Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny rynek kiwi

Zapotrzebowanie na kiwi, podobnie jak na owoce cytrusowe, wzrosło na rynku europejskim z powodu koronawirusa. W tej chwili Włochy i Grecja dominują na rynku europejskim. Włochy ucierpiały od konkurencji greckiej, która w tym roku może pobić rekordy. Ze względu na tego potężnego konkurenta ceny na rynku kiwi pozostały stabilne, pomimo niższych plonów. Zwiększony popyt na kiwi może uratować koniec sezonu, teraz, gdy Grecja jest poza rynkiem. W Ameryce Północnej sezon kalifornijski został przedłużony ze względu na malejący popyt ze strony szkół i firm cateringowych. Utrudnia to chilijski eksport. Kwiecień jest miesiącem, w którym Nowa Zelandia powraca na rynek. Pierwsze partie są obecnie na morzu.

Nowa Zelandia: Pierwsza dostawa owoców kiwi na morzu
Pierwsza z 47 dostaw owoców kiwi oczekiwanych w nowym sezonie od Zespri opuściła port Tauranga i udaje się do Japonii. Pod koniec marca na rynek w Tokio i Kobe wysłano ponad milion kartonów kiwi SunGold, w tym 330 000 kartonów SunGold z Gisborne, jednego z pierwszych regionów, które rozpoczęły produkcję w tym kraju. Chociaż przed eksporterami stoją wyzwania, porty w Japonii, Korei Południowej i Europie nadal działają. Zespri spodziewa się, że będzie w stanie sprzedać około 155 milionów kartonów (600 000 ton) kiwi Premium Zespri na rynku globalnym. Najnowsze szacunki wskazują na 80 milionów kartonów SunGold i 70 milionów kartonów zielonych kiwi w tym roku. Zespri spodziewa się wysłać 18 500 kontenerów na 47 statkach; 4 do Europy, 11 do rejonu Morza Śródziemnego i 32 do rynku azjatyckiego.

Australia: Mniejszy wolumen na rynku w ubiegłym sezonie
Najnowsze dane statystyczne Hort Innovation wskazują, że w roku budżetowym zakończonym w czerwcu 2019 roku produkcja spadła w porównaniu z rokiem poprzednim. Wolumeny były o 26 procent niższe i wyniosły 7 134 tony, a wartość spadła o 28 procent do 19 milionów AUD (10,6 miliona EUR). Eksport spadł o 36 procent do 660 ton, podczas gdy import (szczególnie z Nowej Zelandii) wzrósł.

Holandia: Kiwi to najlepiej sprzedający się owoc w Albert Heijn
Zapotrzebowanie na owoce z dużą ilością witaminy C, w tym kiwi, rośnie. Największy holenderski detalista, Albert Heijn, poinformował, że kiwi są nagle najlepiej sprzedającymi się owocami w supermarkecie. Przez lata banany były niekwestionowanym liderem. „Prawdopodobnie wynika to z wysokiej zawartości witaminy C” - powiedziała dyrektor generalna Marit Van Egmond. Dobra wiadomość dla sezonu kiwi w Nowej Zelandii, który wkrótce się rozpocznie.

Belgia: Pierwszy Sungold w 17. tygodniu
Zespri spodziewa się, że ilość zielonych kiwi będzie dostępna do 19. tygodnia. Pierwsze Kiwi Zespri SunGold pojawią się w 17. tygodniu. Zespri odnotowuje pozytywną sytuację rynkową w krajach Beneluksu przy takich samych wolumenach sprzedaży jak w ubiegłym roku. Ciśnienie jest wysokie z powodu COVID-19, ale zapotrzebowanie jest stałe. Popyt na opcje paczkowane jest większy ze względu na obawy związane z higieną, co spowodowało pewną presję w zakładach pakowania, szczególnie w połączeniu z obowiązującymi prewencyjnymi zaleceniami dotyczącymi dystansu społecznego.

Niemcy: Niepewność przed przejściem na owoce z półkuli południowej
Włoskie kiwi tradycyjnie dominuje podaż na niemieckim rynku hurtowym, ponieważ Niemcy są tradycyjnie jednym z największych importerów włoskich kiwi. Inne europejskie pochodzenie, w tym Grecja i Francja, prawie nie odgrywają znaczącej roli. Przejście na półkulę południową zajmuje trochę czasu. W tym tygodniu doniesiono, że pierwsze nowozelandzkie kiwi są w drodze do Europy. Dopiero za cztery tygodnie będzie można udzielić ostatecznej odpowiedzi na temat całkowitej wielkości, którą można wyeksportować do Europy w obecnych czasach oznaczonych koronawirusem.

Francja: Wysoki popyt na kiwi
Dzięki reputacji zdrowego produktu kiwi ostatnio radzi sobie bardzo dobrze na rynku francuskim. Niestety sezon francuski dobiega końca, a zapasy pozostały niewielkie. Rynek wkrótce przejdzie na import.

Włochy: Grecja i koronawirus: dwie przeszkody dla włoskich kiwi
Sezon włoskich kiwi 2019/2020 rozpoczął się od niższych plonów, co doprowadziło do nadziei na lepsze ceny. Ale temu przeciwdziałała Grecja, która poprawia się co roku pod względem jakości, jednocześnie obniżając koszty produkcji. COVID-19 miał również wpływ na rynek, eliminując nadzieje na lepsze ceny. Zasadniczo ceny pozostały zatem stabilne.

„Sytuacja w przypadku kiwi zmieniła się całkowicie w marcu w porównaniu do poprzednich okresów” - powiedział jeden z głównych handlowców włoskich kiwi na całym świecie. „Zarówno popyt krajowy, jak i zagraniczny znacznie wzrosły. Sezon greckich owoców kiwi prawie się zakończył, a włoskie zapasy wynoszą poniżej 80 000 ton (o 37 procent mniej niż w poprzednim sezonie). Dlatego oczekuję lepszego i krótszego końca sezonu w porównaniu do pierwszych 4 miesięcy kampanii ”. Na początku maja spodziewane są pierwsze żółte kiwi z Chile, a produkcja ma być zgodna z wcześniejszymi przewidywaniami, jeśli chodzi o jakość i ilość. Obecnie zbiory w Chile trwają.

„Zaczęliśmy w tym sezonie od 30 procent mniej zielonych kiwi Hayward i optymalnej jakości” - mówi rzecznik krajowej spółdzielni producentów. „Rynek powinien był zareagować pozytywnie na to, ale nie wzięliśmy pod uwagę, że Grecy pozostaną tak konkurencyjni do połowy lutego. W tym roku greckie owoce kiwi były głównie średnio duże, więc włoscy producenci kiwi uzyskali lepsze ceny dla mniejszych rozmiarów. Teraz, gdy Grecja jest poza rynkiem, mamy do czynienia z konsekwencjami koronawirusa, szczególnie w zakresie transportu. W przyszłości oczekujemy większej konkurencji na rynku. Zwracamy szczególną uwagę na Iran.”

Hiszpania: Sezon zakończony wcześniej; brak małych rozmiarów do sprzedaży detalicznej
Kiwi są obecnie jednym z najbardziej pożądanych produktów na rynku. Sprzedaż gwałtownie wzrosła, ponieważ owoc jest bogaty w witaminę C i ma długi okres trwałości; dwie cechy, które konsumenci naprawdę doceniają teraz. Sezon hiszpańskich kiwi kończy się wcześniej niż zwykle, około 20 dni przed przybyciem pierwszych kiwi z Chile. Wydajność była o 20 procent niższa, z dużą ilością dużych rozmiarów. Brakowało niewielkich rozmiarów, których sprzedaż detaliczna wymaga do pakowania w koszyczki. Z tego powodu detaliści zapakowali większe rozmiary: 33 szt. zamiast zwykłych 42.

Grecja: Rekordowy eksport owoców kiwi w tym sezonie
Eksport owoców kiwi może być w tym roku rekordowy. 20 marca eksport owoców wyniósł około 149 019 ton, w porównaniu do 111 210 ton w zeszłym roku. W tym roku wzrosła nie tylko ilość wyeksportowanych greckich kiwi, ale także ich wartość.

Chile: Dłuższy sezon w Kalifornii utrudnia eksport
W Chile uprawiane są różne odmiany kiwi, takie jak Hayward, złoty i zielony kiwi. Sezon zielonych kiwi trwa od marca do czerwca. Duża ilość kiwi jest spodziewana w kwietniu. Owoce są eksportowane na cały świat. Ważnym rynkiem są Stany Zjednoczone, ale ponieważ sezon krajowy w Kalifornii trwa dłużej ze względu na spadek popytu spowodowany przez koronawirusa, mniej idzie na ten rynek. Kampania Kalifornii ma się zakończyć pod koniec kwietnia.

Stany Zjednoczone: Niższy popyt z powodu zamknięcia szkół i zakładów żywienia
W tej chwili kiwi na rynku amerykańskim pochodzi wyłącznie z Kalifornii. „Importujemy kiwi z Nowej Zelandii i Chile, ale głównie w miesiącach letnich” - mówi handlowiec. „Nasi dostawcy mówią nam, że biorąc pod uwagę europejskie zapasy, mogą istnieć pewne luki na rynku. Spodziewamy się niewielkiego wpływu tego czynnika z uwagi na podaż krajową.” Wyzwanie na rynku amerykańskim polega głównie na popycie. Zapotrzebowanie ze strony branży gastronomicznej, szkół i statków wycieczkowych utknęło w martwym punkcie z powodu koronawirusa. „Mogą występować również opóźnienia i ograniczenia eksportu z powodu obecnej sytuacji na rynku”, mówi handlowiec.

Handlowiec oczekuje również, że zbiory w Chile będą o 15 procent mniejsze niż w poprzednim sezonie. Plony w Europie są również niższe, a koronawirus spowolnił logistykę. Ceny miały wzrosnąć, ale spadek popytu utrzymuje je na stałym poziomie. W przyszłym roku zbiory w Kalifornii mają być o 5-10 procent mniejsze. Dwie nowe odmiany są zbierane przed jesienią w Kalifornii: żółty kiwi i czerwony kiwi, z nadzieją, że odmiany te mogą zwiększyć popyt na owoce.

Chiny: Lokalne kiwi na rynku do maja, a następnie import z Nowej Zelandii
Sezon kiwi 2019/2020 dobiega końca w Chinach. Ostatnie lokalne kiwi zostaną sprzedane w maju. Pierwsze wczesne odmiany powrócą na rynek w sierpniu. W międzyczasie będzie dużo dostaw z Nowej Zelandii. Właśnie rozpoczął się nowy sezon od Zespri, a pierwsze zamówienia można składać w kwietniu. Istnieje również dostawa z Chile.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE