Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ceny soków owocowych a ceny surowca

Zgodnie z prognozami USDA, zbiory pomarańcz w USA w sezonie 2017/18 ukształtują się na najniższym poziomie od 71 lat i wyniosą 4,4 mln ton (-16 proc. w ujęciu rok do roku). Ze względu na znaczne straty spowodowane przez huragan Irma, niektóre organizacje spodziewają się jeszcze większego spadku. USA odpowiadają za 12 proc. światowej produkcji tych owoców i 25 proc. produkcji soku pomarańczowego, dlatego spadek produkcji w tym kraju jest istotnym czynnikiem oddziałującym na kierunek wzrostu cen na rynku światowym. Kontrakty terminowe na sok pomarańczowy na rynku amerykańskim (ICE) w połowie października 2017 roku wzrosły wobec połowy lipca o ponad 20 proc. Mniejsza podaż wpływa również na ceny brazylijskiego koncentratu pomarańczowego, które wg IEG Vu w pierwszej połowie października 2017 roku wzrosły o 15-18 proc. Mimo podwyżek sok pomarańczowy pozostaje tańszy względem poprzedniego roku z uwagi na wysoką podaż w Brazylii – największego światowego eksportera i głównego dostawcy na rynek UE-28.

Wzrosty cen odnotowano w przypadku zagęszczonego soku jabłkowego. Z uwagi na słabsze zbiory jabłek i tym samym spadek produkcji koncentratu, na początku października osiągnęły one poziom 2,00 EUR/kg (+127 proc. w ujęciu rok do roku) – najwyższy od lutego 2008 roku. Silny popyt zgłaszany przez zakłady przetwórcze wywindował ceny jabłek przemysłowych w Polsce do poziomu 0,97 zł/kg (loco zakład) w połowie października 2017 roku (4-krotnie wyższy względem analogicznego okresu roku ubiegłego). Trudno ocenić, czy i jak długo utrzymają się wzrosty cen ZSJ w warunkach zwiększonej podaży tańszego ZSJ z Chin.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE