Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Argentyna – coraz mniej czosnku

W ciągu ostatnich pięciu lat, od roku 2008 powierzchnia upraw czosnku w San Juan spadła z 3000 ha do zaledwie 700 ha, czyli aż o 77 procent. Spadek areału o ponad trzy czwarte w tak krótkim okresie miejscowi producenci tłumaczą brakiem opłacalności tej produkcji.

To, że produkcja czosnku w San Juan utrzymuje się poniżej progu rentowności sprawia, że z roku na rok miejscowi producenci są w stanie dostarczać coraz mniejsze ilości czosnku. Przez to zaś są oni wypierani z rynku międzynarodowego i tracą odbiorców, zwłaszcza tych dużych. Straty z powodu braku czosnku na sprzedaż w 2012 roku oceniono na 14 mln USD.

Producenci likwidują lub ograniczają uprawy z powodu wysokiej inflacji w Argentynie, kursu dolara amerykańskiego, zwłaszcza różnic w kursie oficjalnym i nieoficjalnym. Koszty upraw znacząco wzrosły w ciągu ostatnich lat, natomiast ceny już nie. Rolnicy w San Juan obecnie tracą na produkcji czosnku, ale są wśród nich jeszcze tacy, którzy nie zlikwidowali całych upraw, mając nadzieję na poprawę sytuacji.

Spadek upraw zanotowano również w Calingasta, która stała się argentyńskim centrum upraw białego czosnku na eksport. Powierzchnia upraw spadła z 800 do 300 ha. Plony czosnku w Calingasta wynoszą, w zależności od odmiany, do 12 ton z hektara.

Argentyna jest jednym z głównych graczy na światowym rynku czosnku, za Chinami, a przed Hiszpanią. Znaczący spadek produkcji w tym kraju oznacza sporo więcej miejsca na rynku dla konkurencji.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE