 wyniosą 6,0 tys. ton i będą zbliżone do tych z poprzedniego sezonu. Z uwagi na znaczną wielkość konsumpcji na lokalnym rynku – około 33-34 tys. ton zaimportowane zostanie ponad 35 tys. ton. Eksport migdałów wyniesie około 6,5 tys. ton.

Zbiory pistacji wyniosą 2,5 tys. ton wobec 3,1 tys. ton przed rokiem. Do eksportu skierowane zostanie 1,7 tys. ton, czyli tyle samo co w poprzednim sezonie. Import osiągnie ponad 14 tys. ton.

Źrodło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAM MU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Zobacz więcej: Orzechy

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem