Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ukraina – ważny eksporter organicznych warzyw i owoców do UE

Dzięki korzystnemu położeniu geograficznemu, a także sprzyjającym warunkom dla rolnictwa, Ukraina w ostatnich latach stała się jednym z głównych dostawców ekologicznych owoców i warzyw na rynki Europy Zachodniej, zajmując od początku ubiegłego roku 4 miejsce wśród krajów dostawców do UE.

Tak wynika z raportu „Badania ukraińskiego rynku organicznych produktów owocowo-warzywnych-2019”, które zostało przeprowadzone z inicjatywy Ukraińskiego Projektu Rozwoju Biznesu Owoców i Warzyw (UHBDP) przy udziale specjalistów z jednostki certyfikującej „Organic Standard”, a także projektu edukacyjno-doradczego Organic Business School.

Zdaniem autorów badania ukraińscy eksporterzy ekologicznych owoców i warzyw dziś aktywnie wykorzystują zalety Układu Stowarzyszeniowego między UE a Ukrainą oraz Głębokiej i Wszechstronnej Strefy Wolnego Handlu, która jest częścią Porozumienia.

W badaniu podkreślono, że dodatkowe środki kontroli produktów ukraińskich wprowadzone w UE w styczniu 2016 r. nie dotyczą upraw owoców i jagód oraz warzyw, a to oczywiście upraszcza eksport produktów owocowo-warzywnych do UE. Jednocześnie w badaniu zauważono, że konkurencja, zwłaszcza na rozwiniętym rynku UE, jest dość duża. „Dlatego ukraińscy eksporterzy muszą bardzo starannie przygotować się do dostaw i promocji swoich produktów na tym rynku” - czytamy w raporcie.

Badanie zauważa, że ​​największe rynki ekologiczne na świecie koncentrują się w USA, Niemczech i Francji. W ujęciu procentowym rynek produktów ekologicznych w USA ma więc 47 procent udziału w rynku światowym, a rynek produktów ekologicznych w UE - 37 procent.

„Są to obszary eksportu produktów ekologicznych z Ukrainy, które mogą być priorytetowe.

Chociaż ukraińscy eksporterzy powinni również zwrócić uwagę na takie kraje jak Szwajcaria, Kanada i kraje azjatyckie, w szczególności Zjednoczone Emiraty Arabskie, Japonia i Chiny”- czytamy w raporcie.

UHBDP zauważa również, że warzywa organiczne mają największy udział w rynku spośród wszystkich kategorii produktów ekologicznych.

W krajach takich jak Szwajcaria, Austria, Dania i Szwecja warzywa ekologiczne stanowią 10 procent lub więcej całkowitej sprzedaży asortymentu warzyw, podczas gdy ekologiczne świeże marchewki i dynie stanowią prawie 30 procent odpowiedniego segmentu produktów w Niemczech.

Analizując ukraiński rynek organicznych owoców i warzyw, autorzy badania zwracają uwagę, że niektóre kategorie produktów mają przewagę w sprzedaży na rynku zewnętrznym, a inne na rynku krajowym.

W szczególności ukraińscy producenci ekologicznych warzyw sprzedają swoje produkty głównie na rynku krajowym - poprzez sieci supermarketów (Silpo, Auchan, Good Wine, WineTime), małe wyspecjalizowane sklepy (Natur Boutique, Eco Lavka), Internet, poprzez bezpośrednią dostawę do konsumentów końcowych, przez koncepcję ekologicznego koszyka lub przez sklep w pobliżu gospodarstwa.

Sprzedawane są przede wszystkim produkty świeże. Asortyment świeżych warzyw organicznych na rynku ukraińskim obejmuje ziemniaki, buraki, marchew, pomidory, pomidorki koktajlowe, ogórki, paprykę, cebulę, czosnek, rzodkiewkę, fasolę, sałatę, rukolę, szpinak, boćwinę, kolendrę, koper, bazylię, bakłażan, cukinię , kukurydza cukrowa, kapustę białą, brokuły, jarmuż, brukselkę, kalafiory, kapustę pekińską, kapustę jarmużową.

Owoce ekologiczne, w tym jagody, są sprzedawane głównie na eksport do UE i Szwajcarii. Częściowo produkty te można również spotkać na rynku krajowym - przykładowo to takie produkty jak: arbuz, melon, dynia, winogrona, borówka wysoka, borówka brusznica, jeżyny, maliny, truskawki. Te produkty są sprzedawane głównie w postaci świeżej, chociaż jagody są również sprzedawane w stanie zamrożonym ”- czytamy w badaniu.

Zwraca się uwagę, że świeże jabłko ekologiczne dostarczane z Ukrainy na rynki zagraniczne jest przeznaczone wyłącznie do dalszego przetworzenia w kraju eksportu. „Decyzja, czy eksportować świeży koncentrat jabłkowy lub koncentrat jabłkowy z Ukrainy jest uzależniona od sytuacji rynkowej i kosztów logistyki” - wyjaśniają autorzy opracowania.

Należy zauważyć, że poza uprawianymi ekologicznymi owocami (maliny, truskawki, aronia, jabłka) ukraińscy operatorzy sprzedają również dzikie rośliny: jagody, jeżyny, borówki brusznice, żurawiny, bez czarny, aronię, tarninę, dziką różę, rokitnika zwyczajnego, jarzębinę, poziomki, jabłko, orzechy.

„Łącznie ok. 20 ukraińskich operatorów (stan na 2019 rok) eksportuje tylko dzikie jagody. Jednocześnie 3 ukraińskie podmioty eksportują orzechy włoskie, które pozyskiwane są wyłącznie jako produkty dzikich roślin. Głównym powodem braku takich dostaw jest młody wiek plantacji orzecha włoskiego i niewystarczające ilości na eksport”- wyjaśnia badanie.

Ponadto z badania wynika, że ​​w 2018 roku 8 eksporterów dostarczało na rynki UE ekologiczne maliny uprawiane przez 28 ukraińskich producentów.

„Analiza krajów importujących te owoce pokazuje, że ukraińscy producenci eksportują swoje produkty do krajów takich jak Polska, Czechy, Francja, Niemcy, Szwajcaria, Włochy, Serbia i Wielka Brytania” - zauważają autorzy badania, podkreślając, że co roku geografia ukraińskiego eksportu organicznej maliny rośnie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE