Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania: w I półroczu mniejszy eksport owoców i warzyw

2010-09-02 00:00
Ostatnio pisaliśmy o tym, ze Hiszpania nadal utrzymuje sie na pozycji światowego lidera w eksporcie owoców i warzyw. Jednak pierwsza połowa bieżącego roku nie jest najlepsza dla hiszpańskich eksporterów, gdyż eksport spadł o 9 proc.  Główną przyczyną była wyjątkowo zła pogoda pod koniec ubr. i na początku bieżącego, co doprowadziło do znacznego spadku zbiorów niektórych owoców i warzyw. Chociaż z drugiej strony mniejsze zbiory przyczyniły się do wzrostu cen eksportowych i w przypadku niektórych gatunków do znacznego wzrostu wartości eksportu.

Pisaliśmy już o znacznym spadku eksportu pomidorów (-15 proc.) do 483 tys. ton. Chociaż wartość eksportu pomidorów (539 mln euro) w I półroczu br. pozostała na zbliżonym poziomie w porównaniu z tym samym okresem 2009 r. W przypadku sałaty, drugiego pod względem ważności produktu eksportowego, spadek wielkości eksportu wyniósł 7 proc., ale jego wartość wzrosła 21 proc.

Jeśli chodzi o owoce to eksport był niższy o 9,5 proc. najwięcej wyeksportowano pomarańczy 881,4 tys, ton. Eksport truskawek wyniósł 208 tys. ton. Eksport nektarynek w I półroczu wyniósł 103,57 tys. ton.

Walencja, Andaluzja i Murcja i to hiszpańskie regiony, z których eksport owoców i warzyw jest największy i w I półroczu wyniósł odpowiednio 1,7 mln ton, 1,6 mln ton oraz 952,43 tys. ton.

Większość (94 proc.) hiszpańskich owoców i warzyw trafia do krajów unijnych, głównie do Niemiec (23 proc.), Francji (21 proc.) i Wielkiej Brytanii (12,5 proc.).

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie greenmed.eu

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem