Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest Niedziela 23 luty 2020. Od wczoraj dodano 1648 ceny w 15 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Ekstrakty z alg a aktywne odżywianie roślin i gleby

  |   Źródło:
Z wieloletnich doświadczeń i praktyki rolniczej wynika, iż preparaty oparte o ekstrakty z alg morskich mogą stać się innowacyjnymi biostymulatorami ekspresji potencjału plonotwórczego roślin uprawnych.

Dlaczego algi? Stanowią one niezwykle bogate źródło substancji fizjologicznie aktywnych –  naturalnych molekuł o wysokiej aktywności biologicznej. Zawierają między innymi oligosacharydy, witaminy, aminokwasy i fitohormony oraz pierwiastki takie jak cynk, fluor, potas, fosfor, żelazo, miedź, mangan, wapń, jod. Cechują się wyjątkowo szybkim wzrostem. U niektórych gatunków zaobserwowano dzienny przyrost na długość przekraczający 10 cm. Rośliny te posiadają kilka razy większy potencjał plonotwórczy niż uprawy polowe. Dla przykładu plon suchej masy Laminaria Digitata wynosi 250 t/ha/rok, trzciny cukrowej już tylko 30 t/ha/rok, kukurydzy 22 t/ha/rok. To znacząco mniej. Dlaczego tak się dzieje…

Algi żyją w ekstremalnych warunkach. Rosnąc w strefie pływów, są nieustannie narażone na dynamiczne zmiany środowiska, gdyż dzienne różnice w poziomie morza w strefach pływów sięgają nawet kilkunastu metrów, a dobowe różnice temperatur mogą przekraczać kilkadziesiąt stopni. W trakcie odpływów przebywają poza środowiskiem wodnym i są narażone na silną ekspozycję słoneczną (promieniowanie), wysuszające działanie wiatru, duże amplitudy temperatury powietrza. Pod wodą cierpią na niedostatek tlenu, silne działanie fal i prądów morskich, jak również na zmienne temperatury. Posiadają zdolność intensywnego rozwoju w skrajnie ciężkich warunkach, a przy tym wykazują wyjątkową zdolność regeneracji uszkodzeń.

Zawdzięczają to przede wszystkim bogatemu arsenałowi różnego rodzaju związków biologicznie aktywnych, których właściwości, szczególnie na przestrzeni ostatnich lat zostały dobrze poznane.

Nowoczesne, wyjątkowo efektywne systemy odżywiania roślin opierają się dzisiaj na ekstraktach z alg, które w pełni pozwalają wykorzystać potencjał plonotwórczy roślin. Znacząco zwiększają one efektywność fotosyntezy, a także aktywność wielu innych procesów fizjologicznych zachodzących w roślinie. Aktywność fotosyntezy ulega zwiększeniu nie tylko poprzez prostą poprawę odżywiania roślin polegającą na dostarczeniu samych składników pokarmowych, ale także na poziomie biochemicznym oraz przez zwiększenie zawartości chlorofilu w liściach i wydłużenie jego żywotności. Ekstrakty z alg dodatkowo usprawniają pobieranie, przetwarzanie i wykorzystanie składników pokarmowych, między innymi przez większą stymulację aktywności enzymów biorących udział w procesach odżywiania roślin. Ponadto indukują odporność roślin na stresy. Działając tak kompleksowo: odżywiając i stymulując fizjologię rośliny, korzystnie wpływają na rozwój biomasy oraz jakość uzyskiwanych plonów. A przecież liczy się nie tylko ilość, ale także (a może coraz bardziej) jakość płodów rolnych.

Zastosowanie preparatów dolistnych zawierających w swym składzie ekstrakty z alg powoduje znaczący przyrost zarówno części nadziemnej rośliny, jak i systemu korzeniowego, głównie korzeni bocznych i włośnikowych, a więc tych bezpośrednio odpowiedzialnych za zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe. Efekt ten został potwierdzony w badaniach polowych i w praktyce rolniczej, pokazując kilkunastoprocentowy (a często nawet większy) przyrost zawartości suchej masy w roślinach.

Z kolei oligosacharydy zawarte w algach stymulują w roślinach syntezę poliamin, które gwarantują efektywne kwitnienie, skuteczne zapłodnienie, wiązanie zawiązków, a także zwiększenie szybkości podziałów komórkowych, co prowadzi do zwiększenia liczby komórek na przykład w zawiązkach owoców, a tym samym gwarantuje wyższy plon.

Preparaty nowej generacji wzbogacone o komponenty zawierające ekstrakty z alg wykazują zdecydowanie wyższą skuteczność w porównaniu z tradycyjnymi nawozami i są całkowicie bezpieczne dla środowiska. Rekomendowane są do stosowania w rolnictwie, sadownictwie i warzywnictwie. Lepiej wpisują się także w ideę rolnictwa zrównoważonego. Warto rozważyć wybór technologii nawożenia opartej o preparaty zawierające ekstrakty z alg morskich i włączyć ją do standardowych zabiegów agrotechnicznych.

 

 

 

 

Podobne
Składniki biostymulujące w nawozach
2015-08-26 12:05
Składniki biostymulujące w nawozach
Dwa miesiące temu zainaugurowano kampanię „Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało”. Głównym celem akcji jest rekomendacja efektywnych technologii nawożenia, które umożliwiają oszczędne stosowanie nawozów mineralnych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich plonów o bardzo dobrej jakości handlowej.
czytaj więcej
Wapń determinuje jakość i wielkość plonów
2015-08-10 11:35
Wapń determinuje jakość i wielkość plonów
Organizatorzy edukacyjnej akcji „Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało”, intensywnie promują efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi Komisji Europejskiej.
czytaj więcej
Wpływ nawożenia dolistnego na jakość warzyw po przechowaniu
2015-07-29 13:11
Wpływ nawożenia dolistnego na jakość warzyw po przechowaniu
Jakość warzyw po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji. W czasie wiosennym, kiedy nie ma jeszcze rodzimych „nowalijek”, warzywa po przechowaniu uzyskują satysfakcjonujące ceny, które potrafią zadecydować o rachunku ekonomicznym całego sezonu.
czytaj więcej
Zadbajmy o właściwą wielkość jabłek w 2015 roku
2015-07-16 11:05
Zadbajmy o właściwą wielkość jabłek w 2015 roku
Co oznacza określenie „Jabłka dobrej jakości?” Jabłka smaczne, zdrowe, odpowiednio wybarwione i wyrośnięte, no i bez… „niespodzianek w środku”. Pomijając pozostałe aspekty (choć przynajmniej równie ważne), skupmy się na temacie odpowiedniej wielkości owoców.
czytaj więcej
Dokarmianie jabłoni po opadzie czerwcowym
2015-06-22 12:07
Dokarmianie jabłoni po opadzie czerwcowym
Opad czerwcowy (tzw. świętojański) kończy czas budowania potencjału plonowania.
czytaj więcej
Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.