Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chorwacja: zróżnicowana produkcja owoców

Produkcja mandarynek w Chorwacji w 2017 roku spadła o prawie 64 proc. w porównaniu z poziomem z 2016 roku. Był to najniższy poziom produkcji od 2006 roku, a zbiory w omawianym okresie wyniosły ogółem 19,011 ton, czyli o 63,7 proc. mniej niż w 2016 r.. Przyczyną takiego stanu rzeczy była zła pogoda, na którą składały się mróz oraz susza.

Dane z krajowego urzędu statystycznego wskazują również, że produkcja gruszek w 2017 roku spadła o prawie 30 proc., do 2.790 ton, podczas gdy produkcja śliwek spadła o 13 proc. do 8 206 ton. Zmalała także produkcja truskawek o 5,1 proc. do 3.209 ton, a produkcja fig o 20,8 proc. do 923 ton. Niższa w 2017 roku była także produkcja oliwek o 7,3 proc. do 28.895 ton.

Dane statystyczne chorwackiego urzędu statystycznego pokazują natomiast, że w ubiegłym roku wyprodukowano 56.570 ton jabłek, co stanowi wzrost o 26,3 proc. Wzrost odnotowano również w przypadku produkcji wiśni i czereśni (+ 9,6 proc. do 10.206 ton), brzoskwiń i nektaryn (+ 53,9 proc. do 7.387 ton), moreli (+ 20,4 proc. do 726 ton), orzechów włoskich (+ 73,5 proc. do 484 ton) i orzechów laskowych (+ 21,8 proc. do 1,534 tony).

 

 

Słowa kluczowe: owoce, produkcja owoców, Chorwacja
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem