Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Azerbejdżan – wzrost eksportu persymony

Ze względu na korzystne warunki klimatyczne oraz żyzne ziemie, na terytorium Azerbejdżanu  można uprawiać niemal wszystkie gatunki owoców. Oczywiście Azerbejdżan mógłby skorzystać z tej możliwości, produkując różne rodzaje owoców, aby zaspokoić krajowe potrzeby i wysyłać na eksport produkty wysokiej jakości.

W ubiegłym roku Azerbejdżan zwiększył sprzedaż owoców kaki (persymony) o 17,5 procent, jak poinformował prezes Stowarzyszenia Producentów i Eksporterów Persymony, Gadir Jusifow.

Przez cały 2017 rok Azerbejdżan sprzedawał kaki za łączną kwotę 97 milionów dolarów. W 2018 roku uprawy te przyniosły 114 mln USD, co oznacza wzrost o 17,5 procent.

Azerbejdżańskie kaki jest eksportowane głównie do Rosji, Ukrainy, Białorusi, Kazachstanu i Zjednoczonych Emiratów Arabskich, powiedział Jusifow.

Za ojczyznę persymony jest uważana północna część Chin. Na całym świecie istnieje ponad 500 rodzajów tego owocu. W Azerbejdżanie owoce te są uprawiane od dłuższego czasu, a mieszkańcy kraju dobrze wiedzą o jego dobroczynnych właściwościach. Kaki jest uprawiany w wielu jego regionach. Azerbejdżan jest jednym z głównych producentów i eksporterów persymony i ma ogromny potencjał w tej dziedzinie.

Shaki-Zagatala, Guba-Khachmaz, Ganja-Gazakh, rejon Aran – a w ostatnich dziesięcioleciach - ogrody Absheron to popularne lokalizacje upraw kaki. Obecnie całkowita powierzchnia przeznaczona na produkcję tych owoców wynosi około 850 hektarów.

Historia sprowadzenia kaki do Azerbejdżanu sięga 1889 roku, kiedy profesor A. Krasnow przywiózł z Japonii kolekcję persymon 12 odmian, a pierwsze nasadzenia zostały wykonane w Gruzji. Owoce tego drzewa stały się bardzo popularne wśród mieszkańców i zaczęto rozprzestrzeniać tę owocną tradycję uprawy w inne miejsca regionu.

Chociaż nie wiadomo, kto zasadził pierwsze drzewa kaki w Azerbejdżanie, to właśnie persymona uprawiana w tym kraju została nazwana "Persymoną Kaukaską".

Powodem szerokiej dystrybucji tego owocu są jego właściwości - stosunkowo mrozoodporne, piękne, z atrakcyjnymi owocami, posiadające wysokie właściwości odżywcze i lecznicze, nasycone witaminami i minerałami.

Kaki uprawiany w Azerbejdżanie, zawiera duże ilości glukozy, fruktozy, kwasów organicznych, karotenu i witaminy C oraz inne właściwości zdrowotne, które sprawiają, że jest to naturalny lek. Pomaga zwalczać osłabienie, niedokrwistość, niedobór witamin i przewlekłe choroby żołądkowo-jelitowe. Persymona jest również dobrze znany za granicą i przynosi różne nagrody dla Azerbejdżanu, promując kraj.

Na przykład, Azerbejdżan był reprezentowany przez ponad 30 firm eksportujących w WorldFood Moskwa. Wysokiej jakości i konkurencyjne produkty azerbejdżańskich firm zostały zaprezentowane na stoisku Made in Azerbejdżan.

Azerbejdżańskie firmy Bal Xurma i Azstarrstar zaprezentowały właśnie owoce persymony i otrzymały złote medale w kategorii produkcji 2017.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE