Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chiny chcą zaostrzyć standardy kontroli żywności

W Chinach obowiązuje ponad 2000 różnych rozporządzeń dotyczących kontroli żywności, często ze sobą sprzecznych. Nowa ustawa ma zlikwidować przestarzałe systemy, wprowadzić międzynarodowe standardy kontroli i zagwarantować bezpieczeństwo życia obywateli. System będzie stopniowo wdrażany, ostatecznie wejdzie w życie w 2015 r.

Chińczycy mają za sobą kilka afer związanych z jakością żywności. W 2008 r. wykryto mleko w proszku zawierające melaminę, w efekcie jego spożycia kilka noworodków zmarło. Trzy lata później znaleziono w mleku substancje rakotwórcze, natomiast 12 czerwca br. w produktach jednego z największych zakładów mleczarskich znaleziono ślady rtęci. W rezultacie bogaci Chińczycy przestali kupować rodzime produkty mleczne. Importują mleka w proszku z USA, Hongkongu i Tajwanu.

Kolejna afera miała miejsce w związku z  olejem jadalnym. W końcu maja br. wyszło na jaw przerobianie zużytych olejów (głównie ze smażenia, ale też z kanałów wentylacyjnych i ściekowych), zebranych przez najsławniejszą pekińską sieć restauracji Quanjude. Okazało się, że firma ta zamiast, zgodnie z pozwoleniem, przerobić zużyte oleje na cele techniczne, od sześciu lat ponownie je rafinuje i sprzedaje jako olej spożywczy.

Słowa kluczowe: Chiny, kontrola
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE