Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Hiszpańscy producenci boją się embarga

W dniu 1 stycznia br. Rosja wprowadziła zakaz importu owoców i warzyw z Turcji, m.in. pomidorów, cebuli, szalotki, kalafiorów, brokułów, ogórków, pomarańczy, mandarynek, winogron, jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń, nektarynek, śliwek oraz truskawek, czyli produktów których ważnym producentem jest także Hiszpania.

Zdaniem hiszpańskich ogrodników zamknięcie rosyjskich granic na tureckie owoce i warzywa będzie oznaczać spore przetasowania w ich eksporcie na europejski rynek - znaczne zwiększenie ich podaży, której Hiszpanie bardzo się obawiają.

W 2014 roku eksport świeżych owoców i warzyw z Turcji do Rosji wyniósł aż 1,333 mln ton. Wśród warzyw najwięcej do Rosji trafiło pomidorów - ok. 353 tys. ton, cebuli - ok. 67 tys. ton oraz ogórków - 63 tys. ton. W odniesieniu do owoców najwięcej Rosja zakupiła cytrusów - 519 tys. ton, winogron (deserowych i rodzynek) - 165 tys. ton oraz gatunków pestkowych 47,5 tys. ton.

W 2015 roku, według najnowszych danych od stycznia do końca września eksport owoców i warzyw z Turcji do Rosji wyniósł 760 tys. ton, czyli o 3 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.

Zakaz handlu tureckimi produktami może wprowadzić spory chaos na europejskim rynku, dlatego FEPEX wezwał do ścisłego monitorowania sytuacji na rynku UE oraz podjęcia środków w celu złagodzenia wpływu rosyjskiego embarga.

 

 

Słowa kluczowe: owoce, warzywa, Turcja, embargo, zakaz eksportu
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE