Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Europa – rośnie areał uprawy borówki wysokiej

W ramach badań prowadzonych na Uniwersytecie KU Leuven w Belgii zbadano opłacalność uprawy wysokich borówek we Flandrii. W badaniu sprawdzono także obecny stan rynku światowego i jego perspektywy rozwoju.

w1

Ryc. 1 - produkcja borówek jako procent całkowitej światowej produkcji

Przede wszystkim porównano światową produkcję, konsumpcję, eksport i import. Ryc. 1 pokazuje globalną produkcję największych krajów w latach 2005-2017. Stany Zjednoczone (oznacz. VS) są zdecydowanie największym graczem, ale w ostatnich latach Amerykanie stracili część swojego udziału w rynku. Obszary uprawy borówek rosną na całym świecie. Ze względu na silny wzrost produkcji w Azji i Ameryce Środkowej rok 2016 był pierwszym rokiem, w którym Ameryka Północna miała mniej niż 50 procent nowych nasadzeń. Po Stanach Zjednoczonych, Kanada i Chile są największymi producentami tych owoców. Obserwujemy również znaczny wzrost powierzchni w Europie. W latach 2012–2016 wzrósł on o 65 procent, a produkcja prawie się podwoiła.

Wzrostowi produkcji towarzyszy również gwałtowny wzrost konsumpcji. W latach 2006–2010 wzrost w Europie był dość ograniczony - z około 60 000 ton w 2006 roku do 80 000 ton w 2010 roku. Jednak później, do roku 2017 konsumpcja w Europie prawie się podwoiła. Wynika to przede wszystkim z korzystnych właściwości borówki dla zdrowia, które w ostatnich latach aktywnie promowano w mediach.

Przeciętny Belg spożywa średnio 441 g jagód rocznie, w Stanach Zjednoczonych jest to ponad 1 kg na mieszkańca. W oparciu o średnie zużycie na mieszkańca Belgowie nadal mają perspektywę wzrostu rynku.

Aby sprostać rosnącemu spożyciu borówek, Belgia - i odpowiednio cała Europa – musi polegać na imporcie. Dane Fresh4cast (ta firma specjalizuje się w prognozowaniu rynku) pokazują, że od października do kwietnia do Belgii przybywa import z krajów trzecich. Od kwietnia Belgia importuje borówki z innych krajów europejskich. To właśnie ten import jest głównym konkurentem dla producentów belgijskich. Uprawy z krajów południowych i zachodnich pokrywają się z pojawieniem się własnych upraw, co wywiera znaczną presję na ceny.

w2

Ryc. 2. Ceny detaliczne borówek w różnych sieciach supermarketów w Belgii od kwietnia 2018 do kwietnia 2019 roku

W badaniu porównano również ceny detaliczne borówek w różnych sieciach supermarketów od kwietnia 2018 do kwietnia 2019 roku. Ryc. 2 pokazuje, że w sieciach Delhaize i Albert Heijn były one względnie stałe, podczas gdy w sieciach Colruyt i Aldi oraz na cotygodniowym rynku wahały się bardziej w ciągu roku.

Jeśli chodzi o ceny sprzedaży flamandzkich producentów, badanie ponownie odnotowało znaczny spadek w lipcu i sierpniu, skompensowany przez wyższe ceny jesienią. W ostatnich latach, z powodu nakładającego się okresu produkcji w Europie Południowej i Zachodniej, spadek ten rozpoczął się nawet w czerwcu. Te wahania cen skłoniły wielu producentów do korzystania z krótkich łańcuchów dostaw, a także do wydłużenia okresu zbiorów dzięki zastosowaniu różnych systemów uprawy i odmian.

Oprócz uprawy w otwartym terenie borówka rośnie także w pojemnikach. Zapewnia to nie tylko dużą elastyczność w rozkładzie okresu zbiorów, ale także pozwala uprawiać te owoce w dowolnym miejscu, niezależnie od składu gleby. Jak wiadomo, borówki mają określone wymagania dotyczące składu gleby, a odpowiednią gleb e nie wszędzie można znaleźć. Wadą tej metody jest intensywniejsza uprawa w porównaniu z tradycyjną technologią rolniczą na otwartym polu. Okres zbiorów można wydłużyć dzięki zastosowaniu wysokich osłon. W zależności od pożądanego rezultatu - wczesnego lub późnego zbioru - osłony są przykryte przed lub po kwitnieniu borówek. Wznoszenie osłon przed otwarciem pąków podnosi wiosną temperaturę powietrza, co przyspiesza cały proces od kwitnienia do zbioru. Opóźnienie zbioru o 2-3 tygodnie jest możliwe ze względu na osłonę roślin po kwitnieniu. Chroni to borówki przed deszczem i pozwala im dłużej rosnąć na krzakach bez utraty jakości. Ta metoda jest odpowiednia zarówno do uprawy roślin w glebie, jak i w pojemnikach.

Zastosowanie pojemników pozwala jeszcze bardziej przyspieszyć rozpoczęcie owocowania podczas uprawy borówek w ogrzewanych i nieogrzewanych szklarniach. Zastosowanie sztucznego obniżenia temperatury powietrza może spowolnić początek owocowania borówek. Uprawa tą metodą pozwala też zwiększyć gęstość roślin stojących, aby szybko uzyskać maksymalną wydajność na jednostkę powierzchni.

Wreszcie producenci mogą uprawiać kilka odmian o różnej porze uzyskiwania dojrzałości, co pozwala wydłużyć okres zbioru do dwóch miesięcy. Łącząc różne odmiany z różnymi systemami uprawy, można wydłużyć okres oferowania produktów na rynku i rozdzielić ryzyko. Najbliższe lata pokażą, gdzie szukać możliwości dla belgijskich (i nie tylko) producentów i na jakim okresie mogą się najlepiej skoncentrować.

Tekst źródłowy:

www.agf.nl

Słowa kluczowe: borówki, uprawa borówek, owoce
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE