Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Argentyna – niższe zbiory cytryn

Produkcja cytryn w Argentynie spadnie w 2020 roku o 30 procent. Powodem są niekorzystne warunki pogodowe - susza pod koniec ostatniej zimy i wiosną, a także zbyt gorące lata, zmniejszyły uprawy cytrusów. Ponadto wysoki popyt na cytryny w okresie COVID-19 i niepewność na rynku światowym zmusiły niektórych producentów do rozpoczęcia zbioru owoców wcześniej niż zwykle, gdy owoce były jeszcze małego kalibru.

Jak mówi Daniel Calvo, szef Salix Foods (nowego oddziału Salix Fruits), zbiory rozpoczęły się agresywnie, o czym pisze FreshPlaza.

Poinformowano, że Salix Fruits uruchomiła nową linię „Przetworzonych produktów”, a menedżerowie analizują obecną sytuację marketingową sprzedaży koncentratu soku z cytryny (LJC) i olejku eterycznego (ELO). Dane pomogą w tworzeniu planów na resztę roku.

Według sprzedawców spadek wydajności zmniejszy całkowitą wielkość przetwarzania do 1-1,1 miliona ton. W rzeczywistości na koniec maja przetworzono 400 tys. ton cytryn, czyli znacznie mniej niż wielkość z analogicznego okresu ubiegłego roku, która wyniosła 500 tys. ton.

Spadek produkcji już wpływa na rynek. Około 50 procent ELO jest dostarczane wiodącym producentom napojów bezalkoholowych na podstawie długoterminowych umów cenowych, które są niezależne od podaży i popytu. Nadwyżki występują na rynku spotowym, na którym popyt jest zawsze stabilny, więc wolumeny ostatecznie wpływają na ceny.

„W tym roku, przy normalnym lub prawie normalnym sezonie na półkuli północnej i wspomnianym spadku produkcji w Argentynie, oczekuje się, że sytuacja będzie odwrotna niż w ostatnich latach. Biorąc pod uwagę stałe ceny i wymagania jakościowe stałych klientów, wolumeny spadną tylko na rynku spotowym, a ceny tam wzrosną - powiedział Esteban Lazzo, specjalista ds. Rynku ELO.

W przypadku koncentratu soku z cytryny (LJC) należy odnotować spadek popytu i podaży, który nie w pełni odbudował się przez COVID-19. Według danych opublikowanych w ubiegłym roku ceny wahały się od 2,2 tys. USD do 2,4 tys. USD za tonę, a minimalny próg wynosił 1,7 tys. USD za tonę.

„Kupujący oceniają reakcję rynku na konsekwencje COVID-19, ponieważ konsumpcja w segmencie HoReCa bardzo się zmieniła: przemysł ucierpiał z powodu zamknięcia gastronomii i zatrzymania napływu turystów. Sprzedaż pozostaje w branży detalicznej, gdzie popyt nie jest wystarczająco wysoki ”, wyjaśnił Esteban Galliardi, dyrektor handlowy firmy produkującej soki.

Daniel Calvo podkreślił, że kryzys gospodarczy w Argentynie, brak kredytu i konsekwencje COVID-19 powodują podrażane procesów zaopatrzenia realizowanych w celu utrzymania rezerw. Ci, którzy czekali i widzą ten trend, mogą skorzystać z silniejszego rynku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem