Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Nowe techniki wykrywania toksyn w żywności

Badania te prowadzi grupa Środowiskowych Analiz i Bioanaliz z Uniwersytetu w Huelva (UHU). Grupa ta opracowała różne techniki analityczne służące wykrywaniu toksycznych substancji w żywności. Techniki te pozwalają wykrywać toksyny już przy bardzo niskich stężeniach.

Dodatkową ich zaletą jest zaś prostota w ich wykonywaniu. Dzięki temu techniki te łatwo mogą być implementowane przez firmy zajmujące się kontrolą jakości produktów spożywczych.

Punktem wyjścia były badania nad organizmami morskim – ukwiałami Anemonia sulcata, które są popularne w Andaluzji, ale opracowane techniki łatwo można stosować do innych produktów spożywczych. Za pomącą tych technik można nie tylko wykrywać arsen w badanych próbkach, ale także związki chemiczne, w których arsen występuje. Najbardziej interesujące są wyniki badań, które zaowocowały metodologią pozwalającą na rozróżnienie w badaniu arsenu „złego” (nieorganicznego) i „dobrego” (pochodzenia organicznego), jak na przykład arsenobetainy.

Co więcej opisywane badania pozwoliły na prowadzenie symulacji procesu trawienia w ludzkim żołądku, co pozwala na określenie, które związki arsenu zostaną przez żołądek przyswojone, w jakim stopniu i w jakich ilościach znajdą się w krwioobiegu.

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Huelva opracował też techniki wykrywania obecności związków toksycznych w różnych napojach, w tym w sokach owocowych. Techniki te oparte na wykorzystaniu membran pozwalają na wykrywanie szkodliwych związków, takich jak na przykład pestycydy. I co ważne, pozwalają na ich wykrywanie nawet przy minimalnych ilościach.

Waga przeprowadzonych badań polega nie tylko na ich roli w potencjalnej ochronie ludzkiego zdrowia i życia, ale także w tym, że mogą one być stosowane łatwo, tanio i efektywnie w procesach kontroli jakości firm zajmujących się produkcją żywności, w tym tych z branży owocowo – warzywnej.

Zespół opracował też techniki badania obecności związków toksycznych w różnych napojach, w tym w sokach owocowych. techniki te oparte na wykorzystaniu membran pozwalają na wykrywanie minimalnych ilości szkodliwych związków, takich jak na przykład pestycydy.

Waga przeprowadzonych badań polega nie tylko na ich roli w potencjalnej ochronie ludzkiego zdrowia i życia, ale także w tym, że mogą one być stosowane łatwo, tanio i efektywnie w procesach kontroli jakości firm zajmujących się produkcją żywności, w tym tych z branży owocowo – warzywnej.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE