Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Przyszłość żywności: Druk 3D, edycja genów, białko pochodzenia roślinnego i spersonalizowane odżywianie

2019-09-11 14:49

ONZ szacuje, że do 2050 r. rolnicy będą musieli wyprodukować o 50–60% więcej żywności z powodu rosnącej liczby ludności i zwiększających się dochodów. Produkcja żywności na całym świecie odpowiada za 40% użytkowania gruntów, 30% emisji gazów cieplarnianych i 70% zużycia słodkiej wody.

Gwałtowny rozwój klasy średniej i wzrost wymagań konsumentów odnośnie przejrzystych zasad, jak i alternatywnych środków odżywczych wymuszają na branży wprowadzanie zmian. Branża rolnicza jest niezwykle wrażliwa na zmiany temperatur i dostępności wody. Zmiany klimatyczne pogłębiają wszelkie problemy, gdyż przede wszystkim osłabiają odporność roślin uprawnych.

Więcej. Przejdź do artykułu

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem