Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Globalny rynek kaki

Sezon hiszpańskiego kaki rozpoczął się w październiku i na pewno nie brakuje go obecnie na rynku. Zła pogoda we wrześniu spowodowała niewielkie uszkodzenia owoców, ale popyt na nie wciąż ma duże pole do wzrostu. W Europie kaki są spożywane głównie we Francji, Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech. W Europie Zachodniej popyt jest nadal niski, ale także rośnie. Istnieje również duży potencjał wzrostu popytu w USA. Oferowanie specjalnych odmian może czasem coś zmienić. Na przykład Fuyu jest popularny w USA, a Rojo Brillante w Europie. W Chinach posiadanie specjalnych odmian może też mieć znaczenie na rynku.

Holandia: Wiele hiszpańskich kaki, ale możliwy jest także wzrost sprzedaży

W tym roku nie brakuje hiszpańskich kaki, ponieważ zbiory w Hiszpanii są w tym sezonie wysokie. Warunki pogodowe były idealne, a burze we wrześniu miały niewielki wpływ na owoce. Ceny nie są zbyt wysokie. Holenderscy importerzy sprzedają kaki za nieco mniej niż 1 euro za kilogram. Handlowiec postrzega kaki jako produkt, który musi konkurować z mango, a biorąc pod uwagę, że ten ostatni często pochodzi z zagranicy, oczekuje, że zrównoważony rozwój i trendy środowiskowe dadzą temu pierwszemu przewagę. W Walencji starsze odmiany cytrusów, takie jak satsumy i clauseliny (odmiany mandarynek), zostały w ostatnich latach zastąpione przez kaki, chociaż ta zmiana w uprawach już osiągnęła szczyt.

Belgia: Nieznaczny wzrost popytu na kaki

Wraz z początkiem hiszpańskiego sezonu cytrusowego hiszpańskie kaki znów są dostarczane przez belgijskich importerów. Na rynku jest wystarczająco duża podaż, więc ceny są na normalnym poziomie. Pogoda w Hiszpanii nie miała większego wpływu na jakość owoców. Spożycie kaki w Belgii wciąż nieznacznie wzrasta, ale produkt nie jest jeszcze tak popularny jak niektóre odmiany cytrusów. Ponieważ robi się trochę chłodniej, zapotrzebowanie rośnie, a kaki wyglądają dobrze.

Niemcy: rozczarowująca sprzedaż

Niemiecki rynek hurtowy jest prawie wyłącznie oparty na hiszpańskich kaki, mimo że owoce są obecnie również uprawiane w innych miejscach. Pierwsze partie z Hiszpanii były sprzedawane w pierwszej połowie października. „Od początku listiopada hiszpańskie kaki smakują już tak, jak powinny. Pierwsze owoce tego sezonu są zwykle zielone i nie są jeszcze wystarczająco dojrzałe do spożycia”, mówi niemiecki importer.

Dostępne rozmiary są na ogół normalne, chociaż trudno jest znaleźć kalibry najmniejsze (sprzedawane na tacach przez sprzedawców detalicznych). Na rynku hurtowym bardzo poszukiwane są pakiety 7 i 15 kilogramów. W końcówce października pogoda na prawie wszystkich hiszpańskich obszarach uprawy była bardzo niespokojna, na krótko przerywając dostawy. Jednak zbiory wróciły już do rozkładu zgodnego z harmonogramem.

Sytuacja na rynku kaki nie jest obecnie zbyt zachęcająca. „Dostępna jest wystarczająca podaż, ale sprzedaż niestety rozczarowuje”, powiedział szwajcarski importer. Również w Niemczech ludzie nie są zadowoleni z bieżącej sprzedaży. Sprzedaż kaki w branży hotelarsko-gastronomicznej od kilku lat jest zła. „W końcówce października ledwie sprzedaliśmy dwa kartony”, powiedział dostawca cateringu na berlińskim rynku hurtowym. Dlatego sprzedaż utrzymywała się na stałym poziomie przez wiele lat i wydaje się, że osiągnęła swój szczyt.

Francja: Problemy z pojawieniem się kaki

Zapotrzebowanie na kaki pozostaje stabilne. Jeśli chodzi o ekspansję upraw w ostatnich latach, podaż jest wciąż nieco większa niż jest to korzystne dla rynku. W rezultacie ceny pozostają stabilne, a nawet spadają. Kraje europejskie, w których spożywana jest większość francuskich kaki, to Francja, Hiszpania, Portugalia i Włochy, a mniejsze ilości są kupowane w Niemczech i Wielkiej Brytanii. W tym roku jakość kaki została nieco zmieniona, na owocach pojawiają się czarne plamy, a przyczyna tego problemu jest nadal nieznana. W każdym razie wpływa to tylko na wygląd kaki; smak i konsystencja są nadal dobre.

Hiszpania: Nowe rynki są priorytetem dla eksporterów

Sektor ma nadzieję, że produkcja kaki powróci w tym sezonie do normy. W ubiegłym roku zbiory zostały zmniejszone o ponad 50 procent, ale w tym sezonie, dopóki warunki pogodowe będą dobre, istnieje potencjał do zebrania 450 000 ton na rynek europejski. Jak dotąd wszystko szło dobrze. Kaki nie zostały dotknięte gradem, mrozem ani chorobami. Najważniejszą odmianą w Hiszpanii jest Rojo Brillante.

Zbiory rozpoczęły się w pierwszej połowie października z dużym popytem i dobrymi cenami na rynku. Jednak w ostatnim tygodniu zeszłego miesiąca popyt spadł o prawie 50 procent, podobnie jak ceny. Podaż na początku listopada rosła. Dlatego wielu producentów zwalniało nieco, aby zapewnić równowagę podaży i popytu, a ceny pozostawały na poziomie do zaakceptowania. Wysokie temperatury w Hiszpanii również nie pomagają, ponieważ kaki jest produktem jesiennym. Poprzedni sezon był dobry pod względem cen, ponieważ wolumeny spadły o 50 procent. Teraz, gdy zbiory osiągają szczyt, spółdzielnie koncentrują się głównie na promocji kaki na rynku krajowym.

Obszar poświęcony kaki w Hiszpanii szybko się powiększa, a popyt nie był w stanie za tym nadążyć. Wzrost został zatrzymany, ale produkcja z młodszych sadów wciąż rośnie. Dlatego dla hiszpańskich eksporterów priorytetem jest znalezienie nowych rynków. Tajlandia, Wietnam, a zwłaszcza Chiny są na celowniku jako możliwe miejsca docelowe. Istnieją również możliwości w Ameryce Południowej, a mianowicie w Peru i Kolumbii. Rozważana jest również możliwość sprzedaży owoców w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Głównym problemem producentów jest wpływ chorób, które coraz bardziej zagrażają uprawom.

Włochy: Zbiory są niższe niż w ubiegłym roku

Mimo zmniejszenia areału włoskie kaki powinny być lepsze niż w ubiegłym roku pod względem jakości i wielkości. Jest to głównie zasługa udoskonalenia technik agronomicznych. Grad spowodował szkody w niektórych regionach Włoch, a w niektórych przypadkach nawet do 30 procent strat produkcji. Duże ilości hiszpańskich kaki są obecnie dostępne na rynku.

Uprawa tych owoców we Włoszech odbywa się na południu kraju, a także w północnej części centralnych regionów. Najpopularniejsze odmiany to Tipo i Rojo Brillante, przy czym ta ostatnia staje się coraz bardziej popularna na rynku. Najlepsze regiony uprawy kaki znajdują się na Sycylii (Agrigento i Caltanissetta) i w Kampanii (Caserta). W tym roku spodziewane są również dobre zbiory na Sardynii (Villacidro i Muravera). Włoski sektor twierdzi, że rynek wygląda obecnie dobrze. „Ceny są prawidłowe. Produkcja jest o 15 procent niższa, ale jakość jest dobra. Sprzedajemy większość kaki na rynku krajowym, a niewielka ilość, składająca się głównie z Rojo Brillante, jest eksportowana do krajów sąsiednich. W tym roku 60 produkcji to Tipo, a 40 procent to Rojo Brillante.”

Izrael: Sezon rozpoczyna się w listopadzie

Sezon izraelski rozpoczyna się w drugim tygodniu listopada i tradycyjnie trwa do lutego. Najważniejszą uprawianą tutaj odmianą kaki jest owoc Sharon. W tym roku sytuacja wygląda obiecująco, a producenci oczekują dobrego sezonu. Popyt na rynku krajowym jest dobry, a producenci mają również nadzieję na eksport w tym roku do Stanów Zjednoczonych. Oprócz Stanów Zjednoczonych ważnym rynkiem dla Izraela jest również Rosja. Krajowi udało się wykorzystać rosyjski bojkot europejskich kaki.

Azerbejdżan

Pięć lat temu Azerbejdżan kupił hiszpańską odmianę Rojo Brillante, aby móc ją sadzić u siebie. W tym roku planowane jest zebranie 200 000 ton kaki na eksport na Bliski Wschód, Rosję, Ukrainę, Mołdawię, Białoruś i Kazachstan. Hiszpańskie kaki ma się dobrze w klimacie Azerbejdżanu.

Chiny: Duża podaż na rynku

W październiku większość obszarów produkcyjnych w Chinach zaczyna produkować kaki. Nie jest to jeszcze popularny owoc wśród konsumentów, więc wciąż jest miejsce na wzrost. Pierwsze obszary produkcyjne, które rozpoczynają działalność, znajdują się w Hebei, Shaanxi i na Tajwanie. Zbiory są mniej więcej takie same jak w ubiegłym roku, ale niektóre obszary ucierpiały z powodu nadmiernego deszczu, co wpłynęło nieznacznie na jakość kaki. Na rynku istnieje obecnie duża podaż, która napędza konkurencję i obniża ceny. Jednak specjalne odmiany, których każdego roku jest coraz więcej, mają się dobrze, a ich ceny pozostają stabilne. Ponadto kilku przedsiębiorców wkroczyło na rynek zbyt wcześnie, co miało wpływ na dalszą sprzedaż, ponieważ konsumenci otrzymali produkt, który nie był jeszcze dojrzały, a zatem ich doświadczenia z tym owocem były negatywne. Wreszcie powoli rozpoczyna się eksport kaki do krajów Azji Południowo-Wschodniej, więc istnieje również rynek na kaki chińskie.

Stany Zjednoczone: Opóźnienie w sezonie z powodu ciepłej pogody

Zbiory w Kalifornii zostały opóźnione o około pięć dni z powodu ciepłej pogody. Do początku listopada zebrano już około 10–15 procent. Jest to przede wszystkim kwestia oczekiwania na poprawę barwy kaki, która wymaga niższych temperatur. Wielkość produkcji jest nieco większa niż w zeszłym roku, a biorąc pod uwagę późniejszy początek sezonu, wciąż powinno być wystarczająco dużo kaki na Boże Narodzenie.

Popyt na kaki w Stanach Zjednoczonych jest dobry, gdyż rośnie zainteresowanie tymi owocami. Szczególnie zauważalny jest wzrost popytu na łatwą do konsumpcji odmianę Fuyu. Hachiya służy do pieczenia i dlatego jest mniej popularny wśród młodszych konsumentów. Coraz popularniejsze stają się także ekologiczne kaki. „W tej chwili wszystko, co pomarańczowe, jest popularne w sklepach” - mówi producent. Potrzebne są również dodatkowe informacje na temat spożywania kaki, aby przyspieszyć konsumpcję. W tej chwili cena jest dobra i nieco wyższa niż w ubiegłym roku. „Jeśli przemysł kaki nadal będzie promować owoce, moglibyśmy utrzymać obecny poziom cen”, powiedział producent.

Republika Południowej Afryki: Kwitnienie opóźnione o dwa tygodnie

Uprawa Kaki w Południowej Afryce odbywa się głównie na południowo-zachodnim Przylądku. Kwitnienie było w tym roku opóźnione około dwa tygodnie. Przyczyną tego były nienormalne warunki pogodowe i wahania temperatury. W tej chwili jest również dość sucho, a południowo-zachodni Przylądek nie uzyskał nadmiernych opadów, w przeciwieństwie do Kapsztadu w końcówce października. Zbiór rozpocznie się w kwietniu 2020 roku, a wiele owoców kaki jest przeznaczonych na eksport na półkulę północną.

Australia: Przemysł chce promocji popytu krajowego

Australia jest tylko małym graczem na rynku międzynarodowym, z mniej niż 1 procentem światowej produkcji kaki. W ubiegłym roku wyprodukowano 2519 ton, ale wartość australijskich kaki wzrosła. Eksport również wzrósł o 28 procent, do 183 ton i o 48 procent pod względem wartości. Rynek zastanawia się teraz, czy można stymulować popyt wewnętrzny. Tylko 9 procent gospodarstw domowych spożywa kaki. Owoce importowane są również z Nowej Zelandii i USA.

Nowa Zelandia: Sezon eksportowy przedłużony

Eksport kaki z Nowej Zelandii wzrósł o 20 procent pod względem wartości i o 9,5 procent pod względem wielkości. Sezon trwa od kwietnia do lipca. Nowe techniki eksportowe umożliwiły przedłużenie sezonu eksportowego do sierpnia. Najważniejszą odmianą jest Fuyu.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE