Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – produkcja i eksport cytryn

2012-09-05 07:40

W sezonie 2011/2012 (okres liczony od września 2011 roku do końca czerwca 2012 roku) łączną produkcję cytryn w Hiszpanii oszacowano na poziomie 846,4 tys. ton. Na rynek krajowy skierowano 114,0 tys. ton tych cytrusów, a ok. 265,9 tys. ton do przetwórstwa. Na eksport do państw unijnych przeznaczono 423,8 tys. ton owocu. Największym odbiorcą okazały się Niemcy, importując 92,5 tys. ton. Za nimi uplasowała się Francja z wynikiem 70,1 tys. ton, a następnie Polska - niecałe 50,0 tys. ton. Do państw trzecich Hiszpania wyeksportowała 42,7 tys. ton cytryn.

 

Zobacz więcej: Cytryny

Słowa kluczowe: import, eksport, Polska, Hiszpania, cytryny
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE