Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Eksport owoców z Ukrainy wzrósł o ponad połowę w pierwszym kwartale 2018

Wartość eksportu owoców, w tym gatunków jagodowych z Ukrainy wyniosła 57 mln USD w okresie styczeń-marzec 2018 roku, tj. o 68 proc. więcej niż przed rokiem. Według Stowarzyszenia UKRSADPROM, kluczowymi produktami eksportu były orzechy włoskie (42 mln USD), mrożone jagody (10 mln USD), jabłka i gruszki (5 mln USD). Ilość orzechów wyeksportowanych z Ukrainy wzrosła z 7.000 do 13.000 ton, a jabłek i gruszek z 6.000 do 14.000 ton, podało stowarzyszenie.

Na ukraińskie owoce w tym gatunki jagodowe największy popyt ma miejsce na rynku Unii Europejskiej (60 proc. przychodów ukraińskich eksporterów). Jabłka są sprzedawane głównie w krajach WNP i UE, w szczególności na Białorusi, w Mołdawii i w Szwecji. Średnia cena eksportowa jabłek wynosi 320 USD za tonę.

Duże zakupy owoców i jagód miały miejsce we Francji - na kwotę 6,9 mln USD, w Turcji - 6,5 mln USD, w Polsce - 4 mln USD, na Białorusi - 3,7 mln USD, w Grecji - 3,5 mln USD, w Niemczech - 2,8 mln USD oraz w Holandii – wartość 2,7 mln USD. W tym samym czasie import owoców w tym gatunków jagodowych na Ukrainie w okresie styczeń – marzec 2018 r opiewał na wartość 143 mln USD. Import, jak wynika z raportu, składał się głównie z owoców egzotycznych (owoce cytrusowe, banany i inne owoce).

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem