Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Globalny rynek gruszek

Na półkuli północnej zbiory gruszek są w pełnym rozkwicie. Wolumen w Europie jest o 12 procent większy niż w zeszłym roku, ale nadal pozostaje o 4 procent poniżej średniej rocznej z okresu od 2015 do 2018. Kraje takie jak Holandia, Belgia i Francja odnotowują albo stabilność wielkości, albo wzrost, podczas gdy kraje południowoeuropejskie raportują spadek w produkcji. W USA nastąpił niewielki wzrost ilości i wzrost udziału ekologicznych gruszek. W Afryce Południowej perspektywy na nowy sezon są pozytywne dzięki dobrej pogodzie tej zimy. W Chinach wielkość nowych zbiorów również spadła i jest do 70 procent mniej gruszek Crown.

Holandia: Handel jest pod presją, ale oczekuje się stabilizacji
W Holandii zbiory odmiany Konferencja dobiegły końca i gruszki trafiają do magazynów. Wolumeny są zgodne z wcześniej szacowanymi prognozami. Są znacznie większe rozmiary, zwłaszcza te, które zostały zebrane w okolicach 31 sierpnia. Rynek jest pod presją, a ceny na aukcjach stale spadają; niemniej jednak traderzy spodziewają się, że ta sytuacja wkrótce się ustabilizuje. Oprócz Konferencji holenderskiej na rynku są również gruszki włoskie, takie jak Abate Fetel i Kaiser, a także Williams z Francji. W przeciwieństwie do ubiegłego roku braki we Włoszech nie były tak duże, a ciężarówki pełne belgijskich i holenderskich gruszek wyjechały do ​​Europy Południowo-Wschodniej.

Belgia: Mniejsze rozmiary niż w zeszłym roku
Zdecydowana większość gruszek Konferencja w Belgii została już zerwana i znajduje się w komorach. Pomimo środków przeciwko koronawirusowi, które plantatorzy musieli do wdrożyć, zbiory przebiegły bezproblemowo, a gruszki dotarły na czas. Belgijski plantator i sprzedawca owoców jest bardzo zadowolony z jakości. Gruszki są twarde, a smak jest słodki ze względu na wiele godzin nasłonecznienia, na które były wystawione. Ogólnie rozmiary są nieco mniejsze niż w zeszłym roku, ale wolumen jest nieco większy.

Biorąc pod uwagę, że targ gruszkowy jest pusty, świeżo zebrane gruszki o rozmiarze 55 i więcej są sprzedawane po przyzwoitych cenach. Ceny rozmiarów 45 i 50 wciąż nieco spadają, ale przedsiębiorca spodziewa się, że ponownie wzrosną, gdy programy ponownie się uruchomią.

Niemcy: Rozszerzenie podaży krajowej
Włochy dominują podaż na niemieckim rynku hurtowym dzięki Santa Maria, a Abate Fetel również zyskał na popularności w ostatnich tygodniach. Boscs Flaschenbirnen i Williams Christ to inne odmiany należące do włoskiej gamy gruszek. Obecnie Turcja dostarcza Santa Maria, podobnie jak Hiszpania, która eksportuje również odmianę Limonera. Popyt i podaż krajowych gruszek Williams Christ, Clapps Liebling i Boscs Flaschenbirne znacząco rośnie. Ogólnie podaż jest wystarczająca, aby zaspokoić popyt. Mimo to ceny zostały tu i ówdzie obniżone, aby zapobiec nadpodaży.

Jeśli chodzi o uprawę krajową, warto wspomnieć o silnej ekspansji gruszki Xenia w rejonie Jeziora Bodeńskiego. Podczas gdy w 2018 roku zebrano około 1400 ton, w 2019 łączna wielkość zbiorów osiągnęła 2500 ton. W ciągu kilku lat celem jest sprzedaż około 5000 ton regionalnych owoców.

Włochy: Mniejsza ilość gruszek
Według prognoz we Włoszech, europejska produkcja gruszek wynosi 2 199 000 ton; co daje wzrost o 12 procent w porównaniu z rokiem 2019, który był rokiem szczególnie złym pod względem wolumenu. Jednak produkcja jest nadal mniejsza (-4 procent) niż średnia z lat 2015-2018. Wynika to z poważnych szkód pogodowych na niektórych obszarach produkcyjnych, a mianowicie w wyniku wiosennych przymrozków, opadów deszczu podczas kwitnienia i gradu podczas wzrostu owoców. W międzyczasie Hiszpania i Portugalia również donoszą o spadku produkcji w wyniku szkód klimatycznych i środowiskowych, podczas gdy Belgia, Holandia i Francja osiągnęły stabilność lub wzrost.

Włochy będą produkować mniej gruszek niż w przeciętnym roku. Średnia produkcja w latach 2015-2018 wyniosła około 730 tys. ton, podczas gdy w 2020 roku produkcja ma wynieść od 500 000 do 550 000 ton. Spadek ten można przypisać wiosennemu mrozowi i skutkom choroby Alternaria. Choroba spowodowała mniej szkód niż w 2019 roku. Zbiór wszystkich odmian dobiegł końca. W praktyce Abate jest jedyną odmianą, która doświadczyła tak wyraźnego spadku.

9 września 2020 roku sytuacja włoskich gruszek nie wydawała się zbyt dramatyczna. Specjalistyczny operator mówi, że „Listopad to miesiąc, który da nam pierwsze prawdziwe odpowiedzi na temat kampanii gruszkowej Abate, która będzie charakteryzować się 35 procentowym spadkiem wolumenu w porównaniu z 2018 roku. Rozmiary 60/65 i 65/70 być może będą pod presją w październiku. Jeśli chodzi o pozostałe odmiany, zbiory i sprzedaż Carmen zostały zakończone, większość partii Santa Maria została umieszczona w magazynach w celu późniejszej sprzedaży, a mniejsze rozmiary poniżej 65. są wyprzedane. Zbiory gruszek Williamsa są dobre, zgodne ze średnią z lat 2016-2018. Owoce są bardzo duże, co dodatkowo wywiera presję na cenę rozmiaru 70+. Jeśli chodzi o Kaisera, produkcja jest przeciętna. Największe rozmiary pojawią się na rynku za 2-3 tygodnie i pozostaną do końca marca.”

Według CSO Włoch produkcja ekologiczna rozwinęła się w ostatnich latach i obecnie stanowi 5-6 procent całkowitego wolumenu, czyli około 40 000 ton. W ostatnich sezonach włoski eksport gruszek osiągnął poziom 145 000 ton, a produkcja ekologiczna wynosiła około 10 000 ton.

Hiszpania: Sezon zaczyna się od większego popytu
Sezon gruszkowy 2020/2021 w Hiszpanii już trwa. W Lleidzie sprzedaż odmiany Limonera rozpoczęła się 22 lipca, pierwsze gruszki Konferencja przybyły 31 sierpnia, a Blanquilla ma trafić na półki sklepowe około 15 września. Tak więc sezon rozpoczął się mniej więcej w tym samym czasie co w zeszłym roku. Z powodu silnych opadów deszczu notowanych wiosną tegoroczna produkcja spadnie o 4-5 procent, w zależności od odmiany i obszaru produkcji. Oczekiwana jest wielkość około 300 000 ton.

Chociaż rozmiar gruszek Konferencja będzie w tym roku mniejszy (powszechny problem w Europie), owoce są generalnie bardziej ordzawione na skórce, co doceniają hiszpańscy konsumenci. Gruszki Limonera osiągają zbliżone kalibry do tych z poprzednich sezonów. Kampania rozpoczęła się od nieco wyższego popytu w porównaniu z początkiem ubiegłego roku. Jednak sektor spodziewa się wyraźnego wzrostu popytu od trzeciego tygodnia września, ponieważ sezon owoców pestkowych zakończył się dwa tygodnie wcześniej w tym roku ze względu na znaczący spadek podaży. Uderzający jest również wpływ, jaki pandemia koronawirusa wywarła na spożycie gruszek w Hiszpanii. Od czasu blokady w Hiszpanii spożycie gruszek znacznie wzrosło, zwłaszcza w przypadku gruszek paczkowanych. Popyt wzrósł tak bardzo, że sezon zakończył się ponad miesiąc wcześniej niż zwykle. Dlatego sektor jest optymistą przed nowym sezonem.

Hiszpańskie gruszki Konferencja silnie konkurują z gruszkami belgijskimi. Produkcja w Belgii jest porównywalna z zeszłoroczną, więc znowu będzie spora konkurencja cenowa, mimo że kalibry są nieco mniejsze. Ze swojej strony Włochy zgłosiły gwałtowny spadek produkcji w zeszłym roku, ale tym razem wolumeny rosną, więc hiszpańscy eksporterzy nie spodziewają się, że wypełnią luki w dostawach we Włoszech, tak jak w zeszłym roku.

Republika Południowej Afryki: Dobre perspektywy na nowy sezon, Abate Fetel popularna wśród hodowców
W regionach produkcyjnych Republiki Południowej Afryki obecna zima jest jedną z najlepszych dla gruszek od 7-8 lat. Perspektywy na nadchodzący sezon dla Przylądka Południowo-Zachodniego są zatem doskonałe.

Pełnia jeszcze się jeszcze nie rozpoczęła. Może to potrwać nieco dłużej w przypadku wczesnych BC (Bon Cretien, Williams lub Bartlett) oraz Forelle ze względu na mroźną zimę, więc sezon może zostać opóźniony. Rynek wymaga teraz głównie wczesnych różowych gruszek, takich jak Rosemarie, Flamingo, Cheeky i Celina. W międzyczasie odnawiane są stare sady, a odmiana gruszy Beurre Bosc jest usuwana ze względu na brak popytu. Niektóre sady BC (Bon Chretien / Williams / Bartlett) również są usuwane. Zwykle 40 procent ich ilości trafia na eksport, a pozostałe 60 procent trafia do przemysłu przetwórczego (do suszenia lub konserw). Ta ostatnia działalność nie jest już opłacalna finansowo.

Najpopularniejszą odmianą gruszki wśród hodowców w RPA jest Abate Fetel. Jest nieco trudniejszy w uprawie, ale zapewnia najwyższy plon z hektara ze wszystkich odmian w RPA.

Chiny: Niższa produkcja, ale przy spokojnym rynku
Jak dotąd większość owoców została zebrana i umieszczona w chłodniach. Warunki pogodowe nie były sprzyjające, co spowodowało spadek produkcji wielu odmian. Produkcja gruszek Crown została zmniejszona o 70 procent.

Jeśli chodzi o sprzedaż krajową, cena w miejscu pochodzenia jest wyższa niż w poprzednich latach ze względu na niższy wolumen, więc wzrosła również cena detaliczna. Jednak konsumpcja jest niższa niż zwykle, więc sprzedaż na rynku lokalnym jest wolniejsza. Ogólnie rzecz biorąc, zmniejszenie wolumenów nie spowodowało żadnych niedoborów, więc rynek jest stosunkowo spokojny.

Jeśli chodzi o eksport, wielkość stopniowo wraca do normy. To pierwszy rok, w którym chińskie gruszki mogą być eksportowane do Brazylii. Na początku tego roku kilka firm wysłało gruszki do Brazylii i sprzedaż przebiegła bez zakłóceń. Niektóre firmy chciały kontynuować eksport w większych ilościach, ale koronawirus utrudnił odwiedzanie lokalnych sadów, więc plan eksportu został przełożony.

Stany Zjednoczone: Wzrost podaży ekologicznych gruszek
Według plantatora ze stanu Waszyngton podaż gruszek z północnego zachodu kraju wzrosła o 2,1 procent. Rozmiary są podobne do zeszłorocznych, a obecnie na drzewach wisi sporo owoców. Zbiory rozpoczęły się od Bartletta w sierpniu, tydzień wcześniej niż zwykle. Zbiory Anjou rozpoczęły się w zeszłym tygodniu. Udział gruszek ekologicznych rośnie w Stanach Zjednoczonych, a azjatyckie gruszki ekologiczne są obecnie popularną niszą. Popyt na gruszki jest stabilny, a liczba wysyłek wzrosła o 24 procent. Około lipca popyt wartościowo spadł o 2 procent, ale po części było to spowodowane spadkiem wolumenu. Popyt na rynku krajowym ponownie wzrośnie przed jesienią. Ze względu na koronawirusa rośnie zapotrzebowanie na gruszki paczkowane. Z całkowitej ilości na półkach 25 procent jest obecnie pakowanych, w porównaniu z 18 procent przed koronawirusem.

Istnieje teraz również duża podaż gruszek Bartlett i Bosc z Kalifornii, a w zeszłym tygodniu pojawiły się Comice, French Butter i Seckels, ale istnieją duże różnice regionalne w stanie Kalifornia, na przykład małe zbiory w Sacramento. Zbiory zaczęły się w tym stanie tydzień później niż zwykle. Produkcja jest nieco mniejsza, co skutkuje wyższymi cenami.

Australia: Nowa odmiana klubowa gruszki wyhodowana po raz pierwszy w Australii
Producenci w całej Australii zaczęli sadzić pierwsze grusze QTee, nową aromatyczną czerwoną gruszkę. Horticulture Brand Management Australia Pty Ltd (HBMA) ma teraz australijską licencję na tę gruszkę. QTee pochodzące z Norwegii.

Według najnowszych danych Hort Innovation (czerwiec 2019), całkowita produkcja gruszek w Australii została nieznacznie zmniejszona. Wolumen spadł o 4 procent do 114 496 ton, ale wartość wzrosła do 115,4 mln AUD (70,9 mln euro). Eksport również spadł o 26 procent pod względem wolumenu, do 9 190 ton i o 16 procent pod względem wartości, do 16,4 mln AUD (10 mln EUR). Największymi kierunkami eksportu były Nowa Zelandia (26 procent) i Indonezja (17procent). W międzyczasie do przetwórstwa trafiło 34 procent całej produkcji.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE