Indyjska potęga owocowo - warzywna
Indie to zaraz po Chinach drugi największy na świecie producent owoców - 81,3 mln ton oraz warzyw – niecałe 163,0 mln ton. Stanowi to około 12,6 proc. udziału w globalnej produkcji owoców i 14 proc. w przypadku całkowitej produkcji warzyw na świecie.
A jak wygląda produkcja owoców i warzyw w Indiach z podziałem na gatunki? Jeśli chodzi o warzywa, Indie są światowym liderem w produkcji imbiru, na drugim miejscu przypada produkcja ziemniaków a następnie cebuli, kalafiorów oraz warzyw kapustnych i okry. W przypadku produkcji owoców około 26 proc. stanowi udział w światowych zbiorach bananów, ponad 44 proc. papai, 44,1 proc. mango oraz ponad 42,6% guawy.
Najważniejszymi gatunkami owoców w eksporcie są mango, orzechy włoskie, banany, granaty i winogrona, a w przypadku warzyw Indie są czołowym eksporterem cebuli na świecie, a także okry, ziemniaków oraz zielonych papryczek chili.
Najważniejszymi rynkami importującymi owoce i warzyw z Indii są od lat Stany Zjednoczone, Chiny, Brazylia, Indonezja, Filipiny oraz Turcja i Meksyk, a z państw unijnych Hiszpania oraz Włochy
Holenderski eksport owoców i warzyw
czytaj dalej
Chiny największym producentem kiwi?
czytaj dalej
Unijny rynek jabłek
czytaj dalej
Oficjalne zbiory jabłek i gruszek w USA
czytaj dalej
Chiny: niższa produkcja pomelo
czytaj dalej