Hiszpańscy producenci boją się embarga
W dniu 1 stycznia br. Rosja wprowadziła zakaz importu owoców i warzyw z Turcji, m.in. pomidorów, cebuli, szalotki, kalafiorów, brokułów, ogórków, pomarańczy, mandarynek, winogron, jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń, nektarynek, śliwek oraz truskawek, czyli produktów których ważnym producentem jest także Hiszpania.
Zdaniem hiszpańskich ogrodników zamknięcie rosyjskich granic na tureckie owoce i warzywa będzie oznaczać spore przetasowania w ich eksporcie na europejski rynek - znaczne zwiększenie ich podaży, której Hiszpanie bardzo się obawiają.
W 2014 roku eksport świeżych owoców i warzyw z Turcji do Rosji wyniósł aż 1,333 mln ton. Wśród warzyw najwięcej do Rosji trafiło pomidorów - ok. 353 tys. ton, cebuli - ok. 67 tys. ton oraz ogórków - 63 tys. ton. W odniesieniu do owoców najwięcej Rosja zakupiła cytrusów - 519 tys. ton, winogron (deserowych i rodzynek) - 165 tys. ton oraz gatunków pestkowych 47,5 tys. ton.
W 2015 roku, według najnowszych danych od stycznia do końca września eksport owoców i warzyw z Turcji do Rosji wyniósł 760 tys. ton, czyli o 3 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.
Zakaz handlu tureckimi produktami może wprowadzić spory chaos na europejskim rynku, dlatego FEPEX wezwał do ścisłego monitorowania sytuacji na rynku UE oraz podjęcia środków w celu złagodzenia wpływu rosyjskiego embarga.
Rosja: skrupulatne kontrole na rosyjskim rynku
czytaj dalej
Rosja – w górę ceny ogórków i pomidorów
Tureccy producenci cytrusów odczują skutki rosyjskiego embarga
czytaj dalej
Rosja zastosowała sankcje na tureckie owoce i warzywa
czytaj dalej