Czemu we Włoszech spada spożycie owoców?
Jak wynika z tych danych, średnio 1 włoska rodzina spożywa około 323 kg owoców i warzyw wydatkując na ten cel 542 euro rocznie. Z roku na rok we Włoszech obserwowany jest spadek konsumpcji świeżych owoców i warzyw. Największym powodzeniem wśród Włochów cieszą się wśród owoców jabłka, pomarańcze i banany także arbuzy, gruszki, brzoskwinie, klementynki oraz melony, cytryny i winogrona.
W roku 2013 odnotowano zdecydowany spadek popularności wśród konsumentów przede wszystkim mandarynek – aż o 52 proc. w ciągu omawianym 13 lat, a także po niecałe 40 proc. dla cytryn i grapefruitów czy 30 proc. dla gruszek.
Ogromny wzrost popularności wśród włoskich nabywców odnotowały natomiast w okresie lat 2000 - 2013 owoce egzotyczne – Włosi kupują ich o prawie 130 proc. więcej niż jeszcze 13 lat temu. Na popularności zyskały zakupy owoców kiwi – o ponad 57 proc., truskawek o 34 proc. lub nektarynek – o
21 proc.
W roku 2013 średnioroczne spożycie bananów we Włoszech oszacowano łącznie na 430 tys. ton, owoców egzotycznych niecałe 100,0 tys. ton, kiwi – 110 tys. ton, jabłek – 780 tys. ton, gruszek – około 300 tys. ton, winogron – około 180 tys. ton, brzoskwiń – nieco ponad 250 tys. ton, arbuzów – 320 tys. ton, melonów – 220 tys. ton, pomarańczy – 550 tys. ton, cytryn – 180 tys. ton czy nektarynek – 110 tys. ton.
Włochy: Większy rynek kiwi
2012, ale zdecydowanie mniej wobec roku 2011 czy lat wcześniejszych. czytaj dalej
Włochy: kłopotliwe wczesne kwitnienie drzew
czytaj dalej