Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Enzicur – zwalcza mączniaka w Integrowanej Produkcji

2007-11-02 00:00

Opatentowany przez Koppert Biological System preparat Enzicur oparty jest na bazie naturalnego enzymu laktoperoksydazy, który niszczy białka grzybów wywołujących mączniaka, doprowadzając do ich śmierci.

Ponieważ preparat działa na wielu płaszczyznach metabolizmu patogen nie wykształca odporności na Enzicur. Na jego skuteczność praktycznie nie wpływają warunki środowiskowe, takie jak wilgotność powietrza czy temperatura. Preparat jest bezpieczny dla ludzi, owadów pożytecznych i zapylaczy przez co może być stosowany w Integrowanej Produkcji.

W Holandii Enzicur jest zarejestrowany w uprawie pomidora, papryki, ogórków, truskawek, oberżyny i róż. W Polsce produkt wymaga rejestracji.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie: Koppert

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem