Rosyjski import owoców i warzyw
W pierwszych siedmiu miesiącach bieżącego roku Rosjanie zaimportowali w sumie 4,186 mln ton owoców i warzyw z czego dokładnie 17,8 tys. ton były to produkty z państw objętych rosyjskim embargiem, a pozostałe 4,168 mln ton z pozostałych państw. Ze wspomnianej ilości około 2,749 mln ton stanowiły zaimportowane owoce, a 1,437 mln ton warzywa.
Dla porównania w analogicznym okresie 2014 roku wielkość importu produktów ogrodnictwa do Rosji wyniosła 5,252 mln ton, z czego 1,475 mln ton to produkty sprowadzone z państw obecnie zakazanych, wówczas jeszcze mogących eksportować na rynek rosyjski - przed wprowadzeniem embarga a 3,678 mln ton z państw trzecich.
W omawianym okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. największe ilości owoców i warzyw dostarczyły Ekwador, Turcja oraz Białoruś. Najchętniej sprowadzane były banany, jabłka, pomidory oraz mandarynki.
Przetwory jabłkowe w Rosji tylko dla elit?
czytaj dalej
Spadek eksportu świeżych owoców i warzyw
czytaj dalej
Chilijski eksport jabłek do Rosji w 2015 roku podwoi się?
czytaj dalej
Rekordowy wzrost eksportu owoców i warzyw na Białoruś
czytaj dalej
Turcja – warzywa cofnięte z eksportu na krajowym rynku
Białoruś potentatem w eksporcie owoców do Rosji
czytaj dalej