FreshPlaza - globalna platforma medialna dla branży owoców i warzyw świeżych
Zespół naukowców z Uniwersytetu Simona Frasera (SFU) pracuje nad opracowaniem nowych odmian roślin i precyzyjnych technik uprawy w pomieszczeniach, aby po raz pierwszy wyprodukować świeże, lokalne borówki poza sezonem. Zespół, kierowany przez profesora nauk biologicznych SFU Jima Mattssona, bada, w jaki sposób...
czytaj dalej
Brak importu polskich ogórków stwarza możliwości rynkowe dla ukraińskich producentów
2024-03-28 00:00
W szklarni w Stanisziwce, w obwodzie żytomierskim, odnotowano udany początek sezonu ogórkowego, z ponad 30 tonami produkcji spodziewanymi w całym sezonie. Zakład zaprezentował swoją metodę uprawy ogórków szklarniowych i podzielił się spostrzeżeniami na temat kanałów dystrybucji. The
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksperci od awokado przybywają do australijskiego Wauchope
2024-03-28 00:00
Eksperci od awokado przyjadą do Wauchope w Australii, aby zaprezentować Centralne Regionalne Forum Awokado NSW w środę 10 kwietnia w Wauchope Country Club. W tym dniu głos zabierze szereg ekspertów w dziedzinie awokado, a tematem technicznym forum jest "Odżywianie i jakość owoców". Wszystkie
czytaj dalej
czytaj dalej
Sadzenie wczesnych ziemniaków zostało ograniczone w Irlandii
2024-03-28 00:00
Obecny kryzys pogodowy powoduje ogromne zaniepokojenie irlandzkich plantatorów ziemniaków. Sadzenie wczesnych upraw zostało bardzo ograniczone, a prognozy przewidują dalszą niespokojną pogodę. Przy obecnym niedoborze plonów w głównym sezonie, ta ekstremalna pogoda pogorszy sytuację. Konsumpcja pozostaje
czytaj dalej
czytaj dalej
Drzewa wiśni na Węgrzech kwitną do dziesięciu dni wcześniej, co wskazuje na możliwe wcześniejsze rozpoczęcie zbiorów na otwartym polu. Peter Kelemen ze spółdzielni Medifruct na Węgrzech: "W tym sezonie czas rozpoczęcia kwitnienia jest o około 10 dni wcześniejszy niż w ciągu ostatnich pięciu lat
czytaj dalej
czytaj dalej
"Jakość niektórych produktów szklarniowych zaczyna spadać i wycofujemy się, aby uniknąć problemów w miejscu docelowym".
2024-03-28 00:00
Początek roku był punktem zwrotnym dla warzyw gruntowych i szklarniowych, które generalnie odnotowały niższe ceny około 3. tygodnia niż w kampanii 2022/23. "To prawda, że ogólnie rzecz biorąc, ceny w tej kampanii nie osiągają zeszłorocznych poziomów, ale w Difrusol
czytaj dalej
czytaj dalej
Zaprezentowano nową odmianę kukurydzy cukrowej
2024-03-28 00:00
Branch: A Family of Farms, wprowadziła na rynek Sweet Scarlet, unikalny dodatek do swojej oferty odmian słodkiej kukurydzy premium. Opracowana dzięki skrupulatnym praktykom hodowlanym przez twórców nasion w Crookham Company, Sweet Scarlet ma charakterystyczny profil smakowy. Chociaż ma wyjątkowo słodki
czytaj dalej
czytaj dalej
Francuska marka ratuje farmy przed porzuceniem
2024-03-28 00:00
Grupa francuskich producentów owoców i warzyw postanowiła rozpocząć wspaniałą przygodę, tworząc inicjatywę "Paysans Résistants". W obliczu spadku liczby producentów i gruntów rolnych we Francji, ruch ten ma na celu ratowanie gospodarstw przed porzuceniem. "Wiele gospodarstw kończy swoją działalność z powodu
czytaj dalej
czytaj dalej
Dla dostawcy usług logistycznych w porcie specjalizującym się w bananach, owoce te, ze względu na ich niesezonowy charakter, oferują korzyści w postaci stałego przepływu. Wadą tego towaru jest jednak ostra konkurencja cenowa. "A zatem zyski z logistyki są pod stałą presją", zaczyna Fresh
czytaj dalej
czytaj dalej
Koszt wyprodukowania kilograma brytyjskich jabłek nadal rośnie dla brytyjskich producentów. W rzeczywistości nowe dane ujawniają, że brytyjscy sadownicy odnotowali dalszy wzrost kosztów produkcji o 5,5% w ciągu ostatniego roku. Analiza kosztów produkcji w 2024 r.[1], przeprowadzona przez konsultantów biznesowych Andersons,
czytaj dalej
czytaj dalej
"Zbieżność cen szparagów szklarniowych i wczesnych szparagów gruntowych zapewnia akceptowalne ceny przed Wielkanocą".
2024-03-28 00:00
W Belgii zebrano już pierwsze szparagi gruntowe, a według Katrien De Backer pojawiły się one w samą porę na Wielkanoc. "Szparagi szklarniowe są nadal w pełnym rozkwicie. To, a także ograniczone ilości szparagów na otwartym polu, sprawiają, że obecnie nie ma gwałtownego wzrostu cen, co sprawia, że restauracje chętnie je kupują.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Dwadzieścia lat temu byłem jednym z pierwszych, którzy wprowadzili słodkie ziemniaki na rynek europejski".
2024-03-28 00:00
My Roots & More to najnowsza gałąź na holenderskim rynku importu i eksportu warzyw korzeniowych. "Ale jest to gałąź, która rośnie i kwitnie od ponad 20 lat" - podkreśla Martin Oudenes. Swoje biuro domowe w Holandii założył 1 lutego, aby skupić się na sprzedaży warzyw korzeniowych,
czytaj dalej
czytaj dalej
"Południowoafrykańskie gruszki Abate Fetel, Cheeky/Cape Rose i Packham's Triumph zyskały na znaczeniu".
2024-03-28 00:00
Południowoafrykański import zdominował scenę: Obecność dominujących Williams Christ i Rosemarie była lokalnie ograniczona, ale Abate Fetel, Cheeky/Cape Rose i Packham's Triumph znacznie zyskały na znaczeniu. Według BLE jakość rzadko pozostawiała cokolwiek do życzenia. Wraz ze wzrostem podaży i
czytaj dalej
czytaj dalej
Ponad 1300 sklepów wybrało jabłka ChOG z Piemontu
2024-03-28 00:00
To ostatnie tygodnie, w których czerwone jabłka PGI Cuneo, sprzedawane pod marką La Grande Bellezza Italiana (LGBI), będą sprzedawane. "Ilości dystrybuowane w ciągu ostatnich kilku lat gwałtownie wzrosły dzięki pracy naszych partnerów, którzy uważają, że to jabłko jest sposobem na zapoznanie ludzi z
czytaj dalej
czytaj dalej
Ostatnie lata były trudne dla zielonych szparagów
2024-03-28 00:00
Obecnie jest to najważniejszy okres dla produkcji zielonych szparagów w Meksyku. "Uprawiamy zielone szparagi w stanie Sonora, a szczyt sezonu przypada na okres od stycznia do kwietnia" - mówi Denys Sam, dyrektor sprzedaży w Altar Produce. Na szczęście sezon w Caborca w stanie Sonora był znacznie lepszy niż w kwietniu.
czytaj dalej
czytaj dalej
Rzodkiewki o zerowej pozostałości pokonują kryzys
2024-03-28 00:00
Produkcja rzodkiewek o zerowej pozostałości w Bernardi odbywa się lokalnie w prowincji Rimini, dzięki czemu od zbioru do wysyłki mija zaledwie kilka godzin. Wolumeny nie są ogromne, ale liczba konsumentów jest stała. Francesco Fabbri i Christopher Bernardi "Produkujemy rzodkiewki w szklarniach.
czytaj dalej
czytaj dalej
Trudności francuskiego sektora bananów
2024-03-28 00:00
"Związek Producentów Bananów z Gwadelupy i Martyniki (UGPBAN) wziął udział w 60. edycji Międzynarodowej Wystawy Rolniczej w Paryżu pod hasłem: "Francuskie banany znów na pierwszej linii frontu". Celem było zwrócenie uwagi na trudności, z jakimi boryka się francuski sektor bananów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Kazachskie Ministerstwo Rolnictwa pracuje nad eksportem cebuli do Gruzji i Azerbejdżanu
2024-03-28 00:00
W obliczu globalnego spadku cen cebuli zmniejszył się również eksport. Minister rolnictwa Kazachstanu Aidarbek Saparov poinformował korespondentów Kazinform o obecnej sytuacji. Podkreślił wysiłki ministerstwa w zakresie koordynacji planów produkcyjnych z władzami regionalnymi, stwierdzając
czytaj dalej
czytaj dalej
Rozpoczyna się nowy sezon zbiorów cebuli w Uzbekistanie
2024-03-28 00:00
Ostatnie raporty EastFruit wskazują na tendencję spadkową cen cebuli na rynkach regionalnych, głównie z powodu nadpodaży i wyzwań eksportowych. Na przykład w Kazachstanie cena zakupu cebuli gwałtownie spadła do 0,033 USD za kilogram. Analitycy z EastFruit, którzy przewidywali...
czytaj dalej
Koszt wyprodukowania kilograma brytyjskich jabłek nadal rośnie dla brytyjskich producentów. W rzeczywistości nowe dane ujawniają, że brytyjscy sadownicy odnotowali dalszy wzrost kosztów produkcji o 5,5% w ciągu ostatniego roku. Analiza kosztów produkcji w 2024 r.[1], przeprowadzona przez konsultantów biznesowych Andersons,
czytaj dalej
czytaj dalej