Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Konsumenci coraz chętniej sięgają po rzeżuchę

W Holandii jest tylko jeden producent rzeżuchy – „Klipspoel”, którego właścicielem jest Norbert Vermeulen. Rzeżuchę uprawia on od 1970 roku. Roślina ta powoli zyskuje na popularności, a produkcja z „Klipspoel” trafia przede wszystkim do hurtowników i sklepów z organiczną (ekologiczną) żywnością. A poza tym do supermarketów i restauracji.

Rzeżucha w „Klipspoel” uprawiana jest ekologicznie, na otwartych zbiornikach wodnych zasilanych źródlaną wodą z pobliskich moren. Rzeżucha pobiera składniki mineralne przede wszystkim z wody. Woda dostarczana do zbiorników rurami ma stałą temperaturę 11 – 13 st. Celsjusza. W ten sposób jest ona utrzymywana w cieple zimą i w chłodzie latem. W czasie zimy uprawy chronione są osłonami plastikowymi.

Zbiory rzeżuchy trwa od wczesnego marca aż do Świąt Bożego Narodzenia. Rzeżucha jest po zbiorze pakowana, najczęściej w torebki 75 i 100 gramów. Rzeżuchę można jeść na surowo, gotowaną lub lekko podsmażoną. Jest ona szeroko stosowana do sałatek, sosów, zup lub można ją po prostu położyć na kanapkę z serem.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE