Holandia – eksport warzyw i owoców do sierpnia 2012
W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2012 roku eksport holenderskich warzyw i owoców (bez cebuli i surowców do przemysłu) był o 4 proc. mniejszy niż w analogicznym okresie 2011 roku. W roku 2012 eksport wyniósł 1,426 mln kg wobec 1,482 mln kg w 2011 roku. W sierpniu bieżącego roku z Holandii wyeksportowano o 16 proc. mniej warzyw i owoców niż w sierpniu minionego roku.
Porównanie pierwszych ośmiu miesięcy z lat 2012 i 2011 pokazuje:
Spadek eksportu do Niemiec o 2 proc., z 573 mln kg w 2011 roku do 559 mln kg w 2012 roku. Mniej wyeksportowano papryki, cukinii, sałaty i kapusty. Więcej owoców twardych, truskawek i ogórków.
Wzrost eksportu do Rosji o 26 proc. z 65 mln kg do 81 mln kg. Więcej wyeksportowano pomidorów, marchwi, bakłażanów i gruszek. Niższy był eksport jabłek, kapusty i papryki.
Eksport do Francji był mniejszy o 9 proc., spadł z 84 mln kg do 76 mln kg. Do Francji trafiło mniej kapusty białej i warzyw cieplarnianych, a więcej jabłek i sałaty lodowej.
Eksport do Szwecji był niższy o 7 proc., spadł z 78 mln kg do 73 mln kg. Szwecja sprowadziła więcej porów i jabłek, ale mniej pomidorów.
Eksport do Polski spadł o 24 proc., z 57 mln kg do 44 mln kg. Mniej wyeksportowano papryki, pomidorów, sałaty i jabłek. Wzrósł natomiast eksport gruszek.
Generalnie niższy jest w 2012 roku eksport pomidorów, papryki, kapusty białej i czerwonej, pieczarek, bakłażanów, cukinii i niektórych sałat. Nieco więcej niż rok temu wyeksportowano gruszek, jabłek, porów, sałaty lodowej, truskawek i ogórków.