Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Borówka wysoka - także z kontroli

Borówka wysoka jest coraz popularniejszym owocem na całym świecie. Coraz częściej owoce te, by sprostać wymaganiom konsumentów oczekujących całorocznej dostępności borówki na rynku, transportowane są na ogromne odległości. Oczekiwania te stanowią duże wyzwania dla eksporterów, którzy coraz częściej wspomagają się nowoczesnymi technologiami.

Aby wydłużyć podaż owoców na rynku, owoce borówki wysokiej przechowywane są w chłodni z kontrolowaną atmosferą, a także transportowane w opakowaniach o zmodyfikowanym składzie atmosfery. Pozwala to na wydłużenie podaży i zachowanie wysokiej jakości borówki, co najmniej o kilka tygodni, a także dostawę owoców nawet na drugim końcu świata w bardzo dobrej kondycji.

A jak to wygląda w praktyce? W chłodni zwykłej owoce borówki wysokiej można przetrzymywać zaledwie przez 2 tygodnie, później następuje w ich szybka degradacja jędrności miąższu oraz masowe porażenie przez choroby grzybowe.

Zmodyfikowanie składu gazowego wokół owoców borówki, pozwala na utrzymanie wysokiej jakości owoców przez okres nawet do 6 tygodni. Opakowania z modyfikowaną atmosferą natomiast pozwalają na wydłużenie zachowania jędrności oraz ograniczenie występowania chorób grzybowych w czasie transportu na większe odległości.

Ważne aby atmosfera wokół owoców zawierała znaczne ilości CO2. Według BBC Technologies z Nowej Zelandii dobre efekty daje kontrolowana atmosfera o składzie 13% dwutlenku węgla i około 2% tlenu. W Wielkiej Brytanii borówki wysokie w czasie transportu przechowywane są w opakowaniach KA o składzie około 16 - 17% CO2 i około 5% O2. W Polsce zaś wyniki badań wskazują, że owoce borówki wysokiej dobrze reagują na skład gazowy z 12% zawartością dwutlenku węgla, natomiast ze zróżnicowaną ilością tlenu - od 3 do 12% tlenu.

Istotne jest także aby owoce przechowywać w bardzo niskie temperaturze, w granicach 0 - 2 st. C, a następnie transportować je w warunkach o obniżonej temperaturze. Borówek nie należy ogrzewać także w handlu detalicznym, dlatego  i powinno się je oferowane klientom z lad chłodniczych.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE