Dlaczego chińskie owoce trudno jest eksportować do Europy i USA?
Chiny są jednym z największych producentów owoców na świecie. Chiny mają nie tylko bogatą ofertę owoców od podstawowych gatunków do prawdziwej egzotyki, ale także i wielkość produkcji jest ogromna. Weźmy na przykład jabłka, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, winogrona i truskawki. Chiny produkują wszystkie te owoce w największych światowych ilościach produkcyjnych.
Ta olbrzymia produkcja jest przeznaczona przede wszystkim na rynek krajowy, ale także na eksport. Niestety większość chińskich rynków eksportowych znajduje się we wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Wielkość chińskiego eksportu owoców do Europy i USA jest przez to stosunkowo niewielka.
Dlaczego zatem chińskim owocom trudno jest wejść na rynki w Europie i USA? Czy jakość owoców jest poniżej standardu? Istnieje kilka przyczyn tej sytuacji:
- Po pierwsze, Europa i USA są silnymi obszarami produkcji owoców, z bogatą różnorodnością produktów i wysoką jakością produktów, co czyni ostrą konkurencję. Nowym podmiotom trudno jest wejść na ten rynek.
- Ponadto, Europa i USA mają wysokiej klasy rynki owoców, a chiński przemysł owocowy przechodzi obecnie od ilości do jakości. Mimo że jakość produktów szybko się poprawia, wciąż istnieją obszary, w których chiński przemysł owocowy pozostaje w tyle.
- Po trzecie, Europa i USA są dość surowe, jeśli chodzi o import owoców chińskich pod względem kontroli kwarantannowej.
- Po czwarte preferencje konsumentów w Europie i USA różnią się od preferencji konsumentów w Azji. Konsumenci w Europie i USA generalnie preferują kwaśne owoce, a większość chińskich owoców jest słodka.